De schaatsen kunnen uit het vet, zegt weerman Piet Paulusma: 'Er komt een dikke winter aan'

Op verschillende plaatsen in het Noorden werd de laatste dagen geschaatst op natuurijs, maar de pret was snel voorbij. Schaatsers hoeven niet lang te wachten op nieuw schaatsvertier. „Er komt een dikke winter aan", zegt weerman Piet Paulusma. ,,De schaatsen kunnen uit het vet."

Volgens de weerman uit Harlingen lag een koude periode al een tijdje op de loer, maar zet dat nu door. „Een hogedrukgebied komt over Groenland en Scandinavië te liggen", zegt Paulusma, „daardoor komt er een koude wind uit het noord- en noordoosten deze kant op."

Deze wind brengt een langere periode van koude temperaturen, een ‘klassieke kou-inval’, volgens Paulusma.

Harde wind kan spelbreker zijn

Vanaf dit weekend komt een aantal dagen met matige tot strenge vorst „In het weekend is het van zaterdag op zondag een graad of -4 tot -5 en daarna nog kouder", zegt de weerman. De nachten daarna wordt het -6 tot -7. En niet onbelangrijk, stelt Paulusma: „Volgende week blijft de temperatuur overdag onder de nul."

De harde wind is wel reden tot zorg. „Er staat nog wel een hoop wind, kracht 4 tot 5. Het moet wel rustig weer zijn, wil het goed dichtvriezen."

Op ijsbanen kan volgens Paulusma waarschijnlijk als eerste geschaatst worden. „Maar je weet het natuurlijk nooit precies", vertelt hij.

Zelf niet op de schaatsen

De weerman is zelf ook schaatsliefhebber, maar is volgende week waarschijnlijk niet op de schaatsen te vinden. „Door alle drukte met het winterweer, kom ik er niet aan toe.".

Nieuws

Meest gelezen

menu