Dit is waarom je in de winter vaak statische schokken krijgt. En waarom heeft de een er meer last van dan de ander?

Foto: Shutterstock

Een schokje omdat je de deurkruk vastpakt of omdat je even iemand aanraakt. Je bent niet de enige. Hoe kan het dat je schokken krijgt in de winter? En waarom heeft de een er meer last van dan de ander?

In de winter –vooral wanneer het koud en droog is – hangt er letterlijk elektriciteit in de lucht. De lucht speelt, onder normale omstandigheden, nochtans een belangrijke rol als isolator van elektrische ladingen. Statische elektriciteit vloeit in dat geval weg zonder dat je het merkt, dankzij het vocht in de lucht.

Maar wanneer de luchtvochtigheid te laag is, kan de statische elektriciteit geen kant op. Totdat je contact maakt met een geleidend voorwerp tenminste, gevolgd door een elektrische ontlading. En dat voel je wel.

Hoe die elektrische lading in de eerste plaats in ons lichaam ontstaat? Normaal is het menselijk lichaam elektrisch neutraal, maar door wrijving (bijvoorbeeld heen en weer schuifelen op je bureaustoel) ontstaan er restladingen. Dat betekent dat ons lichaam vrije elektronen verzamelt van de oppervlakken rondom ons. Die restladingen bouwen makkelijk op tot een lading van zo’n duizend volt. Het gevolg: een vervelend, niet schadelijk schokje bij ontlading.

Binnen statisch

Vooral binnenshuis is de kans groot dat er elektrische ladingen ontstaan. Door de koude en droge lucht te verwarmen, wordt die immers nog droger. Een manier om verwarmde ruimtes een beetje vochtiger te maken is door simpelweg een bakje met water op de verwarming te plaatsen. Daardoor zal het water stilaan verdampen en blijft de vochtigheidsgraad in huis stabiel.


Waarom is de een gevoeliger?

De ene mens is wat gevoeliger dan de ander. Dat heeft te maken met de kleding die mensen dragen en dan voornamelijk met de schoenen. Heb je schoenen met leren zolen dan is dat heel anders dan wanneer je bijvoorbeeld sneakers draagt. Maar ook polyester kleding is een veroorzaker van elektrische schokken. Daar komt bij dat sommige mensen gevoeliger zijn. Dat heeft te maken met de dikte van de huid. Vrouwen zijn ook weer gevoeliger dan mannen, maar de huid van vrouwen is dan ook dunner. Een klein vonkje die de man niet voelt kan een vrouw dus wel voelen. Dit geldt overigens ook voor kinderen. Ook zij zijn gevoeliger.

Wat kun je doen?

  • Kijk naar de luchtvochtigheid in je huis of op je werk en vergroot die door veel planten in huis te nemen. Geef die planten goed water. Dan stijgt namelijk de luchtvochtigheid
  • Hang waterbakjes aan je verwarming
  • Zet de verwarming wat minder hoog
  • Heb je echt veel last van schokken als je bijvoorbeeld de deurkruk vastpakt? Stop dan een sleutel of iets anders van metaal in je broekzak. Wil je een deur openen, raak dan even met de sleutel de deurkruk aan. Dat voorkomt jou een schok.
  • Draag bij voorkeur katoenen of linnen kleding

Nieuws

menu