Dit is het goede nieuws van deze week: Danique uit Leek maakt de beste honingwijn ter wereld en Boris uit Emmen is de beste handbalkeeper van Nederland

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Danique uit Leek maakt de beste honingwijn van de hele wereld

 

Puzzelliefhebbers kennen het woord wel: mede. Dat is het antwoord als in kruiswoordraadsels naar een ander woord voor honingwijn gevraagd wordt. Nog nooit gedronken trouwens. En jij?

Honingwijn is, zo wordt gezegd, de oudste drank ter wereld. Hij schijnt al 8000 jaar geleden te zijn gedronken. En de drank wordt nog immer gemaakt. Onder meer door Danique Staal uit Leek. Sinds 2019 heeft een eigen wijnmakerij genaamd ‘De Noordelijke Mederij’.

 Staal is een specialist. Wat heet. Hij is wereldkampioen mede maken. Op het wereldkampioenschap in Polen won hij met zijn verschillende soorten mede zo’n beetje alles wat er te winnen viel. Hij pakte twaalf medailles in diverse categorieën. Zijn geheim: ‘Liefde voor het product’. Toch maar ‘ns proeven dan: mede. Made in Lake, euh, Leek .

Dit is de beste handbalkeeper van Belgie en Nederland

 

Je kunt in een balsport met een doel (voetbal, hockey, handbal, waterpolo) nog zo’n goed team hebben, als de keeper ondermaats is blijven resultaten uit. Kijk in het voetbal maar naar PSV waar zo’n arme drommel meestal pas in actie komt als de bal de doellijn al is gepasseerd.

Bij Hurry Up uit Zwartemeer -  we hebben het intussen over handbal – staat Boris Tot uit Kroatië in het doel. De sluitpost, zoals het in sportberichten volgen de geldende clichés heet, is een paar dagen terug verkozen tot de beste keeper in de BeNe-League. Opmerkelijk: tot (...) zijn 16e was Boris naar eigen zeggen een getalenteerd voetballer maar koos toen voor het handbal. Met succes zo blijkt nu. Met de titel beste keeper op zak trekt Tot nog niet de wereld in op zoek naar lucratieve contracten. Hij heeft namelijk net bijgetekend bij Hurry Up .

De laatste plaggenhut van Oude Pekela is weer als nieuw

 

Heb je geen oog voor het verleden, dan heb je ook geen zicht op de toekomst. Dat weten de mensen van de Stichting Industrieel Erfgoed Pekela en Culturele Ontwikkeling (Siep&Co) maar al te goed. Die club houdt het veenkoloniale verleden van de Pekela’s in stand.

 In 2014 herbouwden de mensen van Siep en Co een plaggenhut aan de Hendrik Westerstraat. Want in zo’n eenvoudig onderkomen van turf, leem en berkenhout werd vroeger geleefd. Die barre woonomstandigheden zorgden ervoor dat de woningwet in 1902 van kracht werd.

Ook een replica van een plaggenhut heeft niet het eeuwige leven. Het hout van het Pekelder huisje was verrot, de turfwanden zakten in. Dus is het hele zaakje opgeknapt. Watn ondrhoud is de sleutel tot behoud.

De plaggenhut staat er weer bij alsof het gisteren gebouwd is. De Pekelders kunnen voorwaarts met het bewaarde verleden. Maar terug naar het wonen in een plaggenhut? Dat kan, ondanks de vastgelopen woningmarkt, toch niet de bedoeling zijn .

Het voorjaarszonnetje is weer in aantocht. Echt waar

 

En dan nu het weer. Hou je het nog een beetje vol, met die kou, die regen en al die wind. Waren we in maart net een beetje gewend aan de zon (en dat gaat al vrij snel), konden we deze week weer op zoek naar handschoenen, sjaal en muts.

April ging van start met een akelige koude. Dat went nooit. Gelukkig is er verbetering op komst. Volgens de weersvoorspellers wordt maandag en dinsdag in sommige delen aan Nederland alweer 20 graden. Dat gaat de goede kant op. Tot die tijd nog even doorbijten want neerslag is tot en met het weekeinde niet uitgesloten. Goed voor de tuin, dat dan weer wel. Maar daarna stijgt het kwik. Op naar het voorjaar .

Dankzij 600 meter spoor drie minuten eerder in Emmen of Zwolle

 

Nog maar een paar dagen terug stond het treinverkeer in heel Nederland stil. Au. Dat is weer een akelige knauw in het vertrouwen dat de reizigers stellen in het openbaar vervoer.

In Emmen doen ProRail en de spoorvervoerders een poging het beschadigde imago weer wat op te krikken want de stoptrein tussen Emmen en Zwolle legt het traject voortaan drie minuten sneller af. Als er geen landelijke storing is…

Die tijdswinst van kan geboekt worden omdat bij Emmen-Zuid over een lengte van 600 meter een tweede spoor is aangelegd. De komende en gaande stoptreinen kunnen elkaar daar kruisen in plaats van op elkaar te wachten in Nieuw Amsterdam. In de spits kunnen bovendien vier in plaats van twee treinen per uur ingezet worden.

De ingrepen waren nodig omdat het aantal reizigers op dit traject groeit met meer dan 7 procent. Vorig jaar bijvoorbeeld al 3 miljoen treinpassagiers. De eerste winst is in ieder geval enige tijdwinst. En nu de spoorlijn vanuit Emmen nog doortrekken naar Stadskanaal en Veendam. Dat zou mooi zijn. Niet vanwege de tijdwinst maar wel vanwege de bereikbaarheid .

Op deze school in Stadskanaal zijn leerling en leraar gelijkwaardig aan elkaar

 

Sociocratie… Dat woord kom je niet dagelijks tegen. Even Googlen dan maar. ,, Sociocratie  (van het Latijnse socius, medemens, en het Griekse kratein, regeren) is een bestuursvorm die uitgaat van gelijkwaardigheid van individuen''.

Nou, dat is snel gevonden. En waarom? In Stadskanaal heeft de sociocratische school Plan B, voor primair en voortgezet onderwijs, groen licht gekregen van de onderwijsinspectie. Erkenning dus voor één van de weinige sociocratische scholen in Nederland.

De school geeft les op basis van gelijkwaardigheid tussen de leerlingen en leerkrachten. Leerlingen mogen zelf hun leertempo bepalen. Dat klinkt aantrekkelijk. En een kind in de hoek zetten is er  niet meer bij. Gelukkig maar .

Amerikaanse slangenfabrikant is goed voor 68 banen in Coevorden

 

De vlag kan uit in Coevorden. De ganzenstad maakte bekend dat het Amerikaanse bedrijf NewAge een vestiging opent in een bedrijfspand aan de Balans. Even geheel terzijde: wie bedenkt zulke adressen? De straatnamencommissies in tal van gemeenten moeten maar eens een grondige revisie ondergaan.

Terug naar NewAge. Dat is een bedrijf dat slangen en buizen voor de medische sector en de voedingsindustrie fabriceert. De komst van de fabriek is goed voor een miljoeneninvestering en voor 68 banen. En wie weet nog meer, zo is de hoopvolle verwachting onder bestuurders en subsidievertrekkers

Lees ook

Nieuws

menu