De huizenprijzen zijn ook in het tweede kwartaal verder gestegen. Vooral in Drenthe en Groningen gaat het hard (en er worden minder huizen verkocht)

Er lijkt maar geen einde te komen aan de prijzengekte op de woningmarkt.

Hoge prijzen en een gering aanbod maken dat er nu minder huizen worden verkocht dan een jaar geleden.

Hoge prijzen en een gering aanbod maken dat er nu minder huizen worden verkocht dan een jaar geleden. Foto: ANP/Robin Utrecht

In het tweede kwartaal van dit jaar waren bestaande koopwoningen gemiddeld 13 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Dat is de grootste stijging in een kwartaal in 20 jaar. In juni lagen de prijzen gemiddeld zelfs 14,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De gemiddelde verkoopprijs in Drenthe bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar € 302.000. In Groningen was dat € 276.000 en in heel Nederland € 366.000.

Appartementen stegen het minst in prijs

Vrijstaande woningen (+13,5%), twee-onder-een-kappers (+13,5%) en rijtjeshuizen (+13,2%) stegen het meest in prijs. Appartementen (+11,4%) gingen iets minder hard omhoog.

Minder verkopen

De alsmaar oplopende prijzen en het geringe woningaanbod leiden er wel toe dat er minder huizen worden verkocht. Het aantal woningtransacties daalde gemiddeld met 3,9 procent. In Drenthe was de afname 6,6 procent en in Groningen daalde het aantal verkopen met 7,1 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu