Dit is het goede nieuws van deze week: Jarige zussen Trijn en Mina (90), de nieuwe Anky, een huis voor deze jongens uit Sleen en fakkels branden overal voor Groningen

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Boerin Annemiek staat als vrouw in de media haar ‘mannetje’

Boer zoekt vrouw, Expeditie Robinson. Annemiek Koekoek uit Tynaarlo staat haar mannetje in al deze televisieprogramma’s. Deze week is ze onderscheiden met de Vrouw in de Media Award 2021 voor Drenthe. De jury roemt haar als voorbeeld voor vele boerinnen. Daarmee doen ze Koekoek tekort. Ze is een voorbeeld voor vele vrouwen en mannen ! Hetzelfde geldt voor Maria Coijck. Zij streek in Groningen met de eer .

Stoot Marten uit Winschoten Anky van de dressuurtroon?

Zeg je dressuursport, dan denk je al snel aan Anky van Grunsven. Nou, dat gaat veranderen. Deze week is dressuurruiter Marten Luiten uit Winschoten uitgeroepen tot talent van het jaar. Met een vette cheque erbij!

Hij werd onderscheiden door diezelfde Van Grunsven en door Iris Boelhouwer, directeur topsport van de KNHS, de nationale paardensportbond. Luiten, student bedrijfskunde in Groningen, won al heel wat prijzen. Zoals Nederlands kampioen bij de Young Riders en drie gouden medailles op het Europees kampioenschap. Buiten Nederland houden ze ernstig rekening met Luiten want hij is genomineerd voor de mondiale Rising Star Award. Met een beetje mazzel associëren we de dressuursport straks niet meer met Van Grunsven, maar met Luiten .

Deze vier mannen verzinnen een list voor hun woningnood in Sleen

Je bent jong. Je woont in Sleen. Je zoekt in je eigen woonplaats naar een huis maar dat is er niet. Of veel te duur. Arjan Goeree (26), Jesmer Warmolts (25) en de broers Nordin (25) en Joran (24) Hoving verzonnen een list. Als particulier opdrachtgever en met de hulp van de gemeente Coevorden schakelden ze een marktpartij (in dit geval de projectontwikkelaar) uit waardoor de bouwkosten met 10 tot 15 procent gedempt worden. Zo hebben ze samen kavels kunnen kopen waar hun huis wordt opgetrokken. Vrienden blij, gemeente blij, dorp blij en belangrijk, alle moeders blij. Want de jongen vliegen dan wel uit, ze landen in de buurt van het ouderlijke nest .

Dit is ‘puur geluk’: tweelingen Trijn en Mina treffen elkaar op hun 90ste verjaardag in Ter Apel

Trijn woont in Elst. Mina in Ter Apel. Ze zijn elkaars tweelingzussen en dus hebben ze een bijzondere band. Valt de een, dan voelt de ander dat. Ook al zijn ze kilometers van elkaar verwijderd. Koopt Mina een mooie trui, dan koopt Trijn exact dezelfde trui. Zonder dat ze dat van elkaar weten!

Door corona konden de zussen elkaar lange tijd niet zien. Dat was voor de twee – normaal als kop en schotel – een groot offer. Deze week vierden de twee hun 90ste verjaardag. Trijn trok met haar familie vanuit Elst naar Ter Apel om haar zus op te zoeken. Wat volgde was ‘puur geluk’. En dat is heel zacht uitgedrukt. ,,Ik had de buren op bezoek en voelde dat er iets in de lucht hing’’, vertelde Mina. ,,Toen ging de bel. En daar stond Trijn. Goh, wat was ik blij.’’ Wat volgde was een onvergetelijke verjaardag. En wat denk je, ze hadden natuurlijk dezelfde trui aan !

Deze keeper van GRC is ook soepel buiten de lijnen

Als jonge jongen is het een mooi vergezicht: ‘Later word ik een beroemde voetballer’. Helaas is de werkelijkheid wreed en zijn er veel meer jongens met dezelfde gedachte. En er zijn maar relatief weinig profclubs waar je met je talent aan de bak kunt.

De meeste jongens stellen zich uiteindelijk tevreden met een plek in een vriendenelftal. Zo ook Robin, of Ed zoals hij door zijn teamgenoten van het vijfde van GRC uit Groningen wordt genoemd. De keeper getooid met een fraaie muts liet in de kleedkamer zien dat hij niet alleen op de lijn soepel in de benen is. Hij gaf een paar Russische danspassen ten beste. Die dansjes werden gefilmd en gingen via Instagram viraal. Is hij toch een beroemde voetballer geworden, maar dan anders .

De Drenten blijken fanatieke spotters en welke vogels zien ze het vaakst?

Tjielp tjielp. Met het gezang van de mus heeft Jan Hanlo ooit een fraai vers gecomponeerd met maar heel weinig woorden. Zoek het maar ‘ns op .

De mus heeft reden om in deze grauwe tijden vrolijk te kwetteren (voor zover een mus dat doet natuurlijk). De huismus werd bij de nationale vogeltelling namelijk het vaakst gespot. In Groningen en Drenthe werd de top 5 gevormd door de huismus, koolmees, pimpelmees, merel en vink.

Drenthe scoorde met acht vogeltellers per duizend inwoners erg goed . In Oost-Groningen turfde deze vogelspotter naast de vertrouwde vogels een bijzonder exemplaar, maar het moet gezegd, deze liefhebber verwend zijn gevederde vrienden dan ook tot en met. Want: ‘Vogels spotten maakt een mens gelukkig’ .Tjielp tjielp etc. (vrij naar Hanlo)

Drenthe bouwt aan het bos van de toekomst

Drenthe, da’s de provincie van bos, heide en hunebedden. Maar ook de provincie van zich voortdurend ontwikkelende steden met torenhoge ambities. Want je kunt en wilt nu eenmaal niet in een plaggenhut wonen. Die ambities gaan ten koste van het groen. Om over de gevolgen van klimatologische veranderingen helemaal te zwijgen. Drenthe wil graag de provincie van bos, heide en hunebedden blijven dus is er een Bomen- en Bossenstrategie opgesteld. Dat klinkt eng maar is het niet. Binnen acht jaar moet er 3700 hectare bos bij komen. Dat zijn mooie ambities. Begin maar te poten, met dat bos . Het is 2030 voor je er erg in hebt.

Tjibbe en Kees scoren drie hits met één werk

Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp uit Groningen en illustrator Kees de Boer staan met hun prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’ deze week bovenaan in de boeken top 10. Da’s mooi. De lijstaanvoerder kreeg wel een duwtje in de rug. Het gaat hier om de goedkope editie van 5,25 euro die is verschenen vanwege de nationale voorleesdagen.

Die uitgave helpt wel want de duurdere editie van hetzelfde boek staat ook in die top 10, op plaats 7. Veldkamp en De Boer maken met nog weer een andere editie van hetzelfde prentenboek een drieslag want op plek twaalf in de lijst van best verkochte boeken staat alweer ‘Maar eerst ving ik een monster’. Een prestatie blijft het, drie hits met één den hetzelfde nummer! En de les voor uitgevers? Wil je meer mensen in de boeken krijgen, prijs verlagen !

Heel de wereld brandt digitale fakkels voor Groningen

Niemand buiten het noorden is solidair met de bevingsellende in Groningen. Die gedachte heerst her en der.

Zeker onder sommige Groningers die je niet hoeft aan te moedigen om cynisch dan wel somber te doen. Het kan anders. Het is anders. Tienduizend mensen gingen kortgeleden op een koude zaterdagavond met fakkels de straat op om een vuist te maken voor Groningen. Online waren het er veel meer. Vele duizenden staken een digitale fakkel aan.

Niet alleen in Nederland. Kaartenmaker Dick Vogel zette alle buitenlandse fakkels in een handig overzicht. Heel de wereld licht zo op voor Groningen. En dat in de duisternis van de bevingsellende. Maar – en dat is een boodschap voor de beslissers – na de gebaren heel graag de daden! En snel !

Orange Skyline op de Olympische Spelen

De nieuwe single A Fire van de Gronings-Drentse band Orange Skyline komt de komende weken in heel veel uitzendingen van Studio Sport voorbij. De NOS heeft het nummer aangewezen als anthem voor het schaatsen. ,,Geweldige exposure”, zegt zanger Stefan van der Wielen, dan nog onwetend van het feit dat de track ook nog is uitgeroepen tot NPO Radio 2 TopSong. ,,We hebben altijd al een epische, heroïsche sportsong willen schrijven.”

Nieuws

Meest gelezen

menu