Deze Nederlandse campinghouders in Frankrijk en Italië zitten nog altijd in oranje gebied: 'Het is hier veiliger dan in Nederland'

Voor veel Nederlandse vakantieondernemers in het buitenland duurt het nog even voor de vlag uit mag. Terwijl de eerste landen op geel gaan, moeten zij nog wachten op toeristen in hun ’oranje’ oorden. „Terwijl het hier veiliger is dan in Nederland en België.”

John en Nicole Deeben zien slechts een handjevol Fransen en één Nederlands stel op camping Le Gallo Romain in het Franse Drôme. „Normaal hebben we hier nu de grijze golf."

John en Nicole Deeben zien slechts een handjevol Fransen en één Nederlands stel op camping Le Gallo Romain in het Franse Drôme. „Normaal hebben we hier nu de grijze golf." Eigen foto

Als John Deeben zijn blik laat gaan over zijn camping Le Gallo Romain, ziet hij slechts een handjevol Fransen en één Nederlands stel. Dus ja, hij heeft wel even tijd om te bellen. „We hebben niet zoveel te doen. Normaal zitten we rond deze tijd vol met wat wij de grijze golf noemen. Wat oudere vakantiegangers, die de tijd hebben. Dat is onze doelgroep, maar het is leeg. Het is triest.”

’Vaten bier zijn besteld’

In de Franse Drôme ligt het zwembad er hemelsblauw bij en is het gras volgens Deeben zo strak als in Versailles. „De vaten bier zijn besteld, de ijsjes komen dinsdag. Ik ga toch maar beginnen, maar van het beperkte aantal mensen dat nu komt, kan je de schoorsteen niet laten roken. Ik hoop echt dat we snel los mogen gaan.”

Regels

Portugal, delen van Griekenland, Ierland, de Balearen, Finland, Curaçao, Thailand en nog een aantal andere bestemmingen gingen dit weekend op geel, waarmee de overheid aangeeft dat mensen er vakantie mogen vieren en bij terugkeer niet in quarantaine hoeven. Echter betekent dat niet dat deze landen Nederlandse vakantiegangers met open armen ontvangen: zo laat Thailand alleen buitenlanders onder bijzondere voorwaarden toe en moeten ze dan ook in overheidsquarantaine. Ook reizigers naar Portugal moeten bij aankomst eerst in (thuis)quarantaine.

Maar populaire oorden als Frankrijk, Italië en het vaste land van Spanje blijven oranje, wat betekent dat je bij terugkomst in quarantaine moet. Minister Hugo de Jonge gaf weliswaar aan dat het in de lijn der verwachting ligt dat ook deze landen op geel gaan voor de zomer, maar wanneer blijft de vraag. Tot ongeloof, verdriet of woede van ondernemers die dolgraag landgenoten willen ontvangen voor een mooie vakantie, maar nu vrezen voor een nieuwe financiële klap.

 

Gardameer

„Het is frustrerend. Ik zit in een appgroep met een aantal ondernemers uit deze buurt. Mensen snappen het niet: de besmettingscijfers in Italië zijn meer dan de helft onder die van Nederland. Het kan toch niet anders zijn dan dat binnen twee weken alsnog code geel wordt gegeven?”, vraagt Marco de Kruijf zich af.

Ooit kwam hij als stagiair naar de regio rond het Gardameer. Hij bleef, werd ondernemer. Als hij nu in de bekende vakantieregio om zich heen kijkt, ziet hij hoe het seizoen opstart. Voor de Duitsers welteverstaan, want die mogen sinds vorige week wél zonder quarantaine bij terugkomst naar Italië. Dat zorgt voor veel boekingen rond Pinksteren, maar daarna moeten de Nederlanders en de Denen ook gaan komen. Anders loopt het seizoen al schade op voor het is begonnen.

Boekingen onder voorbehoud

Zijn bedrijf Gustocamp verhuurt op zeventien Italiaanse campings luxe stacaravans en bungalowtenten. „De laatste dagen krijgen we veel telefoontjes van mensen die een soort bevestiging zoeken dat ze kunnen boeken. Mensen mogen uiteraard boeken, want de situatie kan elk moment veranderen. Maar daardoor verkoop ik nu vooral lucht: pas als wij op geel gaan, worden boekingen echt.”

 

Des te frustrerender is dat de Italiaanse overheid juist toeristen welkom is gaan heten vanaf dit weekend. De verplichte quarantaine is opgeheven, op de regio Aosta na is alles ’van rood gehaald’ en ook de winkels, en de terrassen van bars en restaurants zijn open. Volgend weekend gaat de avondklok, die nu op 22.00 uur staat, een uurtje verder de avond in.

„Nederlanders zijn dus gewoon welkom. Bovendien zit je op een camping alleen maar buiten”, wil De Kruijf maar onderstrepen dat het veilig is. „En de Italianen zijn nogal scherp op de maatregelen, die luisteren ernaar en zijn gedisciplineerd.”

'De Italianen zijn nogal scherp op de maatregelen'

Dat geldt ook voor de Spanjaarden, zegt Coby van Wakeren van bed & breakfast en camping Masia la Pineda in de buurt van Lloret de Mar en Barcelona. „We hebben wel wat endurorijders die komen dit jaar, met PCR-test”, verwijst ze naar motorrijders die op reis durven in groepjes. Maar normaal zou het vakantieoord vol zitten, nu is het sappelen, terwijl in de regio de pretparken, musea en restaurants weer zijn geopend.

 

Persconferentie

„Ik merk wel dat sinds de persconferentie van vorige week wat meer wordt gereserveerd. En ik verwacht ook wel dat de boel binnen een maand opengaat”, zegt ze. Maar waarom niet nu al, vraagt ook zij zich af. De besmettingscijfers in Spanje waren ooit torenhoog, maar zijn nu binnen de perken. „Mensen worden bang gemaakt. Alsof mensen hier bij bosjes doodvallen. Maar het valt enorm mee, en de maatregelen die er nog zijn worden strikt gecontroleerd. Je zit hier veel veiliger dan in Nederland of België, hoor”, is Van Wakeren stellig.

Haar man Harry vult aan: „We hebben nu Zwitsers liggen. Voor hen staan we wel op geel. Mij valt op dat de Nederlandse overheid alleen maar landen op geel heeft gezet waar je niet met de auto kan komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu