Op 20 september gaat de anderhalve meter van tafel en op 1 november wil het kabinet alle coronamaatregelen opheffen. Dit zijn de belangrijkste versoepelingen op een rijtje (update)

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) vrijdagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Foto: ANP/Bart Maat

Discotheken en nachtclubs blijven de komende weken dicht. Ook na 20 september mogen ze nog niet weer open. De anderhalve meter wordt op 20 september overal opgeheven.

Dat heeft premier Rutte vrijdag bekendgemaakt op de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.

Het kabinet versoepelt per 30 augustus de maatregelen in het mbo, het hbo en op de universiteiten. Vanaf het nieuwe studiejaar wordt de anderhalve meter hier losgelaten, maar er blijven wel andere coronaregels gelden op de scholen.

Zo mogen er maximaal 75 mensen bij elkaar in één ruimte zijn. Ook moeten mensen een mondkapje dragen op de gangen en blijft het advies aan medewerkers en studenten om gebruik te maken van zelftesten.

Nog wel anderhalve meter op de middelbare school

Alle overige coronamaatregelen blijven bestaan tot en met 19 september. Zo moeten leerlingen op de middelbare school nog anderhalve meter afstand houden tot hun leraren en moeten ze buiten de lessen een mondkapje op.

Horeca nog steeds om middernacht dicht

De sluitingstijd van de horeca blijft tot en met 19 september middernacht en vaste zitplaatsen zijn nog verplicht. Bij evenementen en in de kunst- en cultuursector zijn bij meer dan 75 bezoekers coronatoegangsbewijzen verplicht.

Anderhalve meter verdwijnt op 20 september

De anderhalve meter wordt op 20 september overal opgeheven, zo is de bedoeling.

Per 1 november alle coronamaatregelen van tafel?

Het kabinet hoopt per 1 november alle maatregelen te kunnen opheffen. We hebben dan ook nergens meer een coronatoegangsbewijs nodig.

Slag om de arm

De voorgenomen versoepelingen gaan alleen door als de cijfers dat toelaten. Lopen de besmettingen en/of de ziekenhuisopnames te hoog op, dan draait het kabinet bepaalde versoepelingen alsnog terug.

,,We willen ons niet nog een keer op dezelfde manier laten verrassen'', zei Rutte. Hij benadrukte dat de gunstige cijfers die we nu zijn geen garantie vormen voor de herfst en de winter. ,,De vacinatiegraad is inmiddels hoog, maar er is nog altijd een grote groep niet-gevaccineerden.''

Op 17 september is volgende persconferentie.

Nieuws

Meest gelezen

menu