Deze foto uit de New York Times ging de hele wereld over: 'Van elf aanwezigen staat vast dat ze na de bijeenkomst bij het Witte Huis positief zijn getest op corona'

De foto uit de New York Times is de hele wereld overgegaan: een volgepakte Rose Garden bij het Witte Huis, waar president Donald Trump de conservatieve rechter Amy Coney Barrett voordraagt als lid van het Hooggerechtshof. Bij elf mensen, inclusief Trump, staan rode bolletjes: ze zijn na de bijeenkomst positief getest op corona.

Wie is wie in de Rose Garden?

Wie is wie in de Rose Garden? FOTO AP/ALEX BRANDON (BEWERKING NEW YORK TIMES)

Bij elf mensen, inclusief Trump, staan rode bolletjes: ze zijn na de bijeenkomst positief getest op corona. 

De foto is gemaakt tijdens de voordracht door president Trump van de conservatieve rechter Amy Coney Barrett als lid van het Hooggerechtshof.

Triebert

Christiaan Triebert, verslaggever van het team  Visual Investigations  van The New York Times, laat op Twitter nog een andere foto zien: die toont in de tuin dicht op elkaar zittende gasten, waarbij gezichten van nu 96 mensen zijn gemarkeerd. ,,Samen met collega’s van de Times heb ik de namen van deze mensen weten te achterhalen’’, vertelt hij vanuit New York.

De foto’s van de bijeenkomst in Rose Garden, die plaatsvond op 26 september, laten zien hoe het Witte Huis omgaat met de adviezen om afstand te houden, mondkapjes te dragen en niet te knuffelen. ,,Van elf aanwezigen staat vast dat ze na deze bijeenkomst positief zijn getest. Het is dus mogelijk dat mensen daar besmet zijn geraakt.’’ Slechts enkele aanwezigen dragen een mondkapje.

Een brisante kwestie in de verkiezingsstrijd. ,,Voor ons was de vraag: wie zijn de aanwezigen, en vooral: zijn ze door het Witte Huis benaderd nadat diverse mensen besmet bleken met het virus, onder wie de president zelf’’, legt Triebert uit.

Zo’n zoektocht is een heerlijke puzzel, vindt de oud-Leeuwarder. ,,Je moet weten: onder deze regering is het gebruik afgeschaft dat van belangrijke bijeenkomsten in het Witte Huis gastenlijsten beschikbaar zijn voor de pers. Zodat je kunt zien wie er waren.’’

,,Hier kon ik de Bellingcatmethode weer eens gebruiken’’, legt hij uit. ,,Je kunt op Twitter instellen dat je berichten wilt zien die op een bepaalde plek tussen bepaalde tijden zijn verstuurd. De Rose Garden is natuurlijk bekend, dus ik heb alle tweets vanaf die locatie met een straal van 200 meter eromheen opgevraagd.’’

Tal van berichten

Het leverde tal van berichten en foto’s op. ,,Mensen vinden het mooi dat ze bij zo’n bijeenkomst zijn. Ze maken  selfies  of foto’s van hun omgeving. Aan de hand van het perspectief van de foto’s konden we mensen herkennen op de overzichtsfoto. Door hun haarstijl, pak of jurk konden we vaststellen wie waar zat. Al met al hebben we nu meer dan negentig aanwezigen kunnen traceren.’’

Een kenmerkende stropdas helderde nog een paar namen op. ,,Een collega van een andere krant stuurde mij een berichtje en zei dat het de clubdas leek van een bekende rechtenuniversiteit.’’ Dat klopte: de universiteit van Notre Dame, een katholieke privé-universiteit in de VS, waar kandidaat-opperrechter Barret heeft gestudeerd. Zo werd Michael Ferguson geïdentificeerd, voormalig lid van het huis van afgevaardigden. Op de foto staat ook John I. Jenkins, president van de universiteit. Hij bleek later ook besmet. En dat terwijl studenten op zijn campus verplicht een mondkapje dragen moeten dragen. 

Voor The New York Times is het noemen van zoveel mogelijk namen niet het doel. Triebert: ,,De kennis is meer achtergrondmateriaal. We kunnen mensen bellen en vragen of ze naderhand benaderd zijn door het Witte Huis in het kader van contactonderzoek. Om te weten: hoe gaat deze regering om met de besmettingen?’’ In de sterk gepolariseerde verhoudingen tussen Republikeinen en Democraten zijn de foto’s van de bijeenkomst in de tuin en later in het Witte Huis explosief materiaal, zeker in deze oververhitte verkiezingsstrijd.

Meer dan dertig mensen besmet

Maar Triebert hecht aan enige relativering. ,,Hier in New York zijn ook berichten over jongeren die op daken staan te feesten. Het is niet zo dat buiten het Witte Huis iedereen de regels strikt naleeft, zeker niet. Je merkt zelf ook dat je er weer wat makkelijker mee omgaat. Maar het Witte Huis staat natuurlijk in het brandpunt van de belangstelling.’’

Inmiddels zijn meer dan dertig mensen besmet geraakt die in het Witte Huis werken of in de dagen voor Trump bekendmaakte corona te hebben (2 oktober) in contact met hem zijn geweest.

Gerelateerde artikelen uit de NYT:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu