De coronacrisis eiste tot nu toe bijna 9.000 levens. Dat zijn er veel meer dan gemeld

Uitvaart in tijden van corona. Foto: ANP/Ramon Mangold

In de eerste 9 weken van de coronacrisis zijn in Nederland bijna 9.000 mensen meer overleden dan je normaal zou verwachten in deze periode.

Dat melden het CBS, het RIVM en het Amsterdam UMC op basis van de algemene sterftecijfers. Het RIVM noteerde in dezelfde periode ruim 5.500 coronadoden.

Waardoor ontstaat het verschil?

Het verschil ontstaat doordat het RIVM alleen de sterfgevallen telt van mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Daardoor blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19.

36.000 in plaats van 27.000

Het nu gepubliceerde sterftecijfer van het CBS gaat over de periode van 9 maart tot en met 10 mei. In totaal overleden in deze periode bijna 36.000 mensen. Zonder de epidemie waren dat er naar schatting 27.000 geweest.

Ondertussen neemt de oversterfte door corona wel af. Vorige week overleden circa 3.000 mensen in ons land. Dat zijn er zo'n 100 meer dan je normaal gesproken zou verwachten.

Bekijk de coronacijfers in detail

De coronacrisis levert elke dag veel nieuwe cijfers op. Wij hebben ze op een rijtje gezet in een overzicht dat we dagelijks bijwerken. Open onderstaand artikel om de cijfers in detail te bekijken.

Nieuws

menu