Dit is het goede nieuws van deze week: Een hondstrouw huisdier, een waterpartij voor Assen, een eretitel voor Pé en Rinus en hopelijk promotie voor FC Emmen

Dit is het goede nieuws van deze week. Foto:Jan Willem van Vliet

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Deze hond heeft geen commando nodig om de krant te halen

Je beste trouwe huisvriend. Vaak wordt de hond des huizes ermee bedoeld en dan wel die op vier poten en een harige vacht. Soms wordt ook het dagblad als zodanig aangemerkt. Als trouwe en betrouwbare huisvriend dan, hè.

Labrador Sophie van Dorette Stöveken (64) uit Emmer-Compascuum brengt hondstrouw, betrouwbaarheid en huisvriend bij elkaar. Dorette hoeft maar ‘haal de krant’ te roepen en daar gaat het plichtsgetrouwe beestje. Gebiedende wijs is niet eens nodig! Een filmpje van het bijna aandoenlijke tafereel ging deze week rond op social media.

Dorette ziet zich trouwens niet als baasje van haar hond maar als vriend. En voor een vriend heb je veel meer over. Dat blijkt uit het filmpje. Want labrador Sophie helpt Dorette als het moet ook in de tuin. En dat komt in het voorjaar heel goed uit. Van je vrienden moet je het dus hebben .

Rooie Rinus en Pé Daalemmer zijn terug en worden uitgeroepen tot cultureel erfgoed

Daar zijn ze weer en niet kapot te krijgen: Rooie Rinus en Pé Daalemmer. Dit illustere duo presenteerde afgelopen zaterdag in EM2 - volgens mensen die er geweest zijn de mooiste concertzaal van Groningen – een nieuwe live-cd. Toen Frank den Hollander en Peter de Haan in 1980 als straatartiesten begonnen, bestond de compact disc nog niet eens, althans niet in de handel. Zo lang gaat dit stel dus als mee.

En ze gaan met de tijd mee. Zo krijgen de voormalige ministers Kamp en Wiebes ervan langs in Bevend Loppersom (Lopster Toren gasversie). In Acute Cyber Algoritmie gaat het over cybercriminelen, in (Wat is er mis met een lekkere) Doodsbedreiging komt de verruwde samenleving aan bod. En wat te denken van De Plattelandsvrouwen 3.0 Coronaspecial : ,,Celeste, Celeste/Mag ik u even testen/Alleen met schone longen/Wil ik slechts met u tongen!” Rooie Rinus en Pé zijn door omstanders - en zij hebben er kijk op - ter plekke uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Dat ze maar nooit meer weggaan .

Assen heeft net als andere wereldsteden nu ook een fontein

Rome is beroemd vanwege de Trevifontein. Las Vegas heeft de Bellagio-fontein. Barcelona is bekend om de Magische Fontein. Wil je als stad iets hebben om over te praten, dan moet je een mooie waterpartij aanleggen. In Groningen wordt er al jaren over gepraat om op de Grote Markt iets met water te doen. Daar blijft het tot dusverre bij woorden.

In Assen hebben ze Groningen ingehaald. Daar is ook jaren de behoefte aan een fontein geuit. En zie, deze week werd op het Koopmansplein een door OKRA Architecten ontworpen fontein in gebruik genomen. De ingebruikname ging gepaard met een spetterende (…) show waarin hond Mannes en wijlen stadszwerver Tokkel figureerden. Het wordt een mooi rijtje: Rome, Las Vegas, Barcelona, Assen.

En Groningen? Die stad gaat hier door een gebrek aan daadkracht… nat .

Robert uit Groningen wint publieksprijs met kinderlied in de geest van Willem Wilmink

Iedereen heeft wel eens een liedtekst van Willem Wilmink (1936 – 2003) gehoord. Bewust of onbewust. Wilmink, neerlandicus, dichter, schrijver en zanger, was namelijk hofleverancier van de meest treffende liedjes in programma’s als de J.J. de Bomshow, het Klokhuis, de film van Ome Willem, Sesamstraat en de Stratemaker op zee show. Luister nog maar eens naar Frekie van Joost Prinsen .

De herinnering aan het bijna monumentale werk van Wilmink wordt levend gehouden door onder meer de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied uit te reiken.

De publieksprijs ging dit jaar naar Robert Ramaker en Jorien Elout uit Groningen met het lied De Machinist ( luister hier naar het lied ) dat gekenmerkt wordt door een heerlijk eenvoudig rijmschema waar de naamgever van de prijs ongetwijfeld goedkeurend om had gegrinnikt. Voor Ramaker en Elout is het te hopen dat De Machinist en deze publieksprijs het tweetal naar meer successen voert .

Dit zijn de beste sportvissers van de hele wereld

Visserslatijn spreekt Gerrit Ansing uit Roden niet. Als hij zegt dat hij een van de beste sportvissers van de wereld is, geloof hem dan maar. Met zijn team JWP Waterservice is hij in Italië voor de tweede keer op rij wereldkampioen feedervissen voor clubteams geworden.

Met Jan Willem Plekkenpol, Martijn Kroes, Edwin Timmer, Jurian Bulten, Ramon Ansing, Ramon Pasmans en Kevin Bolhuis trok Ansing 70 kilo vis uit het kanaal Bianco Loreo. Daar konden 43 teams uit twintig andere landen niet tegenop. Goed gedaan mannen.

Ansing en zijn teamgenoten voelen zich op de oever met de hengels kennelijk als vissen in het water. En nu maar hopen dat de gevangen vissen het kampioenschap ook kunnen ‘navertellen’ .

Bloemenzee overspoelt eindelijk weer de binnenstad van Groningen

De binnenstad van Groningen wordt vandaag weer omgetoverd in een zee van planten en bloemen. Ook een zee van mensen wordt verwacht. Voor het eerst sinds de pandemie het leven lam legde, kan het weer: de bloemetjesjaarmarkt. Er is door liefhebbers naar uitgekeken.

Toch wel even spannend hoe de gebruikelijke intocht van de duizenden Duitsers – die in eigen land Goede Vrijdag ontvluchten want alles is er dan dicht – in de stad verloopt nu de ringweg vanwege bekende oorzaken deels afgesloten is.

De stad is er klaar voor, de handel is er klaar voor. Het weer lijkt mee te werken dus niets staats een bloemrijke voorjaarsdag in de weg. Maar wat moeten de mensen die niet van een samengepakte mensenmassa houden? Het Paterswoldsemeer, de Onlanden of de Drentse hei zijn helemaal niet ver weg. En je komt de stad zeker in de ochtenduren makkelijker uit dan in .

Deze club staat met zijn fans op de drempel van de eredivisie

Een sportclub zonder fans bestaat niet. Nou, met die stelling in gedachten is FC Emmen een zeer vitale club. Wat heet. Hoeveel voetbalclubs presteren het om binnen een jaar na degradatie terug te keren op het hoogste niveau? Weinig, heel weinig clubs.

Het team onder aanvoering van trainer Dick Lukkien kan vanavond in en tegen (laagvlieger) FC Dordrecht de promotie naar de Eredivisie bewerkstelligen. En dat is natuurlijk mede te danken aan de onvoorwaardelijke steun van de fans.

Vooruitlopend op dat mooie feit wordt in Emmen al van alles voorbereid om de verwachte promotie groots te vieren. Dat moet zaterdag gebeuren. Eerst nog wel even FC Dordrecht opzij zetten.

En om het feest compleet te maken moet FC Emmen daarna natuurlijk ook gewoon het kampioenschap van de Keukenkampioendivisie binnenslepen. Je wint er weliswaar niet veel mee maar het staat voor eeuwig wel heel mooi op de erelijst .

Lees ook

Nieuws

menu