De tweede coronagolf is veel minder dodelijk dan de eerste. Deze grafiek laat zien hoeveel mensen er overlijden door Covid-19

Foto: Shutterstock

Vorige week overleden in Nederland circa 3.850 mensen. Dat zijn er zo'n 500 meer dan normaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De oversterfte door corona neemt iets af.

Coronadoden tijdens de tweede golf

Het CBS registreerde de afgelopen zeventien weken ruim 8.800 doden meer dan normaal. Die oversterfte tjdens de tweede golf komt vrijwel geheel voor rekening van Covid-19. Het RIVM noteerde over diezelfde periode ruim 7.100 sterfgevallen door Covid-19.

Onzichtbare doden

Het verschil ontstaat doordat het RIVM alleen de bevestigde coronadoden telt. Zo blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19. Het CBS ziet die onzichtbare coronadoden terug in de algemene sterftecijfers.

De tweede golf is veel minder dodelijk dan de eerste

De eerste coronagolf eiste in de acht weken tussen half maart en half mei ongeveer 10.000 levens. De tweede golf eiste in zeventien weken circa 8.800 levens. De lagere sterfte tijdens de tweede golf ontstaat mede doordat coronapatiënten nu effectiever worden behandeld. De artsen hebben in de loop van de crisis veel geleerd. Ook zijn de patienten nu gemiddeld iets jonger dan tijdens de eerste golf.

Er sterven meer mannen dan vrouwen en veel meer ouderen dan jongeren

Van alle sterfgevallen door Covid-19 is 54 procent man en 46 procent vrouw. Driekwart van de overledenen is ouder dan 80 jaar. Slechts 2 procent is jonger dan 60 jaar.

Nieuws

menu