Dat is schrikken! Springlevende vogelspin duikt op in bakje Chileense druiven van Albert Heijn

Een vogelspin in een bakje pitloze druiven uit Chili. Bij Albert Heijn maakten ze dat nog nooit mee, maar zaterdag gebeurde het dan toch. Jan van den Akker schrok zich een ongeluk.

De vogelspin tussen de Chileense pitloze druiven van Albert Heijn. In een paar trosjes valt het dier nauwelijks op dankzij de schutkleur.

De vogelspin tussen de Chileense pitloze druiven van Albert Heijn. In een paar trosjes valt het dier nauwelijks op dankzij de schutkleur. Foto: Gerard Burgers

,,Afgelopen vrijdag kocht mijn vrouw een bakje druiven bij de Albert Heijn in winkelcentrum Kronenburg in Arnhem.  Zaterdagochtend pak ik dat bakje uit de koelkast en haal er een trosje druiven uit om deze aan mijn zoon te geven. Niks bijzonders. Later die dag wilde ik er nog  nog een trosje uit halen. Toen zag ik die enorme vogelspin. Ik ben enorm geschrokken natuurlijk.”

Een tijdje liet Van den Akker het bakje staan, totaal uit het lood geslagen. ,,Ik wist niet goed wat ik moest doen. Totdat ik aan mijn buurman dacht, een man met verstand van dieren.”

‘Druif is de vogelspin gedoopt’

Buurman Bart Kappen heeft de vogelspin al een naam gegeven. ,,We noemen hem druif’’, vertelt hij in zijn prachtige watertuin met vissen. Met het kabbelende water heeft het wel iets van het Amazonewoud.  ,,Vogelspinnen heb ik nog nooit gehad, wel exotische wandelende takken.” Hij noemt de vogelspin ‘aan de flinke maat’ maar nog wel jong. ,,Halfwassen. Zijn lichaam heeft de vorm van twee druiven. Een volwassen spin is veel groter, het formaat van een handpalm.”

 

Albert Heijn: 'Dit is hoogst uitzonderlijk’

Woordvoerder Ronald van der Aart van Albert Heijn noemt de vondst hoogst uitzonderlijk.  ,,Dit verwacht je niet tussen de druiven aan te treffen”, reageert hij. ,,Ik zou er ook van schrikken, denk ik. Gelukkig is er niks vervelends gebeurd en leeft de spin nog.”

Wat er precies in de keten van aanlevering mis is gegaan valt niet goed te achterhalen, zo geeft hij aan. ,,We hebben drie leveranciers in Chili, rond Santiago. We kunnen niet helemaal nagaan van welke leverancier het vandaan komt. Onze leveranciers oogsten de druiven met de hand, vervolgens controleren ze op een lopende band de trossen op defecten en vreemde delen. Ze worden op maat geknipt zodat er minstens 500 gram aan druiven in een bakje past. We vermoeden dat deze kleine vogelspin goed gecamoufleerd in een tros de inspectie heeft doorstaan of dat hij vlak voor het sluiten van het bakje tussen de druiven is gekropen.”

Zeecontainer

De druiven worden vervolgens in zeecontainers naar Nederland verscheept. ,,Onder lage temperatuur van zo’n 1 graad’’, vervolgt Van der Aart. De familie Van den Akker kan rekenen op bezorging van nieuwe druiven en een leuke attentie. ,,Om bij te komen van de schrik.”

Bart Kappen is inmiddels afgereisd naar Terramania, een reptielenwinkel in de buurt die speciaal op zondag is open gegaan om mee te werken aan een gespreid bedje voor de vogelspin. ,,We gaan het terrarium verder inrichten om het hem naar zijn zin te maken. Met een lampje voor de warmte en krekels als voeding.”

Barts vrouw Chantal staat perplex over het taaie karakter van de vogelspin.  ,,Hij leeft nog, ongelofelijk”, zegt ze. ,,Mogelijk dat zo’n vogelspin in de koele ruimte van de container in een winterslaap raakt en in Nederland ontdooit en tot leven komt’’, oppert Van der Aart bij Albert Heijn

Afkomstig uit de woestijn

De vogelspin kan wel wat hebben: in Chili leven ze in de kurkdroge Atacama-woestijn met grote verschillen in de temperatuur tussen overdag en ’s avonds. Een enkele keer valt er sneeuw. De druiven worden gekweekt in de valleien van de woestijn.  Dat verklaart mogelijk ook waarom het dier het volgehouden heeft. ,,Maar onze leveranciers komen van een gebied dat wat zuidelijker van de woestijn ligt’’, vertelt Van der Aart.

Dol op reptielen en spinnen

Bart en Chantal Kappen zijn druk bezig geweest om uit te zoeken met welke soort ze te maken hebben. ,,Het gaat om een Chileense vogelspin”, vertelt Bart. ,,Mijn man is helemaal blij", reageert Chantal. ,,Hij heeft plechtig beloofd dat we hem houden. Want het dier heeft tenslotte die hele tocht overleefd.  Op internet hebben we gelezen dat ze speciaal de bananen koelen om te voorkomen dat de vogelspinnen het niet redden onderweg. Maar kennelijk lukt dat niet altijd als bij de oogst een spin tussen de druiven terecht komt.’’

Bart Kappen hoopt dat het een vrouwtje is. ,,Die kunnen wel 20 jaar oud worden, de mannetjes drie tot vijf jaar.” Hij lacht naar zijn vrouw die het wel wat eng blijft vinden. ,,Ik hoop dat het een vrouw is. Mijn vrouw hoopt dat het een mannetje is.” 

Hij vertelt dat de beet niet giftig is. ,,Vergelijk het maar met een insektenbeet.” Wat niet wil zeggen dat vogelspinnen helemaal ongevaarlijk zijn. Als ze zich in het nauw gedreven voelen, strijken ze hun irriterende haren van het achterlijf om zich te verdedigen. Dat kan leiden tot jeuk op de huid en bij de slijmvliezen rond mond en ogen.

Vogelspin tussen de krentenbollen

Het is niet de eerste keer dat een vogelspin opduikt in de supermarkt. Bij de Albert Heijn aan de Amsterdamseweg in  Scheveningen liep er eentje in 2013 rond tussen de pistoletjes en de krentenbollen. Waarschijnlijk was hij met de bananen meegereisd.  Een heldhaftige bezoekster knipte een flessenhals open en plaatste die kordaat over de spin. Daarna bekommerden mensen van de Dierenambulance Den Haag zich over het dier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu