Binnen de Deur: Dinerbox voor twee

‘Support your local’ is de website waarmee een aantal initiatiefnemers via de social media mensen aansporen om ‘eigen, lokale waar’ te kopen.

Kaasplankje van de Kaaswaag en Assen.

Kaasplankje van de Kaaswaag en Assen.

Oorspronkelijk een Amsterdams initiatief – zie het interview met Samuel Levie elders in de bijlage - beginnen ook in het Noorden de lokale borrel- en voedselboxen van de grond gekomen. Na te zoeken op bovenstaande website dus.

Ook in onze streken is steun voor de lokale producenten en eetwinkels van het grootste belang. Zij zien hun omzet kelderen, en voorlopig lijken de zaken nog niet te veranderen. Dus daarom stellen Hermus en Co dit keer maar een eigen dinerbox samen. Ze bezorgen niet, noch kunt u bij hen afhalen. Maar wellicht kan de lezer op basis van het voorbeeld van deze dinerbox zelf in de buurt culinair gaan sneupen.

…lekker veel boter, mmmm…

Voor het voorgerecht kloppen we aan bij krokettenkunstenaar Rien Prinsen in Nieuw-Weerdinge. Niet letterlijk, want zijn ‘krokettenrestaurant’ – voorheen snackbar – is uiteraard coronaal gesloten. Prinsen bezorgt in de nabije omgeving – met een minimum bestelwaarde van 28 euro – maar de kroketten zijn ook te bestellen per post. Dan komt een gekoeld pakket naar de besteller, zelfs door heel Nederland.

Zestien verschillende soorten vleeskroketten, acht met vis, zes met kaas en zes met groenten. Allemaal handgerold, en elke soort te bestellen in pakketten van vier, met een minimum totaalbedrag van 24,95 euro. Uit het aanbod – de kroketten zijn gemiddeld zo’n twee euro het stuk – trekken we er een paar uit het virtuele luikje.

Kroket

Zoals de asparagus, een kroket gevuld met echte asperges en een klein beetje gerookte zalm. Een heerlijke kroket, die het goed doet met een glas rosé van Katrin Wind uit de Pfalz. Ook bij Prinsen te drinken, tenminste als het resto open is. Kroketten met rendang, bloedworst, ‘dronken kip’ (met limoncello) of vlees van de Lakenvelder koe uit de buurt passeren de revue, kaaskroketten met Lady Blue (zie onder) en broccoli.

Voor het hoofdgerecht kun u wellicht aankloppen bij de lokale slager of traiteur. Die maken tegenwoordig ook mooie afhaalmaaltijden, op te warmen in magnetron of oven. Of in de koekenpan.

Dat laatste doen we met Co’s zuurkoolstamppot met spekjes die we hebben gekocht bij slager Hilbrants in Paterswolde (12,50 euro de kilo). Die heeft naast een keur aan vleeswaren dagelijks wisselende zelfgemaakte maaltijden. Met vlees, want hé, het is natuurlijk wel een sláger. Co vult de zuurkoolstamppot aan met een saucijs (1,55 euro) en handgedraaide gehaktbal (1,70 euro) van Hilbrants.

Mooie zoute spekjes

Die blijken beide behoorlijk op smaak gebracht met kruidnagel en nootmuskaat. ,,Ik zou het wat terughoudender hebben gebruikt”, zegt ze. Maar over de zuurkoolstamppot is ze lyrisch. Die is zacht en romig – ,,lekker veel boter, mmmm” –, met mooie zoute spekjes.

Hermus heeft intussen de lasagne uit de oven gehaald die hij bij Delicatessenwinkel Hein Post in Groningen-Zuid heeft gekocht. De lasagne is, volgens de dame achter de counter, speciaal voor de winkel gemaakt door een Italiaanse chef.

De lasagne (15,90 euro per kilo) heeft de textuur en de vulling die Hermus herkent als mooi Italiaans, dus zonder de bechamelsaus die wij er in ons land standaard door doen, maar met parmezaan. Wel is het opmerkelijk dat er een stevig pepertje doorheen zit. ,,Da’s dan weer minder Italiaans.” Hein Post levert ook de wijn voor de maaltijd, een Spaanse albariño van Via Barossa (11,95 euro) die in zijn volheid bij een keur aan gerechten past.

Noordelijke kazen

En ook bij het nagerecht van Hermus. Die heeft bij de Kaaswaag in Assen zijn slag geslagen voor een kaasplankje, dat geheel is samengesteld uit noordelijke kazen. We proeven van Doetie’s Grutte Grize, een zachte geitenkaas uit Jubbega met een grijze korst (3,50 euro voor half kaasje).

Er is een smedige bierkaas van Kaaslust uit Veenhuizen (17,50/ kilo), een mooie Terschellinger boerenkaas van de Pieter Peitshoeve (17,50/ kilo). Voor de nodige kaasplankjesblauwschimmel snijden we een stukje aan van de Lady blue van kaasmakerij De Kruidenwei uit Nooitgedacht (7,30/kilo). En zeer bijzonder: de rauwmelkse biologische Saval-kaas uit Wales (31/kilo).

Pardon, Wales? Da’s toch niet het Noorden? De kaasmaker John Savage-Onstwedder is echter ‘Jan uit Onstwedde’ zoals de uitbater van de Kaaswaag zegt. ,,Maakt daar al enkele decennia kaas. En ook gin uit zeewier.” Vooruit, die mag op het plankje. Ook in Wales moeten ze hun ‘locals’ steunen. Ook al komt Jan eigenlijk uit Onstwedde.

 

Krokettenkunst Rien Prinsen, Weerdingerkanaal NZ 176, tel 06-13310090 / 06-18136707 www.krokettenkunst.nl

Slagerij Dik Hilbrants, Hoofdweg 214, Paterswolde tel 050 309 1273 www.dikhilbrants.nl

Delicatessen Hein Post, Overwinningsplein 20-22, Groningen www.heinpost.nl

De Kaaswaag, Singelpassage 20, Assen tel 0592 311 154 www.dekaaswaag.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu