Deadline nadert: einde evacuatie Afghanistan in zicht

Foto: ANP/HH

Het einde van de luchtbrug naar het westen komt in zicht. De Taliban willen dat de evacuatie van buitenlanders uit de Afghaanse hoofdstad Kabul na 31 augustus stopt en de laatste Amerikaanse militairen op die dag vertrekken.

Het demissionaire kabinet houdt er ’ernstig rekening’ mee dat niet iedereen uit Afghanistan geëvacueerd kan worden die daarvoor in aanmerking komt. Het gaat om Nederlanders, lokale ambassademedewerkers, tolken en andere Afghanen en hun familie die voor Nederland hebben gewerkt.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben de drie bussen die Nederland heeft ingezet om mensen te evacueren, na een lange tijd wachten nog de luchthaven van Kabul bereikt. De toegangsdeur tot het vliegveld is inmiddels gesloten.

Voorrang

De laatste dagen voor hun geplande aftocht uit Afghanistan op 31 augustus geven de Amerikanen voorrang aan het verplaatsen van hun troepen en militaire uitrusting, aldus het ministerie van Defensie. Het Pentagon lijkt daarmee de geluiden van westerse bondgenoten te bevestigen dat de evacuatievluchten vanaf het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul nog hoogstens enkele dagen mogelijk zijn.

De Amerikanen hebben de luchthaven in handen en controleren ook het luchtruim, maar willen daar zo snel mogelijk een einde aan maken, ook uit angst voor aanslagen. Na het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan zullen de Verenigde Staten niet meer verantwoordelijk zijn voor het vliegveld, benadrukte een woordvoerder van het Pentagon.

De Franse premier Jean Castex verwacht dat vanaf vrijdagavond geen mensen meer kunnen worden geëvacueerd uit Kabul. Frankrijk zei woensdag meer dan duizend mensen uit Afghanistan te hebben gehaald.

'Tot de laatste seconde'

Het Duitse ministerie van Defensie meldt dat het doorgaat „tot de laatste seconde.” In totaal zijn 5193 mensen door de Duitsers uit Afghanistan gehaald, woensdag waren dat er 593.

De Duitsers kijken onder meer samen met de Britten of het mogelijk is het vliegveld na het vertrek van de Amerikanen in bedrijf te houden.

De twee Hongaarse militaire passagiersvliegtuigen en de Hongaarse militairen die in Afghanistan waren voor evacuaties zijn donderdag veilig in Boedapest aangekomen. Het land is al gestopt met het terughalen van mensen. In totaal zijn er ruim vijfhonderd door Hongarije uit Afghanistan gehaald.

Nieuws

Meest gelezen

menu