De zomervakantie lonkt en zwarte zaterdag kon wel eens diepzwart worden: wat te doen nu er nog corona is?

We mogen weer reizen, en de zomervakantie lonkt. Maar corona is niet weg, en dus is de vakantie nog omgeven met een hoop vragen.

Zwarte zaterdag in 2017. Hier is het erg druk in Zwitserland.

Zwarte zaterdag in 2017. Hier is het erg druk in Zwitserland. Foto: AD/ALEXANDRA WEY

We vroegen om raad bij reiskoepel ANVR, de ANWB, de ministeries van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en het Verbond van Verzekeraars.

Waar mogen we heen?

Afgelopen zaterdag verviel het algemene oranje reisadvies. Van Nederland mogen we sindsdien weer voor vakantie naar Portugal, de Balearen, Ierland, veel Griekse eilanden, Rwanda, Thailand, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius en Finland. Bonaire is inmiddels ook veilig.

Wanneer horen we of meer landen op geel gaan?

Dat is een kwestie van afwachten, al ligt het wel in de lijn der verwachting dat er steeds meer op geel of groen gaat. Er is voorlopig geen vast moment in de week waarop reisadviezen worden gewijzigd. Wel is het zo dat als er een uitbraak is in een land, het reisadvies snel wordt aangepast.

Een land staat op geel, kan ik er dan sowieso naar toe?

Nee. Het kan goed zijn dat wat Nederland betreft een land veilig is, maar dat je er toch niet welkom bent. Zo moet je in Portugal in quarantaine bij binnenkomst en stelt ook Thailand strenge inreis-eisen. Op wijsopreis.nl en de Reiswijzer van de ANWB kun je zien welke regels voor ’jouw’ land gelden.

Haalt de Nederlandse overheid je terug als een regio of land op slot gaat?

Nee, repatriëringsvluchten doen we niet meer. Als je op vakantie gaat, neem je zelf een risico. Overigens geven veel touroperators wel een repatriëringsgarantie, maar dat geldt dus niet als je op eigen houtje reist.

Mag je door een oranje land naar een geel land reizen?

Ja, maar met bepaalde restricties. Als je bijvoorbeeld vliegt en overstapt in een oranje land, moet je het vliegveld niet verlaten. Anders telt het als een ’nieuwe’ reis en moet je in quarantaine en een PCR-test laten zien. Hetzelfde geldt als je met de trein reist en bijvoorbeeld overstapt in oranje gebied. Zolang je op het station blijft, is er geen man overboord. Let wel op wat de maatregelen zijn in dat land.

Met de auto geldt dat je wél kunt tanken en een broodje kunt halen als je door oranje gebied rijdt, maar dat je niet uitgebreid op een terras kunt gaan zitten of een overnachting kunt pakken.

Frankrijk wil op 9 juni open met een vaccinatiepaspoort. Maar dat is er dan nog niet. Wat moet ik laten zien aan de grens?

Dat is nog de vraag. In Europees verband zou het coronapaspoort er vanaf 21 juni kunnen zijn. Nederland verwacht eind juni het paspoort – een app waarin je een negatieve test of vaccinatie kunt aantonen – in de lucht te hebben. „De Grieken kwamen deze week met hetzelfde, maar zij hebben besloten dat ze het RIVM-kaartje dat je krijgt na een vaccinatie ook te accepteren. Ik verwacht dat de Fransen hetzelfde zullen doen, maar ze moeten dat nog laten weten”, aldus Frank Oostdam van de ANVR.

Moet ik nog een PCR-test doen voor vertrek als ik naar een geel land ga?

In de meeste gevallen wel, al is dat afhankelijk van je bestemming. „Het hangt af van de landen, die kunnen hun eigen voorwaarden en eisen stellen”, aldus Annelies Tichelaar van de ANWB.

Moeten kinderen ook een PCR-test doen?

Dit verschilt per land. In Frankrijk moet iedereen vanaf twaalf jaar getest zijn, in Spanje iedereen boven de zes jaar, om maar een voorbeeld te noemen. „Dus het is zaak je goed in te lezen als je op reis gaat”, aldus Oostdam.

Moet ik een PCR-test doen als ik terugkom naar Nederland?

Dit hangt af van het reisadvies, aldus het ministerie van Volksgezondheid. „Reizigers die terugkeren uit een gebied met een oranje reisadvies vanwege de verspreiding van Covid-19 in het land dienen zich voor vertrek naar Nederland te laten testen. Voor reizigers uit gebieden met een groen of geel reisadvies gelden geen maatregelen bij terugkomst.”

Gaat het vaccinatiepaspoort de quarantaineplicht helemaal vervangen of mogen landen hierin een eigen afweging maken?

Voorlopig geldt in Nederland geen quarantaineplicht, maar die komt er vermoedelijk wel binnenkort. Mogelijk worden gevaccineerden daarvan uitgezonderd. Dat moet begin juni blijken, en hangt af van de vraag of zij het virus nog wel kunnen verspreiden. In het buitenland geldt dat ieder land zijn eigen maatregelen mag nemen naast het vaccinatiepaspoort. „EU-lidstaten kunnen een quarantainemaatregel opleggen wanneer dit noodzakelijk is voor de bestrijding van Covid-19, bijvoorbeeld bij een hoge besmettingsgraad of verspreiding van zorgwekkende varianten in het land van vertrek”, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Wordt er gecontroleerd bij de grenzen op PCR-testen en vaccinatiepaspoorten?

Het hangt allemaal af van je vervoersmethode. In principe geldt dat je een vliegtuig, internationale trein of bus niet inkomt zonder een testbewijs. Met de auto is dat anders. In Europees verband is afgesproken dat er niet bij de grenzen wordt gecontroleerd om opstoppingen te voorkomen. Maar er worden wel steekproeven gehouden, waarbij je niet door de mand wil vallen, omdat in sommige landen de boetes fors zijn.

Over files gesproken: komen er zwarte zaterdagen, deze zomer?

„Zwarte zaterdag kan weleens zwarter zijn dan normaal”, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB daarover. Immers; veel mensen vieren vakantie in de buurt of in eigen land. Ook de Fransen, waar wij dan met onze campers en caravans tussendoor willen. Met name 31 juli en 7 augustus lijken gigantisch druk te worden.

Krijg je je geld terug als je een vakantie boekt en de bestemming blijkt oranje?

In principe wel, al is ook hier een grijs gebied. Als je nu bijvoorbeeld boekt voor Italië in juli, mag je er redelijkerwijs van uitgaan dat het geel wordt. Als dat niet gebeurt, kun je omboeken of je geld terugvragen. Maar als je nu voor Zuid-Afrika boekt voor over anderhalve week, heb je kans dat de reisorganisatie met je in discussie gaat. Want je kon immers weten dat de bestemming oranje was en zou blijven. „Dan is het aan de coulance van de reismaatschappij”, aldus Oostdam.

En wat als je daar bent en je reisstek wordt oranje?

Vaak wordt dat een aantal uur van tevoren bekend. Je kunt dan, zeker als je kampeert, snel wegwezen om quarantaine bij terugkomst te voorkomen. Anders hangt het af van de reis die je boekt. Zou je nog een paar dagen blijven, dan kun je je vakantie vaak gewoon afmaken. Helaas moet je dan wel in quarantaine. Stel dat je nog twee weken zou blijven, dan zal de reisorganisatie je vermoedelijk naar huis vliegen, waarna je de gederfde reisdagen vergoed krijgt.

Wel is het zo dat je reisverzekering vraagt dat je de eerste de beste optie naar huis neemt. Als dat niet kan of je wil dat niet, neem dan contact op, raadt Iwanna de Jonge van het Verbond van Verzekeraars aan. Als je gewoon vakantie blijft vieren en er gebeurt iets, heb je kans dat de verzekeraar niet vergoedt.

Vorig jaar kon een Franse regio op rood gaan, maar wat Nederland betreft op geel blijven. Is dit nu Europees geregeld?

Nee. Er wordt wel een Europese coronakaart gemaakt door het ECDC, het Europese RIVM. Maar de reisadviezen kunnen verschillen. Zo mogen Duitsers bijvoorbeeld niet naar Madeira, maar wij wel.

Moet ik eenmaal in mijn vakantieland ook steeds aantonen dat ik gevaccineerd dan wel negatief getest ben, bijvoorbeeld bij restaurants, musea en pretparken?

Ja, die kans bestaat. Dat hangt af van het land zelf, of in sommige gevallen zelfs van het bedrijf waar je aanklopt. Net zoals dat het per land kan verschillen of je afstand moet houden, waar je mondkapjes moet dragen en of bijvoorbeeld je temperatuur gemeten kan worden bij entree van een museum.

Stel, je viert vakantie aan het Gardameer met je kinderen, je wilt net naar huis en dan blijkt er eentje corona te hebben. Moet je dan met z’n vijven verplicht tien dagen in een peperduur hotel in quarantaine?

Ja, al hangt dat per land af van de geldende maatregelen, vertelt Tichelaar. „Veel landen hebben speciale quarantainehotels.” Check voor vertrek je verzekering of deze extra verblijfkosten en andere kosten die je maakt door een coronabesmetting worden vergoed.

Ik vertrouw de situatie op mijn bestemming niet en wil annuleren. Krijg ik dan mijn geld terug?

Het is onverstandig zelf de stekker eruit te trekken, want dan vergoedt je annuleringsverzekering of operator doorgaans niet.

Worden vakanties duurder door de coronacrisis?

Tijdelijk wel, want er is veel meer vraag dan aanbod. Review- en boekingssite Zoover becijferde deze week dat na de eerste versoepelingen de prijzen voor pakketreizen met gemiddeld 10 procent waren gestegen. Dat zou nog wel even kunnen doorzetten, al zal alles kalmeren als veel meer landen op geel gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu