Corona: zo zit het nu met het aantal ziekenhuisopnames, het reproductiegetal en de besmettingen

Een medewerker zit op Schiphol klaar om coronatests af te nemen. Foto: ANP/Sem van der Wal

Het kabinet sloeg dinsdagavond een alarmerende toon aan over het coronavirus. Toch zijn er in de weekcijfers van het RIVM genoeg lichtpuntjes te vinden.

Zo daalde het aantal besmettingen licht, van 4036 een week geleden naar 4013 de afgelopen week. Het bijzondere zit ’m in het feit dat het een daling ís, en geen forse stijging. De afgelopen weken ging het namelijk van 1259 besmettingen per week naar 2588, en daarna weer naar 4036. Een ruime verdrievoudiging in twee weken tijd dus. En dat zorgde voor onrust.

Opmars aantal besmettingen lijkt gestuit

Nu is die trend gekeerd, in elk geval voorlopig. Mogelijk is dat een gevolg van de hernieuwde aandacht die er kwam voor de risico’s op besmetting, nadat Mark Rutte en Hugo de Jonge twee weken terug hun eerste persconferentie in maanden gaven.

 

Zij stelden toen dat corona weer aan ‘een gevaarlijke opmars’ bezig was, en dat het zaak was een tweede lockdown te voorkomen. Dat lijkt te hebben gewerkt. Vorige week nam de stijging van het aantal besmettingen al af, deze week is die stijging eruit.

Reproductiegetal is nog te hoog maar daalt

Een extra teken dat er echt iets veranderd is, is het percentage positieve tests. Dat was vorige week dinsdag 3,6 procent, en gisteren 3,5 procent. Het percentage laat zien bij hoeveel personen met klachten ook daadwerkelijk het virus wordt aangetroffen. Bij de mensen met een combinatie van klachten én een positieve test is de kans groot dat zij ook anderen kunnen besmetten: dit zijn precies de mensen die je wilt isoleren.

Ook de R, het getal waarmee het RIVM die verspreiding probeert te meten, daalde licht: van 1,3 naar 1,19. Dat betekent dat 100 positief geteste mensen gemiddeld ongeveer 119 mensen besmetten. Dat is nog steeds te veel: het RIVM wil de R graag onder de 1 hebben.

Ziekenhuisopnames zijn gestegen

Minder gunstig nieuws kwam er van het front van de ziekenhuisopnames. Die namen in een week tijd toe, van 38 naar 50. Gemiddeld gaan er per dag dus 7 à 8 mensen het ziekenhuis in met corona. Volgens het dashboard van het RIVM worden er dagelijks ook 3 coronapatiënten de intensive care op gereden.

Dat zijn stuk voor stuk individuele drama’s, maar toch verdienen de cijfers nuance. Ten eerste is de toename ingecalculeerd. Een besmetting vertaalt zich altijd pas later (zeg een week of twee weken nadien) in een ziekenhuisopname, omdat het een tijdje duurt voordat mogelijke complicaties zich voordoen. Omdat het aantal besmettingen de afgelopen weken steeg, is het logisch dat het aantal ziekenhuisopnamen nu toeneemt.

Ten tweede ligt het aantal ziekenhuisopnames nog steeds significant lager dan in maart en april. In de meest extreme week gingen toen meer dan 3000 mensen het ziekenhuis in. Daar steekt de 50 van nu heel schril bij af. Ook als het aantal ziekenhuisopnames de komende week verdubbelt, dan zijn het er nog steeds dertig keer zo weinig als toen.

Zomer vol buitenvertier leidt niet tot alarm in de zorg

Het is nog veel te vroeg om de vlag uit te hangen. Zeggen dat we de tweede golf hebben afgewend, zou te voorbarig zijn, bleek gisteren ook uit de bezorgde woorden van premier Mark Rutte. De afgelopen weken waren veel mensen bovendien vrij en buiten, ook door het extreem warme weer. De scholen waren nog dicht. Dat is nu anders, en ook het weer zal straks omslaan. Of het coronabeleid dat er nu ligt werkt, zal dan pas echt blijken.

Wat we wel kunnen stellen: een zomer vol feest en buitenvertier heeft voorlopig niet geleid tot alarmerende toestanden in de zorg. Bovendien lijkt de wake-upcall die het kabinet twee weken geleden gaf, in elk geval enig effect te hebben gehad. De gemiddelde Nederlander lijkt dus nog steeds voor rede vatbaar. Dat is voor het kabinet een hoopgevend signaal, met het oog op de herfst die nadert. Een herfst die mogelijk wél met zorgelijke cijfers gepaard gaat.

Nieuws

menu