Deze brief krijg je van de GGD als een huisgenoot is besmet met corona

Als je huisgenoot besmet is met corona, krijg je een brief van de GGD. Foto: ANP

Als je huisgenoot besmet is met corona, krijg je een brief van de GGD. Dit zijn de zes leefregels voor thuisquarantaine.

Beste meneer, mevrouw,

U krijgt deze brief omdat u een huisgenoot bent van een COVID-19-patiënt. Lees deze brief goed door, hierin staat belangrijke informatie.

Het belangrijkste is dat u 10 dagen in thuisquarantaine blijft, omdat u na het laatste risicocontact nog ziek kunt worden. Door thuis te blijven is de kans klein dat u andere mensen besmet als blijkt dat u ziek bent. U kunt klachten krijgen zoals:

 • verkoudheidsklachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
 • (licht) hoesten
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
 • kortademigheid/benauwdheid
 • verhoging óf koorts boven de 38 graden

Krijgt u één of meer van deze klachten? Of krijgt u andere klachten? Neem dan telefonisch contact op met de GGD .

In deze brief geven wij u een aantal leefregels voor de thuisquarantaine. Houdt u zich aan deze regels. Dit kan soms best moeilijk zijn. Ook als u COVID-19 heeft gehad of denkt gehad te hebben, moet u in thuisquarantaine. Het is belangrijk dat u de leefregels opvolgt. Zo helpt u voorkomen dat het virus zich verder verspreidt en dat mensen om u heen besmet raken. Uw huisgenoot die positief is getest krijgt een aparte informatiebrief met instructies.

Heeft u hulp nodig als u in thuisquarantaine gaat vanwege corona? Kijk in de brochure hulp en steun bij thuisquarantaine op Rijksoverheid.nl/quarantaine .

Bent u ernstig ziek en heeft u medische hulp nodig? Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel direct de huisarts.

Leefregels

1. Blijf thuis, ontvang geen bezoek - alle huisgenoten blijven thuis

 • U mag niet naar buiten, naar school, of naar het werk.
 • Laat anderen boodschappen doen. Indien dit niet kan, mag één huisgenoot (zonder klachten) wel even naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Let daarbij op dat u op afstand van anderen blijft en maak geen lichamelijk contact.
 • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
 • Er mag niemand bij u op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
 • Alleen de mensen die bij u wonen, mogen samen met u in huis zijn.

Heeft u medische hulp nodig voor andere zaken dan COVID-19? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis. Neem eerst telefonisch contact op met de arts. Geef daarbij aan dat u een huisgenoot bent van een COVID-19-patiënt.

U moet thuisblijven tot 10 dagen na het laatste contact met de patiënt met COVID-19. Als u geen 1,5 meter afstand houdt, moet u dus thuisblijven tot 10 dagen nadat de bevestigde patiënt/huisgenoot weer uit isolatie mag. De GGD bespreekt dit met u.

Als u weer uit quarantaine gaat en u weer naar buiten mag, volg dan de algemene adviezen op. De adviezen die op dit moment gelden in Nederland over naar school gaan, werken, etc. staan op Rijksoverheid.nl.

2. Let op gezondheidsklachten

U moet uw gezondheid extra goed in de gaten houden tot 14 dagen na het contact met de positief geteste persoon, omdat u mogelijk nog ziek kunt worden. U kunt klachten krijgen zoals:

 • verkoudheidsklachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
 • kortademigheid/benauwdheid
 • verhoging óf koorts boven de 38 graden.

Krijgt u één of meer van deze klachten? Of krijgt u andere klachten? Neem dan telefonisch contact op met de GGD.

Bent u ernstig ziek en heeft u medische hulp nodig? Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel direct de huisarts.

Als u denkt dat u koorts heeft, meet u uw temperatuur (rectaal of via het oor); koorts is een temperatuur van 38,0 graden of hoger.

Als er kinderen bij u wonen, check dan elke dag of zij klachten krijgen.

Als u klachten krijgt, mag u niet naar buiten. Neem dan per telefoon contact op met de GGD. Als dat nodig is, wordt u getest op COVID-19. U blijft thuis en u heeft geen contact met anderen, totdat de testuitslag bekend is.

3. Hoe ga ik om met mijn huisgenoot met COVID-19?

 • Slaap apart van elkaar, als het kan in een andere kamer.
 • Probeer zo weinig mogelijk in dezelfde kamer van uw zieke huisgenoot te zijn.
 • U heeft zo weinig mogelijk contact met de zieke persoon en blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Gebruik niet het bestek, borden, bekers en glazen van de zieke persoon.
 • Gebruik niet de tandenborstel van de zieke persoon.
 • Als er meerdere badkamers en toiletten in het huis zijn, gebruik dan een ander toilet en een andere badkamer dan de zieke persoon.
 • Maak het toilet en de badkamer elke dag schoon. Zorg als het kan elke dag voor frisse lucht in de ruimtes door 30 minuten het raam open te zetten. Denk bij het schoonmaken ook aan de kraan, lichtknopjes en deurklink. Was daarna uw handen met water en zeep.

Als u wel direct contact heeft gehad (= meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand) met uw zieke huisgenoot, dan start de quarantaine van 10 dagen opnieuw.

4. Zorg voor goede persoonlijke hygiëne

Was regelmatig uw handen met water en zeep. Doe dit altijd:

 • na hoesten en niezen
 • nadat u op het toilet bent geweest
 • na het schoonmaken en opruimen
 • voor het (bereiden van) eten

Gebruik voor het hoesten een papieren zakdoek. Hebt u geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van uw elleboog.

Gebruik een zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek na gebruik weg. Was daarna uw handen.

5. Zorg voor een goede hygiëne in huis

Maak veelgebruikte oppervlakken elke dag schoon, zoals nachtkastjes, deurklinken en lichtknopjes.

Maak eerst schoon met gewoon schoonmaakmiddel.

Reinig daarna de handcontactpunten zoals toiletbediening, deurklinken en lichtknopjes met huishoudbleek.

Pak hiervoor een emmer met 5 liter water. Doe hier een koffie kopje bleekwater in (125 milliliter). Bleekwater kunt u in de supermarkt kopen.

Doe de schoonmaakdoek daarna direct in de was.

Was daarna uw handen met water en zeep.

6. Zorg voor een goede hygiëne van bevuilde spullen

Probeer te voorkomen dat anderen in contact kunnen komen met lichaamsvloeistoffen van de ziekte huisgenoot, zoals ontlasting, spuug, snot, zweet en urine.

Verzamel het wasgoed van de zieke huisgenoot in een aparte wasmand en was dit op minimaal 40 graden met een volledig wasprogramma en normaal wasmiddel.

Doe uw afwas in de vaatwasmachine op een uitgebreid wasprogramma of doe de afwas van de zieke gescheiden met standaard afwasmiddel en heet water.

Laat de zieke persoon het eigen afval in een aparte afvalzak in de eigen kamer gooien. De zak mag gewoon in de (grijze) afvalbak voor het restafval.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu