Dit is het goede nieuws van deze week: Een Michelinster voor Noor in Hoogkerk en ondernemende kinderen in De Wolden

Dit is het goede nieuws van deze week. Foto: DVHN/Montage: Matthijs Mol

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Bij deze restaurants in Groningen kun je volgens Michelin heel goed eten

Schraalhans was lange tijd keukenmeester, maar… Groningen doet in de culinaire eredivisie weer mee. Jeroen en Marleen Brouwer van het nog niet zo heel lang geleden in Hoogkerk geopende restaurant Noor zijn maandag onderscheiden met een Michelinster. Carleen de Jong, de lekkerbek van onze redactie , had er net gegeten en vond het ‘fantastisch’, dus de toekenning van die ster is zonder twijfel terecht.

Met Noor heeft Groningen nu weer twee sterrenrestaurants want Onder De Linden in Aduard mocht de eerder reeds toegekende ster houden. Het menu om in de provincie op Michelin-niveau en met Michelin portemonnee te eten, is iets uitgebreid, dus dat is mooi.

En als je niet zo veel geld wilt uitgeven aan een verzorgde maaltijd, dan kun je nog altijd goed eten in de stad. De Grote Frederik Bistro in Groningen is door Michelin onderscheiden met een Bib Gourmand. Zeg maar de Europa League in vergelijking met de Champions League. Drie gangen voor net geen 40 euro. Voor mensen die op de pegels letten, interessant want je kunt daar bijna tien keer eten voor hetzelfde geld dat je op en avondje kwijt bent bij Noor. Maar dan beleef je ook wat. Dat weten ze bij Michelin maar al te goed. En de restauranthouders? Hun honger naar erkenning is nog lang niet gestild .

Thijs Dallinga laat zijn emotie de vrije loop en scoort punten

De man van het Nederlandse profvoetbalweekeinde was zonder twijfel Thijs Dallinga. Uit Hellum. Om de lokale binding meteen maar te benadrukken. De 21-jarige spits van Excelsior zat in de beslissende play-offwedstrijd om promotie naar de eredivisie tegen ADO Den Haag in een emotionele achtbaan.

Dallinga, topscorer in de eerste divisie, miste een penalty. Zijn club keek tegen een forse achterstand aan die uiteindelijk werd weggewerkt met dank aan Dallinga die in de slotfase wel wist te scoren. Een verlenging en penalty’s waren nodig om de beslissing te forceren.

Excelsior won. ADO verloor, de ADO fans verloren zichzelf en Dallinga? Die zat in de catacomben van het Car Jeans Stadion bij te komen van alle emoties. In een interview met jan Joost van Gangelen liet Dallinga zijn gevoelens de vrije loop. Prachtige voetballer, maar een nog veel mooier mens .

Deze agenten ontfermen zich als tijdelijke ouders over dolende Natascha

Er zijn mensen die zich vaak behoorlijk kritisch uitlaten over het politiekorps. Of ze zijn er niet als je ze nodig hebt, of ze geven je om het minste een bon. Agenten kunnen het dus bij velen snel niet goed doen.

Enkele agenten wierpen zich een paar dagen terug in het Oosterpark op als beste vriend. De 3-jarge Natascha zwierf door de wijk want haar ouders waren kennelijk niet thuis. Twee agenten namen uitvoerig de tijd om het kind gerust te stellen. Gebroederlijk namen ze plaats op een muurtje om iets te eten. Omstanders spreken van een aandoenlijk tafereel. De ongetwijfeld opgeroepen vader haalde het kind uiteindelijk op.

Eind goed al goed dus. Punten voor de politie. Zo kan ’t ook. Enne… toch ook een paar strafpunten voor de ouders .

Deze kinderen uit De Wolden tonen initiatief, maar de gemeente?

Ondernemen, dat moet je in het bloed zitten. Net zo als het speuren. Soms lijkt het zelfs verdacht veel op elkaar. De kinderen Jeroen, Edwin, Roelien, Marloes, Martijn en Leonie hebben ondernemersbloed in de aderen. Zij stuurden een briefje naar burgemeester Inge Nieuwenhuizen van De Wolden. De kinderen willen met toestemming van de ouders en van de gemeente een bedrijf beginnen. Onbekend is nog wat voor bedrijf maar dit geheel ter zijde. Ze tonen in ieder geval initiatief.

Ze stuurden de gemeente een aandoenlijk briefje. De burgemeester noemt het schattige post maar heeft een probleem. De jonge ondernemers ondertekenen de brief slechts met hun voornamen. En hoe weet je dan de afzenders te achterhalen? De nijvere speurders van de gemeente De Wolden plaatsen een berichtje op Facebook! Beetje mager. Kom op gemeente, toon je speurderszin. Da’s net ondernemen. Zo groot is De Wolden nou ook weer niet .

Dit bedrijf zet een streep onder het verleden en boekt winst

Meer bedrijfsnieuws. Elektriciteits- en gasnetbeheerder Rendo in Zuid-west-Drenthe heeft in 2021 6,6 miljoen euro winst gemaakt. Dat is een mooie opsteker na de stevige tik die de rechter uitdeelde.

Bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk ging Rendo voor 36 miljoen euro het schip in. De toenmalige directie pompte kapitalen in het project om een groot deel van het geld via een omweg in eigen zak te steken. Fraude, oordeelde de rechter.

Bijna tien jaar is Rendo bezig die scheur in de broek te herstellen. De winst over 2021 had dus groter kunnen zijn. Maar het bedrijf kan onder die affaire nu bijna een streep zetten. Er worden plannen gemaakt voor de nabije toekomst. Da’s mooi. Maar creatief boekhouden? Dat moeten ze maar niet meer doen. Een ezel en zo

Wildlands Emmen viert geboorte van dwergzeboe

Over dieren gesproken. Alweer konden deze week beschuit met muisjes (!) gegeten worden in Wildlands in Emmen. Woensdag werd er een dwergzeboe geboren. Nog nooit van gehoord? De zeboe of het bultrund is een zoogdier uit de familie van de holhoornigen dat voornamelijk in gebieden met een tropisch en subtropisch klimaat in Zuid-Azië en Afrika wordt gehouden. Dan weet je dat. Een soort koe uit Afrika dus. Nieuw leven, altijd vertederend, altijd mooi .

En de mooiste dorpen van Nederland vind je in... Groningen

Enkele van de mooiste dorpen van Nederland liggen in Groningen . Voor Groningers geen nieuws natuurlijk. Maar Groningen wordt in positieve zin genoemd en daar wordt deze regio nooit minder van.

 Een landelijke krant heeft enkele kenners gevraagd en ze kwamen tot de conclusie dat Winsum(volgens de ANWB in 2020 het mooiste dorp van Nederland),  Niehove (volgens Elsevier in 2009 het mooiste dorp van Nederland) en Bourtange (nooit een titel gewonnen maar wel een indrukwekkend gerestaureerd vestingdorp) tot de mooiste dorpen van Nederland behoren.

In het lijstje prijken verder alleen Epen (Zuid-Limburg) en het Friese Gaastmeer. Groningen heerst. Ben je nog nooit in die drie parels geweest?: maak hier kennis met Niehove , Winsum of Bourtange . (En Drenthe is ook mooi hoor!)

Lees ook

Nieuws

menu