Dit is het goede nieuws van deze week: Onbekende jogger is de held van de schaapskudde en op deze adressen slaap je het best

Dit is het goede nieuws van deze week

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Onbekende jogger helpt herder en redt twee schapen

Een jogger is deze week de held: herder Reinier van Klinken van de schaapskudde in natuurgebied De Strubben bij Anloo. De sportieveling schoot Van Klinken te hulp bij he redden van twee schapen die met de hoorns met elkaar verstrengeld waren geraakt na een gevecht.

Vechtende schapen komen vaker voor maar het gebeurt niet elke dag de beesten elkaar in een soort van houdgreep gevangen houden. Het had, als het niet opgemerkt was, voor de beesten slecht af kunnen lopen, want van grazen komt in die ongemakkelijke positie weinig terecht.

De herder probeerde de beesten uit elkaar te halen en daar kwam de held uit dit verhaal aangedraafd. De jogger bood de herder de helpende hand bij het ontwarren van de beestenbende en het lukte. Alleen was de herder in die operatie niet geslaagd en dan had hij de hoorns er met een zaag af moeten halen. Dat hoefde dankzij de verder onbekend gebleven jogger niet. En de schapen? Zij draven weer vrolijk over de hei, tot de volgende vechtpartij .

Gemeente Aa & Hunze investeert in personeel en het ziekteverzuim daalt

‘Ik wens je veel personeel’. Deze uitdrukking komt uit de joodse en Arabische wereld. Want veel personeel betekent voor de baas ook veel zorgen en ellende. Ambtelijke organisaties zitten over het algemeen best ruim in het personeel, al zullen de ambtenaren de eersten zijn – want ze zijn mondig – om deze stelling te weerleggen. Daar heb je de ellende al, denk de baas: mondig personeel!

Een van de zorgen van de werkgever is personeel dat ziek wordt. De gemeente Aa en Hunze kampte een jaar geleden met een ziekteverzuim van 10 procent. Een op de tien werknemers zat tijdelijk arbeidsongeschikt thuis. Veel klachten waren niet werk gerelateerd. Au! Te weinig personeel op de werkvloer, belangrijke taken leven liggen. Nogmaals au!

Maar zie, de werkgever trok zich de slechte cijfers aan. Er werd een miljoen euro uitgetrokken om extra personeel aan te trekken. Het ziekteverzuim is gedaald tot 6 procent. En dat terwijl er nog maar zes ton van dat miljoen uitgegeven. Kom op gemeente, ga voor nog betere cijfers, laat die laatste vier ton ook rollen. Het hardwerkende personeel verdient het !

Lekker slapen en ontbijten? Dat kan het best in Buinen en Ezinge

Twee van de drie beste bed and breakfasts in Nederland zijn te vinden in Groningen en Drenthe. De Buinerhoeve in Buinen en Hemeltjelief bij Caro in Ezinge zijn genomineerd voor de titel ‘Beste B&B van Nederland 2022’ door een organisatie met de toepasselijke naam stichting Bed and Breakfast Nederland. De derde genomineerde is een slaapadres in Zeeland.

Genomineerd worden is een ding, winnen is iets anders. De drie kanshebbers op de prijs scoren in ieder geval zeer goede beoordelingen dus die hebben ze alvast in de pocket. Net als de voordracht voor de titel. De winnaar wordt 15 juni bekend gemaakt .

Deze jonge voetballers uit Groningen gaan met Oranje onder 17 voor de derde EK-titel

Is er nog voetbalent actief in de regio? Jazeker. Doelman Jasper Meijster (17) en centrale verdediger Thijmen Blokzijl (17) van FC Groningen maken deel uit van het Nederlands elftal onder 17 jaar, dat vanaf maandag deelneemt aan het EK 2022 in Israël. In de selectie hebben ze vooral spelers van Feyenoord, Ajaz en PSV als teamgenoten. Er staan poulewedstrijden op het programma tegen Bulgarije, Polen en Frankrijk.

Die tegen Bulgarije en Polen zijn alvast gewonnen, met Thijmen Blokzijl in de basis. Het team met de Groningers heeft trouwens wel een naam hoog te houden. De voorgaande twee EK’s in deze leeftijdsklasse werden namelijk gewonnen door Nederland .

Het beste biertje van Nederland wordt gebrouwen bij Maallust in Veenhuizen

Een nieuwtje dat dorstig maakt: Het beste bier van Nederland komt in 2022 uit Drenthe. Bij de start van de Week van het Nederlandse bier in Den Haag is De Weldoener Blond van brouwerij Maallust in Veenhuizen gekroond tot beste bier van het land. Vijfhonderd verschillende bieren dongen mee om de prijs.

De Weldoener Blond is niet de enige onderscheiding die Maallust binnensleepte. Er was ook brons voor lentebock De Deerne . Maar De Weldoener Blond werd van alle met goud onderscheiden bieren toch mooi uitgeroepen tot beste biertje. Op naar Veenhuizen dit weekeinde dan maar .

Mooie beloftes voor Leermens, Zeerijp, Wirdum en Garrelsweer

Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven. Daar moest iemand deze week aan denken toen staatssecretaris Hans Vijlbrief (mijnbouw) aan de Tweede Kamer liet weten dat de versterkingsoperatie in de dorpen Garrelsweer, Zeerijp, Wirdum en Leermens ononderbroken doorgaat. Nog sterker, als dat voor de veiligheid nodig is worden de vier dorpen in zijn geheel versterkt, inclusief de funderingen. En er staat wat op stapel: er moeten dorpsteams komen, er moet een troubleshooter worden benoemd om onnodige vertraging te voorkomen. Bouwbedrijven moeten via een soort van poule worden verbonden aan de dorpen. Mooie woorden, nu de daden graag .

Het TT Festival staat weer op de agenda in Assen

Mooi Wark, Donnie, FeestDJRuud, STUK, Papa di Grazzi, La Fuente en Outsiders. Deze acts zijn geprgrammeerd als headliners van het TT Festival in Assen. Dit evenement wordt voor het eerst sinds twee coronajaren weer in de binnenstad van de Drentse hoofdstad gehouden. Denk je dat je met een avondje klaar bent, dan heb je het mis. Het festival duurt negen dagen, van 18 tot en met 26 juni. Een festival voor volhouders. Maar er is twee jaar energie gespaard dus de tank is vol en de batterij is vol. Vol gas op naar een mooi festival .

Lees ook

Nieuws

menu