De vreemde eenden in de bijt in de Premier League

Leicester City voert de Premiere League aan. Niets wijst erop dat het nietige clubje met minder dan de titel genoegen hoeft te nemen.

Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, misschien Liverpool of Tottenham. De clubs aan de top van de Premier League kun je meestal zo invullen. Maar toch er zijn meer verrassingen zoals Leicester City geweest. Een overzicht:

1994-1995 Blackburn Rovers

Hoogste klassering: 1ste

Eindklassering: 1ste

Blackburn is nu een degradatiekandidaat in het Championship, maar destijds een topclub. In de jaren voor het kampioenschap was de ploeg al vierde en tweede geworden. Alan Shearer scoorde 34 keer.

1999-2000 Sunderland

Hoogste klassering: 3de

Eindklassering: 7de

Aan de hand van Kevin Phillips (foto links) hield het gepromoveerde Sunderland het lang vol aan de top. Phillips scoorde 30 keer en werd de laatste Engelsman die de Europese Gouden Schoen veroverde.

2000-2001 Ipswich Town

Hoogste klassering: 3de

Eindklassering: 5de

Ipswich was tot de laatste speeldag in de race voor een plek in de Champions League, maar het seizoen erna was het uit met de pret. De club degradeerde.

2003-2004 Charlton Athletic

Hoogste klassering: 3de

Eindklassering: 7de

Charlton Athletic zakte in de tweede seizoenshelft weg nadat Scott Parker was weggekocht door Chelsea. Ook Charlton speelt niet meer op het hoogste niveau.

2006-2007 Portsmouth

Hoogste klassering: 3de

Eindklassering: 9de

Onder Harry Redknapp groeide Pompey uit tot een bijna onpasseerbaar team. Inmiddels worstelt de club in League Two.

2008-2009 Hull City

Hoogste klassering: 3de

Eindklassering: 17de

Na negen wedstrijden had Hull evenveel punten als Chelsea en Liverpool aan kop van de Premier League. Uit de laatste 21 wedstrijden haalde de club er nog acht.

2014-2015 Southampton

Hoogste klassering: 2de

Eindklassering: 7de

Southampton was leeggekocht in de zomer en leek onder Ronald Koeman een degradatiekandidaat te worden. Dat pakte iets anders uit. De uiteindelijke 60 punten waren een clubrecord.

Nieuws

Meest gelezen

menu