Mixen en matchen met Fabuleus in Zuidlaren en Tapas y Bodegas in Groningen | Binnen de deur

Vandaag gaan we eens een beetje mixen en matchen. Bij een ‘gewoon restaurant’ (Fabuleus in Zuidlaren) en een hapjesconcept (Tapas y Bodegas in Groningen). We maken geen vergelijking, we gooien alles gewoon op tafel en zien wel. Leve de vrijheid – een beetje dan, want Co moet op tijd de deur uit natuurlijk.

Fabuleus in Zuidlaren.

Fabuleus in Zuidlaren.

Bij Tapas y Bodegas aan het Groningse Damsterdiep – ze hebben nog een vestiging in de Poelstraat en een in Haren – is het nog wat rommelig als we binnenstappen. Brommerhelmpjes en jassen op barkrukken, dat werk. Ja, er moet natuurlijk uitgeleverd worden. Wij komen echter voor de afhaal en na drie maal ‘hallo’ roepen komt er iemand uit de keuken.

De bestelde box de lujo (21,50 euro), luxe box, bestaat uit vijf tapas en een dessert. We doen er een fles verdejo (en viura) uit Segovia bij, het goedkopere broertje van de Rueda-streek. Voor 8,50 euro voor een fles moet je echter niet zeuren. Bovendien: de Romeinen slempten hier al dat het een lust was.

…het betere schoonmetselwerk…

Een deel van de tapas is warm, een hongerklop dreigt, dus Hermus begint meteen al in de auto met een hapje. ,,Dat mist Co toch niet”, mompelt hij vergoelijkend. Het gaat om twee empanadas, gevuld met kip . Het zijn geen grote gevulde deegjes, noch is de vulling groot, maar de smaak is dat des te meer. Geest en maag gesterkt, en met naast de lujo -box nog drie gangen van het keuzemenu van Fabuleus op de achterbank koerst hij naar Chez Jacques.

Als het grote uitpakken kan beginnen, klopt Co aan. Hermus schenkt in: als keuzemogelijkheid naast de witte Segovia heeft hij nog een dieprood uit Ribero del Duero uit eigen kelder. Dan kunnen de boerenbontjes worden ingedekt.

Peulachtig ding

We beginnen met de tartaar van gerookte zalm, kapperbes en avocado (10,75 euro) van Fabuleus. Een beetje groot woord, kapperbes voor ons gewone kappertje. Maar Hermus gaat helemaal aan op een groente die hij niet een twee drie herkent, een langwerpig peulachtig ding dat het knapperig-zilte heeft van ijskruid.

Het past uitstekend bij de zalm die natuurlijk nooit een ‘tartaar’ kan zijn, want daarmee duid je in het algemeen rauw vlees aan. In dit geval gaat het om de vorm. Wat onverlet laat dat de rooksmaak mooi subtiel is. Komkommer, radijs en tomaat geven een frisje.

Daarna gaan we weer wat tapassen. Met ossenhaaspuntjes met champignonjus – zeg maar gerust ossenhaaspunten – die nog sappig warm uit de folie komen. Grappig genoeg zien we de champignons van de jus vooral bij die andere tapas, de sukade . Dat is geplukt vlees in een fikse rondo, met een licht zuurtje.

Catalaanse tapas

Bijzonder is de pintxo carpaccio , de vierde tapas. Pintxo is eigenlijk de Baskische versie van de Catalaanse tapas, waar in dit geval een Italiaanse component aan toe is gevoegd, namelijk carpaccio. Met als resultaat twee sneetjes stokbrood die kort zijn geroosterd, erop dunne plakjes licht gerookt – geen rauw – vlees, met de bijbehorende carpacciaanse versieringen als kappertjes, wat rucola, een zachte mayonaise en dunne reepjes kaas – waarvan we vermoeden dat dat weer geen Italiaanse kaas is.

Voort gaan we met het hoofgerecht van Fabuleus, de gekonfijte eendenbout met wildjus, rode kool, aardappelpuree en stoofpeer (21,50 euro). De bout moeten we even oppiepen in de oven en voor een optimaal resultaat kort schroeien in een koekenpan. Het resultaat mag er zijn. De resterende ingrediënten komen ook uit de oven, maar de puree vindt Co aan de droogkorrelige kant. ,,Boter, room, meer…’’, zegt ze. Het stoofpeertje is hard, de rode kool weer fantastisch.

Eer de avondklok slaat hebben we nog wat desserts te verwerken, hoewel Hermus de hongerklop al lang voorbij is. Fabuleus’ pastel de nata , een Portugees custardtaartje, is appeltje-eitje voor Hermus. Die heeft hij veelvuldig verslonden in Lissabon – hij verbleef een poosje boven een bakkerij, vandaar. Deze versie is maar slechts een minibeetje minder dan dat van de lokale pasteleria .

Van Tapas y Bodega komt een cheesecake, en die is er een van de stevige roomkaassoort, op dik kruimelig deeg . ,,Het betere schoonmetselwerk”, moet ook Co beamen. Ze heeft gelukkig nog net wat ruimte voor het laatste gerechtje van de Spaanse bodega, de manchego-kaas. Een mooie schapenkaas die in ruime plakken wordt geserveerd met een vijgenchutney. ,,Volgende keer weer mixen & matchen?”, vraagt ze hoopvol.

 

Fabuleus, Kerkbrink 2A, Zuidlaren, 050 409 1254 , www.restaurantfabuleus.nl

Bodega y Tapas, Damsterdiep 22-24, Groningen, tel. 050-313 82, www.bodega-y-tapas.nl

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
menu