Deze complotdenker verspreidt zijn christelijke magazine in het Noorden: 'Als je weigert het coronavaccin te nemen, word je gedood'

Wie weigert het coronavaccin te nemen, riskeert uiteindelijk onthoofding. Dat is een van de boodschappen in een huis-aan-huis verspreid christelijk magazine, waarvan de eerste druk al is verspreid in het Noorden. Kosten: zes ton.

Jaap Dieleman is bij zijn eigen kerk weg, maar verspreidt zijn ideeën via drukwerk.

Jaap Dieleman is bij zijn eigen kerk weg, maar verspreidt zijn ideeën via drukwerk. Foto: Robert Hoetink

Het tijdschrift ’Eyeopener’ is samengesteld door de rondreizende voorganger Jaap Dieleman (66) uit Zeewolde, een bekend spreker in evangelische en pinkstergemeenten. Volgens hem bedraagt de oplage inmiddels vijf miljoen stuks. De eerste druk is al verspreid in Noord-Nederland en sinds afgelopen weekend zijn ook andere provincies aan de beurt. Dieleman zegt al 600.000 euro te hebben besteed. „Mijn vrouw zei: waar begin je aan. Maar ik heb het geld moeiteloos bij elkaar gekregen.”

Het beest

De evangelist spreekt van een ’plandemie’. Hij denkt dat de maatregelen een voorbode zijn voor de ’eindtijd’ en ziet corona en het vaccin ’als een paard van Troje, gemaakt om je te vernietigen.’ De ideeën in de folder doen denken aan Willem Engel, Janet Ossebaard of rapper Lange Frans, maar dan met een Bijbelse saus. Dieleman voelt dat God hem de opdracht heeft gekregen deze boodschap te verspreiden.

Dieleman grijpt vooral terug op het Bijbelboek Openbaring. Hij leest daarin dat het slecht afloopt met wie niet buigt voor de ’vaccinatiedwang van de overheid’. „Als je weigert, word je gedood. We hebben dit soort beelden al eens gezien bij Islamitische Staat, waar iedereen werd onthoofd die weigerde te buigen voor de islam.”

Wie wel toegeeft aan de druk, staat uiteindelijk een nog gruwelijker lot te wachten. Het vaccin is namelijk de opmaat naar de volgende uitreiking: het teken van het Beest.

„Dit is onverantwoord Bijbelgebruik”, oordeelt hoogleraar Nieuwe Testament Bert Jan Lietaert Peerbolte van de VU, kenner van Openbaring. Hij acht dit soort publicaties gevaarlijk, maar ook onzinnig. „Er gaat geen crisis voorbij of het is wéér het teken van het Beest.”

De folder past volgens hem naadloos in het patroon van samenzweringtheoretici, die worden gedreven door het idee dat ze een verborgen waarheid in pacht hebben. „De eindtijd is in evangelische kringen altijd erg ’hot’. Voortdurend klinken daar voorspellingen dat de eindtijd er toch werkelijk aankomt. En dan gebeurt er weer niks. Een paar jaar later is iedereen die voorspellingen vergeten.”

Het interpreteren van boeken als Openbaring is van alle tijden. Al sinds de tweede eeuw wordt daaruit geput om ontwikkelingen te duiden. „Het staat vol symbolen die elke generatie opnieuw kan invullen”, zegt Lietaert Peerbolte. „Over vijftig jaar nog steeds.”

’Dolenthousiast’

Wel ziet hij dat, hoe riskant ook, er ruimte moet bestaan voor deze visie. „Op de Veluwe zijn nog steeds gereformeerden die hun kinderen niet vaccineren omdat ziekte de wil van God is. Dat standpunt is bij wet toegestaan. Je mag dus vaccinatie weigeren op grond van religieuze ideeën.”

Zelf meent de expert dat Openbaring, geschreven in de eerste eeuw na Christus, symbolisch de verwikkelingen die tijd beschrijven. „Ik meen dat het gaat over de Romeinse keizer. Het is dus geen spoorboekje voor de wereldgeschiedenis.”

Dieleman ziet dat anders. „Sommige mensen zullen me een complotgek noemen. Dat interesseert me geen ene moer. Anderen zijn dolenthousiast. Zo was het al in de tijd van Jezus, van wie werd geroepen: kruisig hem. Noach bouwde een ark en iedereen dacht dat hij gek was, tot het begon te regenen.”

Buitenbeentje

Het ergert hem dat de overheid critici van het vaccinatiebeleid het zwijgen oplegt. Volgens hem bestaan er simpele medicijnen tegen corona. Zoals hydroxichloroquine, waar ook in de complothoek een levendige belangstelling voor bestaat. Dieleman zegt dat hij dat middel beschikbaar heeft gesteld aan 25.000 bewoners in India via zijn stichting voor kerkelijk welzijnswerk. „En niemand van hen is ziek geworden.”

Bij Amerikaanse ’evangelicals’ is de koppeling van corona aan de Bijbel wijdverspreid. In Nederland wagen maar weinig kerken zich aan openlijke kritiek op het coronabeleid en het vaccin. Een enkele dominee legt de crisis uit als een straf voor onze zonden, maar daar blijft het bij. „Zelfs in kerkelijk Nederland ben ik een buitenbeentje”, verzucht Dieleman. „Ik ben zelfs bij mijn eigen kerk weggegaan. Veel kerkleiders noemen het vaccin een geschenk van God, maar daar klopt niks van. Ik zeg je: de echte kerk gaat ondergronds, de huiskamers in. Zoals in China.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu