Dit is de fotograaf die Grapperhaus vastlegde. Ferry de Kok: penozevriend die paparazzo werd

Voor de tweede keer brengt paparazzo Ferry de Kok met zijn foto's een minister van Justitie in het nauw. In zijn vorige leven was het juist andersom en zat het OM achter De Kok aan, die kind aan huis was bij topcriminelen als John Mieremet en Mink Kok.

Paparazzo Ferry de Kok (links van Ruud Gullit) tijdens een liefdadigheidsevent met collega's Dennis van Tellingen (rechts) en Reni van Maren en Edwin Smulders (uiterst Links).

Paparazzo Ferry de Kok (links van Ruud Gullit) tijdens een liefdadigheidsevent met collega's Dennis van Tellingen (rechts) en Reni van Maren en Edwin Smulders (uiterst Links). Foto: Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

Altijd wat  sleaze  achter de hand houden. Ferry de Kok (55) mag pas op relatief late leeftijd paparazzo zijn geworden, inmiddels beheerst hij de gehele trukendoos van het ambacht. Op de vraag van Radio 538-dj Frank Dane waarom er nu ineens opnieuw foto's van de bruiloft van minister Grapperhaus opduiken, was De Koks antwoord helder. ,,Als ik ze er allemaal in één keer uitgooi, dan verdien ik ook maar één keer iets.” 

De carrière van Ferry de Kok kan opmerkelijk worden genoemd. Twintig jaar lang keept de reusachtige Amsterdammer op het hoogste niveau in het ijshockey, bij semiprofclub de Amstel Tigers. Hij schopte het zelfs tot goalie van het Nederlandse team. Dankzij zijn indrukwekkende postuur fungeert hij in de jaren ‘90 als beveiliger en bodyguard van BN’ers als Paul de Leeuw, René Froger en houseformatie 2 Unlimited. 

De Kok beleeft zijn  finest hour  als hij Nelson Mandela helpt beveiligen tijdens diens bezoek aan Amsterdam in 1990. De foto, waarop het Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsicoon en De Kok te zien zijn, wordt door het  Algemeen Dagblad  gepubliceerd.

Tweede man van topcrimineel John Mieremet

Het lijkt een uitzondering op de regel, want De Kok verkeert een groot deel van zijn leven in beduidend minder fris gezelschap. Lange tijd is hij kind aan huis bij vrijwel de complete hoofdstedelijke penoze. Topcriminelen als Mink Kok, John Mieremet, Stanley H.,  Willem Holleeder, Jan Femer: De Kok kende of kent ze allemaal. 

Hoe hij in het milieu verzeild raakte, is onduidelijk, de kiem lijkt tijdens zijn jeugd in de Watergraafsmeer te zijn gelegd. Daar groeide hij in de jaren ‘70 op met Mink Kok, met wie hij bevriend was. Voor Kok doet hij allerlei klusjes en gaat hij langs bij personen van wie de crimineel nog geld tegoed heeft.

Als Mink Kok tijdens een celstraf voor wapenhandel gebrouilleerd raakt met Stanley H., belandt de latere fotograaf in de Amsterdamse onderwereld-oorlog. In 2003 krijgt De Kok thuis in Purmerend zes kogels door de ruiten. Door razendsnel weg te duiken overleeft hij de aanslag, wat hem de bijnaam Ferry ‘de Matrix’ opleverde. 

De Kok voelt zich zo onveilig dat hij zijn heil zoekt bij crimineel John Mieremet, die dan in een luxe villa woont in het Belgische Neerpelt. Ze raken steeds beter bevriend en De Kok wordt Mieremets tweede man. In 2004 vertrekken ze naar Thailand om een vastgoedproject bij badplaats Pattaya te starten. Als Mieremet in november 2005 geliquideerd wordt, is De Kok daar getuige van.

Ondanks zijn innige betrekkingen met gangsters, zo komt hij onder meer in het Endstra-dossier voor, wordt De Kok hier nooit voor veroordeeld. Wel krijgt hij in 2007 in België bij verstek drie jaar celstraf aan de broek voor eerdere bedreigingen en mishandeling van Cor de Boer, de exploitant van de Belgische gokhallen van John Mieremet. De Kok ontkent.

Start als paparazzo

Na de moord besluit de Amsterdammer het criminele milieu vaarwel te zeggen. Hij start een loopbaan als paparazzo en richt zijn eigen bedrijf op met de naam IshootPeople. Eén van de eerste foto's waarmee hij van zich doet spreken, is die van de net vrijgelaten Heineken-ontvoerder Willem Holleeder in 2012. Later zet hij Holleeder, nota bene een vijand van vroegere vriend Mieremet, vaker op de foto. In die jaren komt zijn carrière op stoom en fotografeert hij vele BN'ers. 

De Koks amicale karakter maakt hem geliefd, maar hij geldt ook als opvliegend. Zo raakt hij in 2015 in opspraak als radioprogramma Argos onthult dat het OM De Kok onderzoekt wegens mishandeling en bedreiging van een groep mede-fotografen twee jaar eerder. De paparazzo zou het alleenrecht op diverse foto's van Holleeder hebben opgeëist.

In juni 2014 beleeft De Kok zijn hoogtepunt door de eerste foto van de net vrijgelaten Volkert van der G. te schieten. Later blijkt dat toch niet zo’n grootse prestatie, want het door  De Telegraaf  op de voorpagina gebrachte kiekje is op verzoek van Van der G. geënsceneerd door diens raadsman Stijn Franken. Saillant detail is dat het OM er van af wist en de foto faciliteerde. De zaak brengt justitieminister Ard van der Steur in serieuze politieke problemen. In een Tweede Kamer-debat gaat de VVD-bewindsman diep door het stof.

Minister Grapperhaus raakte deze week door de foto's van De Kok in de problemen, maar hij kan na zijn  spijtbetuiging aanblijven  als justitieminister.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu