De Amerikaanse verkiezingen tot nu toe: Dit zijn de staten waar het nu allemaal van afhangt

Aanhangers Biden vieren alvast feest bij Witte Huis ANP

De Amerikaanse verkiezingen blijven spannend tot het laatste moment. Het is momenteel wachten op de uitslagen van de laatste staten, die bepalend zullen zijn voor de einduitslag. Daarbij hebben met name de stemmen uit de zogeheten ‘swing states’ veel invloed.

In Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina en Georgia zijn ze momenteel druk aan het tellen. Deze staten staan ook wel bekend als ‘swing states’, oftewel staten waar de uitslag niet per definitie vastligt. In al deze staten gaat het om een aanzienlijk aantal kiesmannen.

In Wisconsin zijn tien kiesmannen te behalen. Wisconsin is een staat waar blanke arbeiders een belangrijke stem hebben. Die moesten niets hebben van Hillary Clinton. Trump won er vier jaar geleden heel onverwacht, maar nu staat Biden voor met een klein aantal stemmen. In de peilingen stond hij ruim voor maar dat telt nu niet meer.

In Michigan staat Trump juist voor, maar loopt Biden op hem in nu met name de stemmen per post worden toegevoegd. Hier zijn zestien kiesmannen te behalen. Michigan was samen met Wisconsin, Pennsylvania en Minnesota een van de zogenoemde blue wall-staten die vroeger altijd bijna automatisch naar de Democraten gingen. Het politieke klimaat in Michigan is al een tijdje explosief, een pro-Trump-militie viel het parlementsgebouw aan een wilde de Democratische gouverneur ontvoeren. Vraag is hoe een late nederlaag voor Trump daar gaat vallen. 

Klapper

De grootste klapper valt te behalen in Pennsylvania, dat twintig kiesmannen te verdelen heeft. Dé klassieke swing state al stemde men hier sinds Bill Clinton Democratisch. Van diens vrouw, Hillary, moesten ze in Michigan weinig hebben. Hier moeten nog ruim één miljoen stemmen per post worden geteld, wat nog wel wat tijd kan vragen. De staat kan bepalend zijn als Trump of Biden niet beide voorgaande staten weten te veroveren. Doen ze dat wel, dan is de vraag hoeveel verschil de uitslag in Pennsylvania nog maakt.

In North Carolina is het tellen inmiddels bijna afgerond en heeft Trump een minimale voorsprong. Dat past helemaal bij een purple state, die dus tussen rood en blauw zweefde. Mocht Trump winnen, dan levert hem dat vijftien kiesmannen op. Ook in Georgia loopt Trump momenteel iets voor, maar daar moeten nog veel meer stemmen worden geteld. Traditioneel gezien stemt deze staat vaker voor de Democraten. Winst in deze staat levert zestien kiesmannen op.

Meer kiesmannen

Joe Biden heeft inmiddels meer kiesmannen dan Hillary Clinton vier jaar geleden. Zij wist er toen 227 te verzamelen, Biden heeft er inmiddels 238. President Trump heeft nu 213 kiesmannen. Naast de bovengenoemde staten moeten ook Nevada - dat pas donderdag met een uitslag zal komen - en Alaska nog hun uitslagen doorgeven. Die twee staten zijn respectievelijk goed voor zes en drie kiesmannen. In Nebraska en Maine, de twee staten die niet werken met een winner-take-all regel, zijn ook nog niet alle kiesmannen vergeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu