'De hele wereld is tegen ons': Russische analist haalt uit op staats-tv

Foto: DVHN.

Zeldzaam realisme van een militair analist op de Russische staatstelevisie. „We bevinden ons in een volledig geopolitiek isolement en de hele wereld is tegen ons.” Kolonel buiten dienst Michail Chodaryonok waarschuwde al vóór Poetins inval dat de operatie niet van een leien dakje zou gaan en ziet nu zijn gelijk. „Hoe erg we het ook vinden om dat toe te geven: uit deze situatie moeten wij wegkomen.”

De Rus schetst een beeld van een operatie die alleen nog maar zwaarder gaat worden: de Oekraïners kunnen via mobilisatie uit een enorm reservoir van gemotiveerde manschappen putten en door Amerikaanse en Europese steunpakketten worden die steeds beter bewapend.

Kritische noot

„De wens om het moederland te beschermen – op de manier zoals dat in Oekraïne bestaat – die is daar aanwezig en ze zijn bereid te vechten tot...”, zegt Chodaryonok, totdat de presentatrice hem onderbreekt zodat hij de kritische noot niet kan kraken. Zo waagt de oud-kolonel zich bijna aan de suggestie dat mensen bereid zijn te sterven voor een Oekraïne dat op de Russische staatstelevisie geen bestaansrecht heeft.

De militair analist deed zijn uitspraken maandag in het hol van de leeuw: het programma 60 Minuten is een van de belangrijkste praatprogramma’s op de Russische staatstelevisie. De oorlogstrom luidde daar al jarenlang; de presentatoren zijn altijd de felste voorstanders van een escalatie tegen Oekraïne en haar bondgenoten. Chodaryanok staat als militair expert regelmatig achter een van de spreekgestoeltes.

Propagandamachine

Het echtpaar dat de talkshow presenteert staat op Westerse sanctielijsten. Olga Skabejeva voor haar werk in de Russische propagandamachine; Jevgeni Popov omdat hij sinds vorig jaar in het Russische parlement zit dat in februari voor de erkenning van de ’Volksrepublieken’ van Donetsk en Loegansk stemde.

„Natuurlijk zijn er afzonderlijke gevallen, gevangenen, zekere legereenheden, maar dat zijn individuele gevallen”, zei Chodaryonok over slechtnieuwsberichten van Oekraïense kant die erop zouden wijzen dat de tegenpartij op het punt van breken staat. „Maar in het geheel staan de zaken er zo voor: de Oekraïners kunnen een miljoen mensen onder de wapens roepen.”

In reportages uit het ’bevrijde’ Marioepol en vanaf het slagveld in de Donbas brengt de Russische staatstelevisie een rooskleurig beeld naar voren van de ’speciale militaire operatie’ in Oekraïne: hele eenheden geven zich liever over dan dat zij vechten, het Oekraïense leger bevoorraadt zijn manschappen niet en de bevolking wacht met smart op de Russen.

Tekortkomingen

Over tekortkomingen van het Russische leger, die in Westerse media juist breed uitgemeten worden, horen de Russen minder. En dat beeld van een vlekkeloos verlopende ’speciale militaire operatie’ lijkt wijze beslissingen op het slagveld in de weg te zitten. De Russische president Poetin zou zelf ook door het propagandabeeld van zijn eigen diensten in de luren zijn gelegd en daarom gedacht hebben dat Kiev binnen enkele dagen zou vallen.

„Hij praatte als iemand die in zijn recht staat”, reageerde de Russische oppositiejournalist Andrej Piontovski tegen een Oekraïens tv-kanaal. „Die Chodaryonok begreep dat alle Russische militairen achter hem staan.”

Waarschuwing

Chodaryonok waarschuwde begin februari al dat een gewapend conflict tegen Oekraïne niet zou uitpakken zoals sommige lagen van de Russische politieke klasse dachten, namelijk dat ’Oekraïne binnen enkele uren een genadeklap toegebracht zou kunnen worden.’

„Het niveau van haat jegens Moskou in ons buurland wordt niet op waarde geschat”, schreef hij in een column. „Niemand in Oekraïne zal het Russische leger met bloemen begroeten.”

Nieuws

menu