Deze Europese landen versoepelen de coronamaatregelen. In België mogen ze bijna weer naar de kapper en in sommige delen van Italië zijn de cafés en musea heropend

Terwijl Nederland de teugels stevig in handen houdt en er voor kiest om streng aan de regels vast te houden, kiezen andere landen in Europa voor verdere versoepelingen. Zo kunnen inwoners van verschillende landen zich weer verheugen op een kappersbezoek. Polen kunnen zelfs weer een bezoek aan bioscoop, theater en sportlocaties inplannen.

De versoepelingen in Italië zorgen voor wat gezelligheid op de straten, zoals hier in Milaan.

De versoepelingen in Italië zorgen voor wat gezelligheid op de straten, zoals hier in Milaan. Foto: ANP/HH

Dit zijn de landen in Europa waar versoepelingen worden doorgevoerd, gerangschikt op alfabetische volgorde.

België

In België mogen vanaf 13 februari de kappers weer open. Belgen die een frisse coupe willen krijgen, moeten daarvoor wel aan strenge voorwaarden voldoen. Bij binnenkomst moeten klanten een chirurgisch mondmasker dragen. Een stoffen variant mag nadrukkelijk niet. Ook moet na elke knipbeurt de kapperszaak tien minuten leeg zijn en mogen er geen mensen in de wachtruimte zitten.

Andere contactberoepen, zoals bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten, mogen na 1 maart weer de deuren openen. Ook vakantieparken en campings mogen weer bezoekers ontvangen en dierenparken mogen weer dagjesmensen ontvangen. Daarvoor geldt nadrukkelijk dat alleen de buitenvertrekken toegankelijk zijn voor het publiek.

Duitsland

Bij de oosterburen is er voor gekozen de coronaregels vooralsnog tot 7 maart te verlengen. Na een reeks van strenge maatregelen in het land nemen de besmettingen aantoonbaar af. „Als we naar deze ontwikkeling kijken kunnen we tevreden zijn”, zei Bondskanselier Angela Merkel begin deze week.

Door het federale systeem in Duitsland hebben de verschillende regio’s vergaande invloed op de coronaregels. Daarom kunnen de huidige regels maar ook de versoepelingen per gebied verschillen. Zo ontvangen scholen in Berlijn vanaf eind deze maand weer kinderen. Het vermoeden is dat andere regio’s deze keuze volgen.

Ook voor de Duitsers is rekening gehouden met een kappersbezoek. Vanaf maart mogen onze buren weer langs voor een knipbeurt. Daarvoor gelden dan wel strenge hygiëneregels.

Italië

In Italië worden de maatregelen langzaam versoepeld. Zo zijn cafés, musea en drinkgelegenheden al open. Hierdoor zijn toeristische trekpleisters als het Colosseum en het Forum Romanum in Rome weer open.

De coronaregels kunnen overigens wel per regio verschillen en de versoepelingen kunnen bij opleving van het virus weer tijdelijk in het gebied aan banden worden gelegd. Op dit moment gelden de strenge regels alleen in een paar regio’s. Het gaat dan om Puglia, Sardinië, Sicilië, Umbrië en Bolzano.

Noorwegen

In Noorwegen is sinds vorige week een deel van de winkels open. Het gaat dat om zaken die niet in een groot winkelcentrum zitten. Daarnaast mogen restaurants ook weer voor het eerst open, mits er geen alcohol wordt geschonken.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk wordt er verder versoepeld. Zo mag vanaf deze week weer een bezoek worden gebracht aan musea en de kapper. Die keuze is genomen nadat de besmettingen in het land afnemen.

Daarnaast waren skipistes voor de lokale bevolking al open. Hotels in wintersportgebieden blijven voorlopig echter nog wel gesloten.

Polen

In Polen gaan vanaf 12 februari de bioscopen, theaters, sportlocaties en skipistes open. Die keuze is gemaakt nadat de besmettingen in het land stabiliseren. Met de nieuwe regels kunnen bijvoorbeeld ook de hotels weer open. Toch geldt dat de maximale capaciteit moet worden teruggeschroefd naar vijftig procent. Ook mag er niet gegeten en gedronken worden in gemeenschappelijke ruimtes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu