Deltavariant slaat gaten in de werking van vaccins tegen corona. Hoeveel risico loop je nog als gevaccineerde toch ziek te worden?

De Deltavariant slaat gaten in de bescherming die de Covidvaccins bieden. Is het dan wel verstandig om als gevaccineerde naar een festival of voetbalstadion te gaan?

Foto:

Foto: ANP

Vóór de komst van de Deltavariant konden de Covidvaccins uitstekende resultaten voorleggen. Een mRNA-vaccin zoals Pfizer (of Moderna) vermindert de kans om besmet te raken en symptomen te ontwikkelen met 85 tot 95 procent. Bij een vectorvaccin als AstraZeneca (of Janssen) is dat 70 tot 85 procent, blijkt uit Engelse cijfers. Daaruit blijkt ook dat de Deltavariant de werkzaamheid van de vaccins slechts beperkt aantast.

Maar twee recente publicaties, uit Israël en de VS, laten een ander geluid horen. Uit de Israëlische cijfers blijkt de bescherming van het Pfizer-vaccin tegen symptomatische besmetting bij de Deltavariant gezakt tot 41 procent. In de VS zakte de bescherming van Pfizer tot 47 procent. Moderna hield beter stand, met een bescherming van 76 procent.

Is het erg als de bescherming daalt tot pakweg 40 procent?

Professor vaccinologie Geert Leroux-Roels (Universiteit Gent) is niet gealarmeerd. Dat de bescherming tegen een besmetting fors zakt, is geen drama – zolang de bescherming tegen ernstige ziekte maar standhoudt. En dat blijkt voorlopig wel het geval. Uit de Engelse cijfers blijkt een gevaccineerde 96 procent minder risico op een ziekenhuisopname te hebben door de Deltavariant. In de Israëlische studie is dat 88 procent.

Daarom vindt Leroux-Roels het ook niet nodig om als volledig gevaccineerde festivals of voetbalstadions te mijden, al zijn dat drukke plekken waar geen mondmasker gedragen wordt. ,,Ik zou er best durven komen. Ik heb ook al het vliegtuig genomen. Ik heb mij als gevaccineerde geen moment onveilig gevoeld.’’ Voor mensen met een zwakkere gezondheid is het een ander verhaal. Zij lopen wél het risico om ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden, ondanks vaccinatie.

Bij wie slaat het vaccin minder aan?

In een interne presentatie wijst het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) op twee groepen met een lagere bescherming door het vaccin: verpleeghuisbewoners en patiënten met een immuundeficiëntie, bijvoorbeeld bij een kankerbehandeling of orgaantransplantatie.

Uit studies blijkt dat het vaccin bij hen gemiddeld minder antistoffen opwekt. Een andere factor is de tijd: hoe langer geleden de vaccinatie, hoe sterker de bescherming afneemt. Bij de Israëlische groep die als eerste in januari ingeënt werd, was de bescherming tegen een Deltabesmetting gezakt tot amper 16 procent. Dat ging voornamelijk over de alleroudsten.

De bescherming tegen ziekenhuisopname bleef met 88 procent wél op een hoog niveau. Israël besliste om alle 50-plussers, kwetsbaren en gezondheidswerkers een derde prik aan te bieden. ,,Gezien de veiligheid van de vaccins heeft niemand nog een reden om zich niet te laten vaccineren’’, zegt Leroux-Roels. ,,Wie het niet doet creëert een gezondheidsrisico voor zichzelf en voor anderen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu