Dit is het goede nieuws van deze week: De Sultan van Vlagtwedde, de 50ste van Dick en de roep om een gratis Bevrijdingsfestival in Groningen

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Vlagtwedde sluit herrezen Sultan in de armen (en in de maag)

De Sultan heerst weer over Vlagtwedde. Huh? De gemeente Westerwolde heeft toch gewoon een bestuur met burgemeester en wethouders? Jazeker. Aan het gezag van Jaap Velema en de zijnen wordt lokaal niet getornd. Voor zover we weten...

De Sultan is het restaurant van Zekeriya en Adnan Saglam. Het bedrijf vormt sinds 1997 een onlosmakelijk onderdeel van de samenleving in Vlagtwedde. Op 15 mei 2020 werd het eethuisje aan de Wilhelminastraat door brand verwoest. De inwoners van Vlagtwedde begonnen meteen daarop geld in te zamelen voor de gedupeerde ondernemer die niet eens in Vlagtwedde woont. Saglam had het geld trouwens niet nodig. De verzekering dekte de schade. Het schetst de saamhorigheid van de Vlagtwedders.

Maar de Sultan heerst weer. Hoe dan? Over de menukaart. Zaterdag openden vader en zoon Saglam hun fonkelnieuwe restaurant. Een mooi geval van ‘in de brand, uit de brand’ en dan wel in de goede zin van het woord .

De voetjes gaan weer van de vloer in Klazienaveen

Er wordt weer gedanst in Klazienaveen. Een slordige twee jaar kon er niets vanwege een akelig om zich heen grijpend besmettelijk virus, maar de rem is er af. Tot opluchting ook van Erik Krijgsman en Geja Bergsma. Zij konden na twee jaar uitstel het befaamde Back to the Music weer in de feesttent houden. 2000 mensen kwamen er op af en gingen uit hun dak. Mensen van 18, maar ook van 80! De organisatoren hebben de smaak te pakken want op 27 augustus volgt een Open Air feest op het Marktplein .

Fans en voetballers feliciteren Dick met zijn 50ste verjaardag

Met een dagje vertraging vierden voetballers en fans van FC Emmen dinsdag de verjaardag van trainer Dick Lukkien. Als je 50 jaar wordt, maakt een dag te laat ook niet zoveel meer uit. Van de spelers kreeg de trainer een shirt met het opschrift: ‘Al 50 jaar een Dick’. Tsja, voetbalhumor.

De supportersverenigingen onthaalden Lukkien, die nu kennelijk wordt begeerd door Heracles, met spandoeken met onder meer de tekst ‘Dick 50 jaar! En 6 mei kampioen als Emmenaar!’ Daar spreekt vertrouwen uit. Maar of hij een Emmenaar wordt ?

Er zit weer leven in het oude pand van V&D in Groningen

Meer eten en drinken. Aan de Grote Markt in Groningen is restaurant La Place teruggekeerd in het oude pand van V&D. Toen La Place oude stijl, voor het faillissement van het warenhuis in datzelfde pand uitbreiding onderging, werd de zaak door Groningers prompt omgedoopt tot Vreten en Drinken. Zo nadrukkelijk had het laatste verdienmodel van V&D bezit genomen van het verder noodlijdende warenhuis.

We zijn inmiddels enkele jaren verder. Het warenhuis Topshelf - zegt die naam u nog iets? - probeerde het nog even in het pand maar redde het niet. Daarna werd het pand een bedrijfsverzamelgebouw maar bleek uiteindelijk ook geen publiekstrekker.

En nu is de herstart daar. Er is weer leven in de spreekwoordelijke brouwerij. De kelder van het pand is omgedoopt tot fietsenberging voor de binnenstad, een deel van het gebouw is supermarkt Jumbo geworden en op de eerste verdieping is La Place weer van start gegaan. Minder uitzicht, meer gezelligheid wordt beloofd. Daar houden we de ondernemers aan .

De politiek wenst een gratis Bevrijdingsfestival in Groningen

Een politicus dient op te komen voor de bevolking. En zie, het gebeurt nog ook. Begin maart maakte Ebel Jan Dijk van het Bevrijdingsfestival Groningen bekend, dat er op 5 mei door elke bezoeker van dat festival 5 euro entree afgetikt dient te worden. De Bevrijdingsfestivals in andere steden zijn wel vrij toegankelijk.

Pardon? Bevrijdingsfestival? Entree? Hekken rond het Stadspark? Nog meer controlerende mannetjes en vrouwtjes in felgekleurde hesjes? De mensen die wat te besteden hebben kunnen wel en de armlastigen kunnen niet naar het Bevrijdingsfestival? Dat roept allerlei nare associaties op.

Van Dijk schermt met gestegen kosten. Alles is immers duurder geworden. Maar het festival heeft twee jaar niet plaats gevonden. Dan zou je denken dat er nog wel iets in de kas zit. Een beetje creatieveling weet bronnen aan te boren, maar nee, Van Dijk - toevallig ook eigenaar van Blend Creative Events en producent van evenementen - heeft het ei van Columbus: entree heffen . Helemaal geen goed nieuws.

En wat als de politiek zijn woorden niet waarmaakt?

Terug naar de politiek want daar begon het mee in dit stukje. De gemeenteraad van Groningen vindt net als bijna alle Groningers dat het Bevrijdingsfestival gratis moet zijn. De provincie sloot zich daar deze week bij aan. Die opstelling is het goede nieuws.

Minder goed nieuws is dat gemeente noch provincie geld uittrekken om het evenement gratis te kunnen houden. Blijft het bij mooie woorden en dus een show voor de bühne? Kom op politici, stel een daad! Het is toch een schande zijn als in Groningen straks betaald moet worden om het Bevrijdingsfestival bij te wonen.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend is de leus. Dat zou vrijheid wel moeten zijn. Vrijheid is niet gratis, luidt het cliché. Dat zou het wel moeten zijn. En een festival over vrijheid? Het antwoord laat zich raden. Wie bevrijdt de organisator van het Bevrijdingsfestival van de entree-gedachte?

En als er nu toch entree betaald moet worden straks op 5 mei? Dan citeren we het aloude vrijheidslied van ’t Klein Orkest: ‘En alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur’. Om vervolgens naar Assen, Leeuwarden of Zwolle te reizen. Daar is het Bevrijdingsfestival (nog) wel gratis

Dit bedrijf uit Groningen helpt puzzelaar aan het ontbrekende stukje

De organisatie van een festival is dus een heel gepuzzel. Maar wat te denken van een jigsawpuzzel van 33.600 stukjes? Jan Jonkvorst uit Barneveld is twee jaar lang, vijf uur per dag bezig geweest om dit monnikenwerk te voltooien. Helaas kwam het niet zo ver. Hij miste namelijk het allerlaatste puzzelstukje. Dat je bij een puzzel met zoveel onderdelen, slechts één stukje kwijtraakt is trouwens al heel opmerkelijk.

Jonkvorst zat echter met zijn ‘unvollendete’. De provinciale tv-zender en andere media doken op dit drama. Daardoor kwam de oplossing nabij. En die is afkomstig uit Groningen. Het bedrijf De Fotofabriek maakt fotoalbums en bedrukt koffiemokken maar ze maken maandelijks ook zo’n duizend puzzels. En dus werden machines en know how ingezet om het ontbrekende puzzelstukje te reproduceren. Jonkvorst heeft zijn mega-puzzel kunnen voltooien met dank aan De Fotofabriek uit Groningen. Wie zegt dat het ondernemers alleen maar om de poen gaat .

Deze vlag met een boodschap hangt voor het eerst aan de Martinitoren

We zijn gelijk maar verschillend. De twee vrouwen en mannen van de Britse popgroep The Au Pairs zongen het in hun taal in de vroege jaren ‘80 al. Die boodschap is nog altijd actueel. Maar er wordt langzaam vooruitgang geboekt. Aan de Martinitoren hing donderdag voor het eerst in de historie de transgendervlag. Het was namelijk de Internationale Dag van de Transgendervisibiliteit. Met het uithangen van de vlag wordt meer aandacht gevraagd voor de transgenders, want onbekend maakt onbemind. Daar werken we graag aan mee. Want hoeveel mensen herkennen dit banier als vlag voor de transgenders ?

In Assen stonden Jacko en Romy van het collectief Calico Cat donderdag stil bij diezelfde Internationale Dag van de Transgendervisibiliteit. In de podcast Regenboogverhalen besteedden ze aandacht aan regionale aspecten van de LHBTI-gemeenschap. En die zijn er genoeg. Neem Suzanne, een non-binaire medewerkster van McDonald’s. Op Suzannes naamplaatje staan de voornaamwoorden die/diens. Want geen zij of hij. Zoals The Au Pairs al zongen: we zijn gelijk maar verschillend. En gelukkig maar .

Lees ook

Nieuws

menu