De Jonge: kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen

Hugo de Jonge. ANP

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen.

Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen.

Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie.

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). „Daartoe zullen we ons moeten verhouden.”

Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen. Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie.

'Zorg ontlasten'

De Jonge reageerde op het oplopende aantal besmettingen in de zijlijn van een gesprek bij de informateurs. Hij sprak op uitnodiging van de formerende partijen over de coronabestrijding tijdens deze winter en in de periode daarna. Volgens de minister moet de politiek bereid zijn „die maatregelen te nemen die de zorg ontlasten”, zei hij na afloop van dat gesprek. Hij wilde in afwachting van het coronaoverleg direct na het gesprek bij de informateurs nog niet zeggen aan welke maatregelen hij dacht.

Griepgolf in aantocht

Hoewel de cijfers harder oplopen dan voorzien, vallen ze volgens hem wel nog „binnen de bandbreedte.” Het Outbreak Management Team wees erop dat er nog veel onzeker is over het aantal mensen dat in de huidige situatie in het ziekenhuis kan terechtkomen. „De zorg is bezorgd”, zei De Jonge. Ook omdat er dit jaar wel een griepgolf aan lijkt te komen, waardoor ook meer mensen in de ziekenhuizen zullen belanden. Volgens de minister is naast het beschermen van de kwetsbaren ook het ontlasten van de zorg een belangrijk punt.

Maandagmiddag werd bekend dat het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot bijna 800, het hoogste aantal sinds 9 juni.

Bij de informateurs sprak De Jonge ook over wat nodig is in de periode na deze coronacrisis. Nederland moet beter bestand worden tegen dit soort pandemieën. „Dat we minder afhankelijk zijn van het buitenland als het gaat om onze vaccinontwikkeling en de ontwikkeling van onze medicijnen. En we zullen moeten zien dat we de aanstuurbaarheid van de zorg versterken, ook in tijden van crisis”, aldus de minister. De zorg moet volgens hem bij een crisis centraler georganiseerd kunnen worden dan nu het geval is.

<div class='panel panel-primary'> <div class='panel-heading'> <h3 class='panel-title'>De Jonge: Epidemie is epidemie van niet-gevaccineerde mensen</h3></div><div class='panel-body'><div id="objectpreview" class="preview atbottom hasTextContent"> <div id="WireArea" class="WireAreaBottom"> <div id="TextContent" class="medianeutral"> <div class="WireBodyText"> <p class="WireP">Hugo de jonge  vindt dat ,,de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen die ook elkaar onderling het meest besmetten, zelf het grootste risico lopen op besmetting, zelf het grootste risico zijn op een besmetting van anderen, zelf het grootste risico lopen op ziekenhuisopname. Als je dat op je in laat werken, zul je je daartoe moeten verhouden.” Zonder vooruit te lopen op concrete maatregelen zei hij ”helemaal niets te willen uitsluiten”, ook niet of mogelijke maatregelen alleen voor ongevaccineerden kunnen zijn of voor doelgroepen of voor bepaalde regio's waarin het aantal ongevaccineerden het hoogst is.</p> <p class="WireP">Volgens de minister is het draagvlak gering onder mensen die gevaccineerd zijn om nog beperkingen opgelegd te krijgen. ,,Ondertussen zien we dat als we geen maatregelen nemen, de zorg wordt overlopen, dat uw operaties en de operaties van uw familieleden en andere mensen die gevaccineerd zijn mogelijkerwijs worden uitgesteld.” Tegelijk wijst hij erop dat het kabinet er nooit toe zal overgaan om te selecteren aan de poort van het ziekenhuis. Hij denkt dat de Kamer daar ook niet voor is. ”Dat is een brug die we in ieder geval niet over gaan.”</p> <p class="WireP">De Jonge zegt dat de komende tijd veel overleg zal zijn over deze  echt ingewikkelde dilemma's'' , met deskundigen, met de zorg en met collega's. ,,Ook vanuit de samenleving en de economie kijken we naar de maatregelen die je treft. Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin.” Hij sluit niet uit dat wetgeving moet worden aangepast. Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het juridisch al mogelijk om regionaal maatregelen op te leggen.</p> </div> </div> </div> </div></div></div>

 

Nieuws

Meest gelezen

menu