Dit is het goede nieuws van deze week: De jacht op tasjesrovers, Lieuwe gaat vol op het orgel en een contrastrijk liefdesverhaal in Odoorn

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Een standbeeld voor Vivianne in Londen

Vlakbij de Tower Bridge is de komende twee weken een standbeeld te zien van voetbalster - in beide betekenissen van het woord - Vivianne Miedema uit Hoogeveen. Daarmee is ze vast de eerste uit deze voormalige veenkolonie die met een standbeeld in de Engelse hoofdstad geëerd wordt. Sponsor Adidas plaatst het beeld van Miedema vanwege haar strijd voor gendergelijkheid. Jammer dat het beeld er maar veertien dagen staat want die strijd is in die korte tijd waarschijnlijk nog niet beslecht.

Esther uit Groningen wint een mooie prijs met een lelijke naam

Het meest circulaire burgerinitiatief van Groningen. Er zijn prijzen die een pakkender naam hebben. Esther Smid uit Groningen kreeg enkele dagen terug de prijs uitgereikt door de Natuur en Milieufederatie Groningen.

Smid heeft bij haar huis een weggeefkast in gebruik genomen en dan speciaal voor verzorgingsproducten zoals zeep, maandverband en dat geurtje dat je hebt gekregen maar toch niet gebruikt. Een goed initiatief dat nu beloond wordt met, hoe symbolisch, een beeldje gemaakt van resthout. Geef het door, dat idee van de weggeefkast. Mensen zijn er mee geholpen. Nu nog wat doen aan de naam van die prijs en het cirkeltje is weer rond .

Tasjesrovers hebben het zwaar in Hoogeveen, Emmen en Groningen

Het lijkt een trend te worden, of is het gewoon goed burgermansfatsoen? In ieder geval, als je tasjesrover of anderszins overvaller in Groningen of Drenthe bent, dan is een loopbaanwijziging van harte en dringend aan te bevelen. En niet alleen vanwege de slachtoffers die je maakt.

Wat te denken van deze reeks gebeurtenissen: zondag wist een voorbijganger in Hoogeveen de tas te ontfutselen van iemand die deze tas net geroofd had van een 51-jarige vrouw. De rover ontkwam, dat dan weer wel .

Een paar dagen eerder achtervolgden Annemarie en haar man Rembrandt in Groningen een man die er met een tas vandoor ging. Ook een vrouw op de fiets stoof achter de overvaller aan. In het nauw gedreven gooide hij de tas maar weg .

En dan iets eerder in Emmen waar ondernemer Jan van Peer hoogstpersoonlijk voorkwam dat een oude man van zijn telefoon beroofd werd. Onverschrokken greep Van Peer in, ook al had de belager een mes bij zich . En de partner van Van Peer voorkwam een paar meter verderop dat een kledingdief met niet betaalde vesten de zaak verliet.

Zo zie je maar, mensen in Drenthe en Groningen wapenen zich tegen overvallers en straatrovers. Van jagers worden de boefjes de gejaagden. Weten ze ook ‘ns hoe dat voelt. Maar nog beter en liever: ander werk zoeken.

Lieuwe (13) trekt alle registers open van orgel Martinikerk Groningen

Lieuwe Medema is 13 jaar en hij trekt voor zijn passie orgelspelen alle registers open. De jongen heeft in Groningen al bijna het hoogste bereikt in het orgelspel. Hij mocht onder begeleiding van zijn muziekleraar Jaap de Kok oefenen op het grote orgel van de Martinikerk in Groningen.

Zo wordt het natuurlijk vanzelf meer dan een passie. ,,Het geluid trilt om je heen”, vertelt Lieuwe over het machtige geluid van het instrument in de kerk.

De Groninger lijkt geknipt voor een bestaan in de orgelmuziek, al houdt hij zelf nog een slag om de arm. Hij zit al wel op het conservatorium. Dan ben je toch al heel aardig op weg.

Daniel Lohues speelde ooit ook op het kerkorgel – maar dan in Drenthe - en hij is heel aardig terecht gekomen. O ja, Lieuwe speelt ook nog gitaar en dat vindt-ie tevens leuk. Veilige voorspelling: van Lieuwe gaan we nog veel meer horen .

Zij is van de VVD en hij van de PvdA. Toch zijn ze al veertig jaar samen gelukkig

Twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen. Dit gezegde gaat kennelijk niet op voor de politiek. Janny Hofsteenge en haar man Theo Zondag bewijzen dat in Odoorn. Ze zijn al veertig jaar samen en hebben al even lang (en misschien zelfs langer) een verschillende politieke overtuiging. Janny zit al jaren voor de VVD in de gemeenteraad en is bij de komende verkiezingsronde zelfs lijsttrekker van haar partij.

Waar in andere relaties de partner pal achter de kandidatuur staat, heeft Zondag een andere optie gekozen. Hij staat op de kieslijst voor de PvdA. Dat zullen gezellige gesprekken zijn aan de ontbijt- dan wel lunchtafel in huize Hofsteenge/ Zondag. Al valt dat wel mee verklappen ze, want hij is niet al te links en zij niet al te rechts. Het politieke compromis in een notendop . Of, hoe ogenschijnlijke opponenten toch heel goed samen door een deur kunnen. Daar kunnen een hoop andere politici nog iets van opsteken, maar samenwonen of trouwen is niet meteen een verplichting.

Verstopte engel laat zich weer zien in dit herenhuis in Groningen

Terug van niet weggeweest. Jarenlang zat-ie verstopt in het plafond van een herenhuis aan de Noorderhaven in Groningen onder dikke lagen verf: een 160 jaar oud plafond ornament: een puntgave engel. Soms weet en huizenbezitter gewoon niet wat-ie allemaal in huis heeft.

Restauratiestukadoor Daniel Oudman uit Oostwold ontdekte het ornament en knapt het momenteel op. De engel krijgt uiteraard zijn plek in het pand terug, zodat het zeker weer 160 jaar kan neerkijken op en waken over de bewoners van het pand aan de Noorderhaven. Niet besmeurd met verf maar in volle glorie, zoals het hoort .

Dames van Haastje Repje staan al veertig jaar pal voor vrouwenmode

Kleren maken de man. Dat wil de uitdrukking doen geloven, maar hoe zit het dan met de kleding voor de vrouwen? Niet veel anders, toch?

De modewereld is een lastige. Je hebt grote ketens die kleren tegen dumpprijzen op de markt slingeren, je hebt webwinkels die broeken, jurken, truien en zo meer verschepen. Hoe hou je je als kleine zelfstandige staande? Nou, dat bewijst de kledingwinkel Haastje Repje in de binnenstad van Groningen. De zaak voor vrouwenkleding bestaat 40 jaar.

Het goede nieuws is dat de winkel nog wel even blijft bestaan. De onderneming van Renske Andringa is overgenomen door Petra Jansen en Anne Kloos. Dankzij Haastje Repje staan de vrouwen modieus gezien hun mannetje .

Met nieuwbouw wordt herinnering aan schimmelwoningen in Appingedam weggepoetst

Hèhè. Eindelijk is er dan een begin gemaakt met de bouw van 92 nieuwe gasloze en bevingsbestendige huizen Gerrit Raapstraat en de Pieter Veningastraat in Appingedam. In 2019 drongen huurders aan op vervanging. De inmiddels gesloopte woningen kampten met achterstallig onderhoud, tocht en schimmel.

Van de oude bewoners keren 38 terug. Eind dit jaar moeten ze er hun intrek kunnen nemen. Bij de officiële starthandeling van de bouw memoreerden bestuurders en verhuurders dat aan dit moment en lange hobbelige weg vooraf was gegaan. Nou, zullen sommige bewoners met bevingsschade in de omgeving denken: dat is nog best snel .


Automobilist schrikt niet van afsluiting Julianaplein in Groningen

Stormen, aardbevingen, de coronapandemie. Het zou allemaal in het niet vallen bij het grootste probleem dat de stad Groningen ooit zou treffen. De afsluiting van het Julianaplein, het drukste verkeersknooppunt van Noord-Nederland.

Er werd vooraf gesomberd over een onbereikbare stad, files van hier tot ginder, de plaatselijke economie die zou instorten, zorg die niet meer geleverd zou kunnen worden. Het voortdurende financiële gekrakeel en de herhaaldelijke tegenslagen in de ombouw van de zuidelijke ring voorspelden weinig goeds

Maar zie. Inmiddels ligt het Julianaplein er al bijna een week uit. Grote opstoppingen hebben zich niet voorgedaan. De bedrijven draaien nog, de ziekenhuizen opereren nog.

Dat kan maar een paar dingen betekenen. Of de voorlichtingscampagne was perfect, of de weggebruikers zijn al zo geplaagd door eerdere ingrepen dat ze zich goed hebben voorbereid of…. Ze werken allemaal nog thuis zolang dat kan.

Als de afsluiting van het Julianaplein een grote ramp was, laat het volgende drama dan maar komen .

Groninger Museum ontvangt dik zes ton van de Vriendenloterij

‘Meedoen aan een loterij? Waarom? Ik win toch nooit wat!’ Deze kreten hoor je vaker als het over grote loterijen hoort spreken. Deze ook: ‘De kans dat je door de bliksem geraakt wordt is groter’. Of ze bij het Groninger Museum wel ‘ns een gokje wagen of een loterijbriefje kopen is niet bekend. Zeker is dat het museum deze week wel in de prijzen is gevallen. En ondanks de stormen niet door de bliksem geraakt. De Vriendeloterij keert namelijk dik zes ton uit aan het Groninger Museum. En da’s, na alle coronabeperkingen en dientengevolge minder goed bezochte tentoonstellingen dan gehoopt, mooi meegenomen. We horen je denken: ‘En wanneer valt die prijs nu ‘ns op mijn lot?’ Welnu dat is het lot .

Nieuws

Meest gelezen

menu