De Geminiden, dé meteorenzwerm van het jaar met wel 90 tot 105 meteoren per uur, is volgende week (als het weer meezit) te zien vanuit Nederland

Foto: Shutterstock

Ze zijn snel, gelig van kleur en hebben vaak heldere en korte sporen. De meteorenzwerm van de Geminiden is volgende week te zien in Nederland. Het is volgens WeerOnline dé meteorenzwerm van het jaar met liefst 90 tot 105 meteoren per uur. Al moet het daarvoor wel helder weer zijn.

In de nacht van 13 op 14 december zijn, als het weer het toelaat, veel vallende sterren van de meteorenzwerm Geminiden te spotten. Rond 3.45 uur is het maximum en kunnen 90 tot 105 vallende sterren aan de zuidwestelijke hemel te zien zijn. Samen met andere zwermen kunnen dan 120 vallende sterren per uur zichtbaar zijn en dat is maar liefst twee per minuut.

De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini. In het Nederlands heet dit sterrenbeeld Tweelingen en de meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen. Van 12 tot en met 16 december zijn de meteoren van de Geminiden jaarlijks, bij helder weer, zichtbaar.

Goede zichtbaarheid

De Geminiden verschijnen best hoog aan de zuidwestelijke hemel op een hoogte van 48 tot 65 graden. Deze hoogte helpt mee voor een goede zichtbaarheid en vooral in de tweede helft van de nacht zijn de meteoren zichtbaar. In de eerste helft van de nacht stoort de maan, want die is voor 80 procent vol. Halverwege de nacht gaat de maan onder.

Nieuws

menu