Dit is het goede nieuws van deze week: Friezen die Gronings leren, een Brit die wild is van Assen en een Oekraïner die verdwaald is in Groningen

Lees hier het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Deze man leert heel Nederland Gronings praten, zelfs de Friezen

Het is een kwestie van geduld rustig wachten op de dag dat heel Holland…. Grunnegs lult.

Je denkt: dit klopt niet. Inderdaad, de band Rowwen Hèze wacht in hun klassieker op de dag dat heel Holland Limburgs lult. Als het aan promovendus Raoul Buurke van de Rijksuniversiteit Groningen ligt, spreekt iedereen in Nederland straks het Gronings dialect. Zelfs de Friezen!

Buurke denkt met een op Risk geënt streektaalspel iedereen van Maastricht tot Dokkum aan de Grunneger Sproak te krijgen. De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) steunt het project van Buurke financieel. Dus het is, om het in goed fout Nederlands te zeggen: serious bussiness .

Assen scoort punten bij journalist van The Daily Mail

Journalist Siobhan Grogan toog in de voetsporen van de Franse koning Lodewijk Napoleon (1778-1846) naar Assen. Zij deed dat in opdracht van de toonaangevende Britse krant the Daily Mail. Grogan bezocht de tentoonstelling ‘Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo’ in het Drents Museum en keek met genoegen rond in Assen en omgeving.

Ze deelt alleen maar complimenten uit in haar artikel. Het ‘kleine’ Assen heeft met de expositie over Kahlo wereldsteden als New York, Londen en Parijs afgetroefd. Zo, die zit. En dan is Grogan ook helemaal hoteldebotel van de Brink, de Markt en de stadshaven. Bovendien heeft ze oog voor de bossen, de heidevelden en de drie ansichtkaartwaardige nationale parken en ze laat niet na om dat nadrukkelijk te melden. Zoekt Marketing Assen nog een ambassadeur, dan weten ze nu dat ze bij Grogan moeten zijn .

Sergey verwart Groningen met Amsterdam (en dat is goed voor te stellen)

Meer buitenlanders op stap. Sergey Kotov uit Kiev maakt een trip door Nederland en deelt van zijn avontuur foto’s op Instagram. Hij schiet foto’s van het Gedempte Zuiderdiep en van het Hoge der A en deelt dat met de tekst: ‘Struinen door de straten van Amsterdam’. Bijna goed Sergey. Je wandelt door het Amsterdam van Noord-Nederland. Alerte twitteraars hebben Sergey inmiddels uit de droom geholpen toch blijft Sergey onder de indruk van de stad. Als hij Forum Groningen ontdekt, wenst hij dat hij weer kon gaan studeren. Had dat nu maar eerder gedaan, iets met topografie of zo .

Noord-Nederland is top en het meest gastvrij

De inwoners van Groningen en Drenthe wisten het allang maar hun kennis is deze week ook nog ‘ns onderstreept met een onderzoek van boekingsite Booking.com. De top 3 van de meest gastvrije regio’s van Nederland wordt namelijk gevormd door: 1. Drenthe 2. Groningen 3. Friesland.

Voor noorderlingen geen enkele verrassing. Opvallend trouwens dat Assen, Emmen, Hogeveen, Groningen of Winschoten schitteren door afwezigheid in het lijstje van meest gastvrije steden. De Friezen scoren met Harlingen en Leeuwarden wel top tien plekken. Er is dus nog werk aan winkel.

Maar als de hele regio al het meest gastvrij is, dan doet die stedenranglijst er helemaal niet meer toe. Toch ?

Dankzij wilgentenen houden ze bij De Punt droge voeten

Nederland, dat weet zo ongeveer elke buitenlander - jij ook Sergey? - ligt grotendeels onder de waterspiegel. Om op droog land te kunnen staan, moet de Nederlander dus een voortdurende strijd tegen het water voeren. In De Punt is waterschap Hunze en Aa’s daarom begonnen met het verhogen van de oevers en dijken langs het noordelijke puntje van de Drentsche Aa. Dat gebeurt met stenen die op doeken met wilgentenen gestort worden. Dankzij die wilgentenen houden ze bij De Punt dus droge voeten. En dat hebben we uiteraard liever dan pompen…, of verzuipen .

Raadsleden in Drenthe doorzien nepmails van de burgemeester

De namen van burgemeesters van onder meer Noordenveld, Tynaarlo, Aa en Hunze, Emmen, Meppel, De Wolden en Westerveld zijn misbruikt voor mails aan raadsleden en wethouders. Raadsleden kregen zogenaamd het verzoek van de burgemeesters om namens hen drie cadeaubonnen van iTunes van 100 euro per stuk te bestellen. Da’s niet zo mooi. Maar het goede nieuws is wel dat geen van de raadsleden in de nepmails is getuind .

De Nationale Tuinvogeltelling is je reinste mindfulness

Lekker een beetje uit het raam turen en toch nog iets nuttigs bijdragen? Dit weekend kan het! De vogelbescherming vraagt mensen vrijdag, zaterdag en zondag een half uurtje de tijd te nemen om de vogels in de tuin of op het balkon te tellen. Dat kan met een lekker bakje koffie of de poes op schoot: de Nationale Tuinvogeltelling is je reinste mindfulness. Wil jij de vogels in jouw omgeving ook tellen? Ecoloog Jan Doevendans geeft zijn teltips in deze video . Dat wordt dus vogels tellen tot je er tureluur(s) van ziet.

Nieuws

menu