De beste 20 albumtracks van Queen

FOTO Electra Records

Donderdag 24 november is de dag bij uitstek om stil te staan bij Queen, 25 jaar na het overlijden van zanger Freddie Mercury. Er zijn genoeg mensen die zeggen niet van Queen te houden. Maar van welke Queen houden ze niet? Van de metalsongs? De glamrock? De ballads? De funk? De ga zo maar door? De nummers door Freddie gezongen? Door Brian May? Of door Roger Taylor? Hieronder een overzicht van 20 Queen-nummers die nooit op single zijn verschenen in Nederland, maar toch zeer de moeite waard zijn.

1. The March of the Black Queen

Wie dit nummer hoort, hoeft zich over de complexiteit van Bohemian Rhapsody niet te verbazen. Freddie Mercury schreef dit nummer op de piano. Het bevat twee maatsoorten, ook voor Queen ongebruikelijk (8/8 en 12/8). Het was te ingewikkeld om live te spelen, maar is meer dan de moeite waard om te beluisteren.

(afkomstig van Queen II, 1974)

2. '39

Gitarist Brian May brak zijn studie sterrenkunde af voor zijn loopbaan bij Queen. In dit nummer, sinds 2005 te vinden in de Top 2000, vertelt hij het verhaal van ruimtevaarders die op een jaar durende reist gaan. Als ze terugkeren blijken er 100 jaar verstreken te zijn.

(A night at the Opera, 1975)

3. Keep Passing the Open Windows

Queen maakte meer filmmuziek (denk aan Flash), maar dit nummer werd door Freddie Mercury geschreven voor The Hotel New Hampshire, gebaseerd op een roman van John Irving. Deze zin komt rechtstreeks uit het boek.

(The Works, 1984)

4. In the Lap of the Gods ... Revisited

Dit nummer, van het derde album Sheer Heart Attack, vormt Freddie’s eerste poging een nummer te maken dat het publiek kon meezingen. Met de oo-la-la-la-la-oos lukt dat makkelijk.

(Sheer Heart Attack, 1974)

5. Teo Torriatte (Let Us Cling Together)

Nog zo’n meezinger, Teo Torriatte, een eerbetoon aan de Japanse fans, geschreven door Brian May. Japan was een van de eerste landen waar Queen populair werd. Twee coupletten zijn in het Japans gezongen. En reken maar dat er werd meegezongen.

(A Day at the Races, 1976)

6. Dreamer's Ball

Wederom een eerbetoon door Brian May geschreven, ditmaal aan de een jaar eerder overleden Elvis Presley. Het nummer heeft een jaren’30 jazzy-vibe, dat je niet onmiddellijk met Elvis associeert. Een van zijn grootste hits, Jailhouse rock, maakte heeft jarenlang deel uit van Queens setlist tijdens concerten.

(Jazz, 1978)

7. My Fairy King

Afkomstig van het eerste album en vol met overdubs en vocale harmonieën waarop Freddie Mercury zo dol was. In het nummer komt de zinsnede, Mother Mercury, look what they've done to me voor, waarna Freddie (die geboren is als Bulsara) zijn nieuwe achternaam aannam.

(Queen, 1973)

8. Dead on Time

Een van de snelste en scherpste gitaarnummers van Queen, geschreven door Brian May. Aan het eind is een donderslag te horen. Op de albumhoes worden de credits hiervoor toegeschreven aan God.

(Jazz, 1978)

9. Rock It (Prime Jive)

Freddie zingt het eerste deel, drummer Roger Taylor de rest van dit opzwepende nummer dat hij zelf schreef. Staat op het eerste album waarop Queen een syntheziser gebruikte, een Oberheim OB-X

(The Game, 1980)

10. I Go Crazy

In de begin jaren’80 schreef Queen veel nummers die uiteindelijk niet op een album belandden. Dit stevige rocknummer is daar één van, het is het B-kantje van nummer 1-hit Radio Ga Ga, en bevat de zinsnede I don’t wanna hear Queen no more.

Geschreven door Brian May.

11. My Melancholy Blues

Een heerlijke ballad, meer jazzy dan blues, geschreven en gezongen door Freddie Mercury.

(News of the Wordl, 1977)

12. The Fairy Feller’s Master-Stroke

Queen II kent een white side, met nummers geschreven door Brian May en Roger Taylor, en een black side, geschreven door Mercury; de beste plaatkant uit Queens oeuvre. Dit nummer is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Richard Dadd en beschrijft de claustrofobische atmosfeer van het schilderij.

(Queen II, 1974)

13. The Millionaire Waltz

Wederom een gevarieerd nummer, in tempo en maat. Dit gaat over John Reid, de manager van Queen midden jaren ’70 (en van Elton John). Managers vormden toch al een inspiratiebron voor Mercury. In Death on two legs brandt hij toenmalig manager Norman Sheffield compleet af.

(A Day at the Races, 1976)

14. Bring Back That Leroy Brown

Ukele-banjo, honky-tonk piano en een staande bas maken dit een a-typisch Queen-nummer, maar daarmee niet minder leuk.

(Sheer Heart Attack, 1974)

15. Funny How Love Is

Geschreven door Mercury, ook al van de black side van Queen II, opgenomen met de wall of sound-techniek. Een van de nummers die nooit live zijn gespeeld. Deze wegens de hoge noten die Mercury er uit moet persen.

(Queen II, 1974)

16. Man on the Prowl

Rockabilly-song met slechts drie akkoorden, en om die reden vergelijkbaar met Crazy Little Thing Called Love, beide geschreven door Mercury.

(The Works, 1984)

17. Was It All Worth It

Een van de eind jaren ’80 geschreven nummers, die doet herinneren aan de Queen-sound uit de seventies. Geschreven door Mercury.

(The Miracle, 1989)

18. Stone Cold Crazy

Harder dan dit wordt het niet, gecoverd door Metallica. Omschreven als trash metal, voordat dit een muziekstroming werd.

 (Sheer Heart Attack, 1974)

19. Ride the Wild Wind

Geschreven door Roger Taylor, een van de opwindendste nummers van Innuendo, wederom een uiting van zijn liefde voor auto’s en racen (net als I’m in love with my carI) Alleen op single uitgebracht in Polen, waar het de nummer 1-positie haalde.

(Innuendo, 1991)

20. It's Late

Brian May schreef dit harde nummer in de vorm van een voorstelling, verdeeld in drie bedrijven. De tapping-techniek die hij gebruikt werd later dat jaar wereldberoemd gemaakt door Eddie Van halen.

(News of the World, 1977)

Nieuws

menu