Dit is het goede nieuws van deze week: Een wereldkampioen, een wereldspeler, een superhond, een prijswinnende band en een onderscheiden bouwproject

Foto: Peter Wiersema. Bewerking DVHN

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Medewerkers Rijkswaterstaat redden grazend schaap langs A7 bij Scheemda

 

Het gras bij de buren is altijd groener. Dus verliet dit schaap de wei om te gaan grazen in de berm langs de A7 bij Scheemda. Van fijn-, stik- en andere schadelijke stoffen heeft het schaap – het arme schaap? – natuurlijk nog nooit gehoord. Het goede nieuws is wel dat medewerkers van Rijkswaterstaat en een onderaannemer van de wegbeheerder meteen uitrukten om… het langsrazende verkeer te waarschuwen voor het beest in de berm. Maar aansluitend hebben ze het schaap toch maar weer in de wei geplaatst. Gezien vanuit de berm is het gras daar toch iets groener . Maar dat is een kwestie van perspectief.

Bram speurt hangbuikzwijntjes op en wordt dog of fame

 

Meer dierennieuws. Het jaar is amper begonnen of diensthond Bram van Staatsbosbeheer Midden-Drenthe heeft zijn prijs al te pakken. Bram is uitgeroepen tot dog of fame 2022. Wat heeft de diensthond daarvoor gedaan? Iets wat boswachter Harco Bergman niet lukte. De hond snuffelde in het Kuinderbos drie van de vier eerder gedumpte hangbuikzwijntjes op. Een vierde werd door de dierenambulance gevonden. Goed gedaan Bram. Zou de hond zijn ontgaan dat de hangbuikzwijntjes niet meer zijn dan een verpakking van mooie stukken vlees en heel veel bot? Boswachter Harco weet wat hem te doen staat, hond Bram voorzien van volop vette kluiven .

Vivianne Miedema scoort plek in wereldelftal

 

Sportnieuws dan. Vivianne Miedema is hard op weg de meest onderscheiden voetballer van Drenthe te worden. De topscorer van de Oranje leeuwinnen, momenteel actief voor Arsenal, is opgenomen in het zogeheten wereldelftal van het jaar. Je koopt er niet veel voor maar het is een mooie opsteker voor de Hoogeveense. Op naar meer goals en titels. Laat de reputatie voor je werken Vivianne .

Prijswinnende band The Vices ziet grootsheid in lege zaal

 

De vier mannen van The Vices staan voor de derde keer op het festival Eurosonic/Noorderslag. Ze treden, door corona gedwongen, op voor camera’s en niet voor publiek. Da’s niet zo mooi, maar daar denken de bandleden heel anders over. De groep uit Groningen zit al maanden in een goede flow. Ze zijn huisorkest bij het praatprogramma M in de vooravond op tv, ze wonnen deze week de prijs voor beste band uit Noord-Nederland op het Popgala Noord en een nieuwe plaat is aanstaande. En massa’s fans natuurlijk die straks de ESNS-show online kunnen volgen. En die lege zaal, daar geven ze en positieve draai aan. ,,Zo’n lege zaal heeft ook iets heel groots”, vindt zanger/gitarist Floris van Luijtelaar. Nou, op naar lege stadions en een ongevulde Ziggodome dan! Maar met publiek is het natuurlijk pas echt groots. Hopelijk zijn we er als publiek snel weer bij in de zalen .

Laura uit Meppel helpt vrouwen door ‘die periode van de maand’

 

Bijzonder woord: menstruatieproduct. Dat zet je snel op het verkeerde been. Want we hebben het hier immers niet over het letterlijke product van de menstruatie…

Zonder flauwe grappen, menstruatie-armoede is een groot probleem. Veel vrouwen hebben geen geld voor tampons of maandverband. Een op de tien zelfs, volgens onderzoeken. Laura Hellen uit Meppel besloot daar iets aan te doen. Ze meldde zich bij het landelijke armoedefonds. Bij haar huis heeft ze nu een van de drie menstruatieproduct uitgifte punten (MUP) van Meppel. Vrouwen die zich geen hygieneproducten veroorloven, kunnen het daar halen. Overigens, hygieneproduct, dat klinkt veel beter dan menstruatieproduct . Zullen we van MUP dan maar HUP maken?

Monumentaal tankstation van Dudok in Groningen is gered

 

Het is een markant gebouwtje, het monumentale tankstation aan de Turfsingel in Groningen. En  toch dreigde het tankstation, in 1953 ontworpen door architect Willem Dudok in een serie van 112 Esso-tankstations, te worden gesloopt. En dat terwijl er nog maar twee van dat soort huisjes over zijn.

De gemeente dacht dat het huisje, waar in de afgelopen decennia honderdduizenden mensen hun brandstof of tabak (of beide) afrekenden, niet te restaureren viel. Nou met een beetje goede wil kan heel veel. Daar is de gemeente nu ook achter. Dudoks ontwerp moet onderdeel worden van de parkachtige omgeving die de gemeente in gedachten heeft voor dit hoekje van de Turfsingel. Er moet nog wel een ‘leuke’ bestemming en een ondernemer voor het benzinehokje gevonden worden. Dus ondernemers, loop naar de pomp !

Roel Boomstra wint strijd om wereldtitel dammen

 

We hebben weer een wereldkampioen. Dammer Roel Boomstra – opgegroeid in Emmen, wonend in Groningen, heeft titelverdediger Alexander Schwarzman weten te verslaan. Het is Boomstra’s derde wereldtitel nadat hij de damstrijd in 2016 en 2019 ook al won. Welke muzikant eert Boomstra op passende wijze? Voorbeelden? De liedjes die Boegies en Meindert Talma aan de Groninger damlegende Jannes van der Wal hebben gewijd. Opgelet, het refrein ‘dam, dam, dam, dam (etc)‘ is al gebruikt. Gefeliciteerd Roel !

Jaap van Dissel ziet lichtpuntjes in de duisternis van de pandemie

 

Valt er van het pandemiefront nog iets positiefs te melden? Wat denkt u? De nog steeds stijgende besmettingscijfers? De lege schoolklassen?

Toch zijn er lichtpuntjes in de duisternis. RIVM-baas Jaap van Dissel maakt een draai (al is dat niet voor het eerst). De aanvankelijke aannames over het omikronvirus waren volgens hem te pessimistisch. Hoewel deze variant nog lelijk om zich heen grijpt, volgen er minder ziekehuisopnames dan verwacht. De cijfers staven de nuancering van de infectioloog. Voor het eerst sinds november liggen er minder dan 300 mensen op de intensive care. Er liggen nog 1123 Covid-patienten op de ‘gewone’ afdelingen van de ziekenhuizen, 25 minder dan woensdag. Volhouden maar en we zitten voor we het weten weer in het oude normaal

Projectontwikkelaars kennen prijs toe aan oostwand Grote Markt Groningen

 


De oostzijde van de Grote Markt in Groningen onderging de afgelopen jaren een complete metamorfose. De oude bebouwing werd gesloopt en er werden nieuwe panden neergezet. Het Forum werd met een hoop overheidssteun uit de fundering getrokken en zie, er staat heel wat. Je houdt er van of niet. Smaken verschillen nu eenmaal.

De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars,heeft het hele bouwproject deze week onderscheiden met de NEPROM-prijs 2021 gewonnen. De onderscheiding wordt toegekend aan een gemeente en een marktpartij die samen iets bijzonders op een bijzondere locatie hebben neergezet. ,,In de vakwereld staat deze prijs gelijk aan een Oscar”, juicht wethouder Roeland van der Schaaf. Een wereldkampioen dammen en een bouw-Oscar… Het is een goede week voor de stad. Al moet je wel oppassen, als projectontwikkelaars je een prijs toekennen .

Nieuws

menu