Denk je na over een ander beroep? Zo zet je de eerste stappen

Foto via Unsplash

Stel: je bent niet gelukkig met de baan die je hebt. Misschien is de passie verdwenen of ben je stiekem benieuwd naar wat er voorbij de horizon verborgen ligt. Hoe zet je de eerste stappen op weg naar een nieuwe carrière die beter bij jou past?

Het antwoord op die vraag hangt af van wie jij bent. Wat jouw passies en vaardigheden zijn; wat je al weet en wat je nog moet leren. Hoe oud je bent en hoe lang je al actief bent op de arbeidsmarkt speelt ook mee, weet de Groningse loopbaancoach Esther Roelofs. ,,Als je jong bent, dan bedoel ik tot je dertigste of vijfendertigste, heb je de tijd om van alles uit te proberen op het gebied van werk. Je bent flexibeler en komt sneller ergens binnen, omdat je nog vrij makkelijk inzetbaar bent.”

De ijsberg

Als je ouder wordt, sluipt die tijd waarin je kunt experimenteren weg. De keuze om een andere weg in te slaan wordt bepalender. Roelofs: ,,Misschien ben je daarom bewuster na gaan denken over wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat jouw kwaliteiten zijn. Soms kun je dat goed bespreekbaar maken op jouw werk en heb je daar de mogelijkheid om nieuwe dingen te proberen. Soms is gewoon solliciteren naar iets anders een manier om erachter te komen wat je wilt.”

Toch blijft het een flinke vraag: wat wil ik écht doen met de rest van mijn loopbaan en ben ik bereid wat ik nu heb daarvoor op te geven? Niet voor niets dat mensen meer gebruikmaken van de hulp en adviezen van een loopbaancoach. ,,Er zijn manieren om deze vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld het ijsberg-model”, legt Roelofs uit. ,,Boven de waterspiegel zie je wat je hebt geleerd en gedaan, oftewel jouw cv. Maar onder water zit ook een belangrijk stuk in de context van jouw loopbaan. Daar liggen jouw drijfveren, waarden en overtuigingen; en de aanleg die je voor bepaalde dingen hebt. Daar sta je zelf niet altijd bij stil, maar een coach is er om je te helpen die koppeling te maken tussen wat er onder water speelt en welke vaardigheden je al hebt.”

Gratis advies

Omdat zo’n ontwikkeladvies de kans op een succesvolle switch een stuk groter maakt, geeft de Nederlandse overheid hier subsidie voor. Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken voor de NL Leer Door-subsidie. Daarom zijn er dit jaar sinds 1 december 50.000 ontwikkeladviestrajecten beschikbaar, waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Het maakt niet uit welke loopbaancoach je kiest voor het advies, zolang deze erkend is door bijvoorbeeld de beroepsvereniging Noloc.

De kans dat je een baan vindt die jou gelukkig maakt is groter wanneer je goed weet wat je wilt en wat jij te bieden hebt, is ook de ervaring van Roelofs. ,,Mensen zijn geneigd om te kijken naar waar de arbeidsmarkt op zit te wachten. Dat is belangrijk, maar zorgt er ook voor dat je - in de hoop dat ze je ergens aannemen - te veel met hagel gaat schieten. Dat lijkt de kansen te vergroten, maar ik merk dat het in de praktijk beter uitpakt wanneer je met overtuiging gaat voor datgene wat echt bij jou past.”

Job-marketing

Welnu, de richting is duidelijk, maar hoe kom je er? Daar komt een stuk ‘job-marketing’ bij kijken: jezelf in de markt zetten en profileren met de vaardigheden die je hebt. De eerste stap is volgens Roelofs ervoor te zorgen dat je een cv hebt wat niet alleen vertelt wat je hebt gedaan, maar vooral ook wat je nog te bieden hebt. Daarnaast is goed vindbaar zijn op internet, zeker als je ondernemer bent, belangrijk. ,,Het is ook een kwestie van in contact komen met de juiste mensen. Je kan misschien ergens meelopen, of in ieder geval in gesprek gaan met mensen uit het veld waar jij naartoe wilt”, aldus Roelofs. En als je voor jouw nieuwe droombaan nog scholing nodig hebt, kun je meestal in vacatures zien wat er verwacht wordt.

Het laatste advies van Roelofs is om niet te stoppen met jouw loopbaanontwikkeling, om te blijven leren. Op die manier ben je beter in staat mee te veren met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. ,,Het belangrijkste in deze tijd is dat je het heft in eigen hand neemt, want de arbeidsmarkt blijft veranderen. Je ziet het nu aan de horecamedewerkers die door de coronacrisis thuis zitten, terwijl er twee jaar geleden een groot tekort aan koks was. We weten echt niet hoe de wereld van morgen eruitziet, dus moeten we niet op één paard blijven wedden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Aanrader van de redactie
menu