De cijfers bewijzen: tweede coronagolf ging van de jongeren naar de ouderen

Het coronavirus verspreidde zich de laatste weken in Nederland steeds meer over alle leeftijdsgroepen. Vijf weken geleden waren er nog ruim zeven keer zoveel 18- tot 24-jarigen die corona hadden dan 70-plussers. Inmiddels zijn dat er nog slechts 2,6 keer meer.

Het is eind september druk met jongeren voor de ingang van de Karaokebar in Groningen.

Het is eind september druk met jongeren voor de ingang van de Karaokebar in Groningen. Foto: Sikkom

Anders gesteld: waar het aantal 18- tot 24-jarigen met een positieve test in vijf weken verviervoudigde, was er bij de 70-plussers een ruime vertienvoudiging. In geen enkele leeftijdscategorie is deze factor lager dan bij de 18- tot 24-jarigen. Bij 60- tot 69-jarigen is er net als bij de 70-plussers sprake van een vertienvoudiging, bij 50- tot 59-jarigen zijn er negen keer zoveel positieve tests als vijf weken terug, blijkt uit de cijfers van het RIVM .

Die cijfers bewijzen dat het Nederland niet is gelukt het coronavirus vooral te laten woekeren bij jongeren, die minder gezondheidsschade oplopen door het virus, en het weg te houden bij de ouderen. Daar was deze zomer nog wel hoop op. ,,Als jongeren goed afstand houden tot hun ouders en grootouders, kan de schade beperkt blijven”, zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, bijvoorbeeld.

Verkeerd signaal

Viroloog Ab Osterhaus noemde de uitspraken van Gommers destijds ‘een volkomen verkeerd signaal’. Arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC in Utrecht was ook sceptisch: ,,Jongeren en ouderen scheiden is leuk in een wiskundig model, maar in de praktijk niet te doen”, zei Bonten halverwege augustus.

Dat corona in de zomermaanden vooral rondwaarde onder jongeren, verklaart ook waarom het aantal ziekenhuisopnames lang stabiel bleef. Jongeren belandden relatief zelden met corona in het ziekenhuis, voor ouderen is dat een heel ander verhaal.

Precies omgekeerd

Waar jongeren, laten we voor het gemak 40-minners nemen, de afgelopen week bijna de helft van het aantal positieve tests voor hun rekening namen, bezetten ze slechts 5 procent van de ziekenhuisbedden. Onder de 118 overlijdens van de voorbije week die nu al gemeld zijn, zat slechts 1 persoon onder de 40, minder dan 1 procent dus.

Bij ouderen is de trend precies omgekeerd. 70-plussers zorgden voor 8,9 procent van de positieve tests, maar voor ruim 55 procent van de ziekenhuisopnamen en meer dan 88 procent van de sterfgevallen.

Conclusie: als het virus vooral onder jongeren actief is, is er weinig aan de hand. Zodra dat verandert – en dat is nu met zekerheid aan het gebeuren – krijgt de samenleving er veel meer last van. De laatste weken liep het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis hard op. Er zijn volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding nu 1859 bedden bezet, waarvan 419 op de intensive cares. Daardoor moeten bijna alle ziekenhuizen inmiddels een deel van de andere operaties en behandelingen afzeggen.

Coronarecords

Het RIVM meldde vandaag drie nieuwe coronarecords waar niemand echt blij van wordt. Het aantal positieve tests over de afgelopen week (ruim 55.000) en die over het laatste etmaal (8182) én het percentage van het aantal geteste mensen dat een positieve uitslag kreeg (14,4) was dit najaar nog niet hoger dan nu.

Dat baart zorgen, maar het RIVM ziet ook lichtpuntjes. De groei van het aantal positieve tests per week lijkt namelijk wat minder snel te gaan; twee weken geleden waren het er 27.000, vorige week 44.000. Dat is ook terug te zien in het dagcijfer: dat schommelt nu al een dag of vijf rond de 8000, hoewel er vandaag dus een uitschietertje richting de 8200 was.

Effect nog niet zichtbaar

Het RIVM zal het sprankje hoop ook baseren op het feit dat het effect van de maatregelen van vorige week, zoals sluiting van de horeca en het stopzetten van amateursport voor volwassenen, nu nog niet zichtbaar is. Wat we nu zien, is hoogstens het effect van het maatregelenpakket daarvóór, toen cafés en restaurants na 21.00 uur geen nieuwe gasten meer binnen mochten laten.

Met terugwerkende kracht heeft het RIVM ook vastgesteld dat de beroemde R, het reproductiegetal, een paar weken terug al wat lager was dan een aantal weken daarvoor: 1,22 om 1,27. Dat betekent dat 100 coronapatiënten toen nog steeds meer andere patiënten besmetten (122) dan goed is voor het afremmen van het virus. Maar inmiddels ligt de R door de genomen maatregelen misschien wel een stuk dichter bij de 1, of eronder, wie zal het zeggen. Als de R lager dan 1 is, dan zou het virus aan een terugtocht bezig zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Aanrader van de redactie
Coronavirus
menu