Denemarken doet het relatief goed na versoepelingen. Scholen en winkels zijn al even open en het besmettingsgetal daalt

De Deense premier Mette Frederiksen. Foto: EPA

De eerste fase van de versoepelingen in Denemarken, waar scholen en winkels medio april weer open gingen, heeft niet geleid tot een stijging van het besmettingsgetal.

Toch gaat het land aanzienlijk meer testen op het virus en komt er een contacttraceersysteem om een tweede besmettingsgolf te voorkomen, zo maakte premier Mette Frederiksen dinsdagmorgen bekend.

,,Als de verspreiding van Covid-19 weer oplaait, moeten we dat op tijd weten. Dat kan via een effectief traceersysteem. Daarmee zullen de autoriteiten vanaf deze week nagaan met wie besmette personen contact hebben gehad’’, zei de Deense premier tijdens een persconferentie. ,,We moeten de zieken isoleren zodat we de infectieketen kunnen doorbreken zonder de samenleving opnieuw te hoeven sluiten.’’

Flink meer coronatests

In het verlengde van deze maatregel wordt ook het aantal coronatests flink opgevoerd. De testcapaciteit bedraagt nu zo'n 10.000 tests per dag maar dat wordt flink uitgebreid. Hetzelfde geldt voor het nemen van monsters bij de bevolking om de ontwikkeling van de infectie te volgen.

Daarom zal het State Serum Institute, zeg maar het Deense RIVM, continu tests uitvoeren op zowel het virus als op de aanwezigheid van antilichamen van representatieve monsters van Denen.  

Deense premier: 'Het gaat relatief goed'

Volgens de premier gaat het tot nu toe ‘relatief goed’ na de heropening van grote delen van het openbare leven. Denemarken heropende medio april als eerste land in Europa onder andere basis- en kleuterscholen, kinderdagverblijven en bedrijven in de contactsector zoals kappers.

Maandag startte fase twee met als eerste de heropening van de winkels. Bioscopen en musea volgen binnenkort. 

Daarmee is Denemarken een voorbeeldland voor andere Europese landen geworden. Ook het Nederlandse RIVM liet weten de Deense cijfers nauwlettend te volgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu