Defibrillators straks op alle stations in Nederland, dus ook in Groningen en Drenthe. 'Kunnen honderden levens redden'

Foto ter illustratie. Foto: ANP

Alle stations in ons land krijgen binnen negen maanden de beschikking over een AED. ProRail en NS zijn woensdag gestart met het plaatsen van de 715 defibrillatoren, waarmee levensreddende acties kunnen worden uitgevoerd.

„Door het aanbod van AED’s uit te breiden van 50 stations nu naar alle 400 locaties willen wij een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen”, zegt Rik Sengers, coördinator wal bij NS, „waardoor levens kunnen worden gered.”

In maar liefst de helft van alle stations vervullen deze AED’s ook een extra functie: ze dekken een defibrillator-loze zone in de omgeving van het station af. Dit is een gebied zonder dag en nacht beschikbare AED’s in de buurt die zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.

Honderden levens redden

„Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving”, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. „Het is prachtig dat ProRail en NS op deze manier zo bijdragen aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen. Met deze uitbreiding kunnen we mogelijk honderden levens redden, want jaarlijks krijgen zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand, waarbij de helft gereanimeerd wordt.”

Te weinig AED’s?

„Iedere burger die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is”, meldt een woordvoerder van ProRail bij de uitrol van de nieuwe defibrillatoren woensdagochtend in Culemborg waar er twee werden geplaatst. De spoorbeheerder en NS hebben gezamenlijk 5,6 miljoen euro gestoken in het project. De laatste jaren was er kritiek dat er te weinig AED’s op stations hingen.

Nieuws

menu