Dit is het goede nieuws van deze week: Madonna terug in Assen, Floor uit Emmen veegt tegenstanders van de mat en de honderd katten van Jittie

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

De prijzenhonger van judokampioen Floor uit Emmen is nog lang niet gestild

Anton Geesink, Wim Ruska, Jessica Gal, Henk Grol, de Van der Geestjes. Allemaal bekende namen uit het Nederlandse judowereldje. Voeg de 18-jarige Floor Maats uit Emmen maar aan dat rijtje toe. Zij werd de afgelopen week Nederlands kampioen in de leeftijdsklasse tot 21 jaar. En als het aan Floor ligt, blijft het niet bij die titel. Ze heeft haar zinnen gezet op de Europa Cup. Zo hoort het in de sport, zonder ambities kom je nergens .

De olympische glans van de stad Groningen

Straalt de glans van de olympische medailles nog en beetje af op Groningen? Nou reken maar. Er wordt overal onderzoek naar verricht dus ook naar de plaatsen die de meeste medaillewinnaars hebben opgeleverd. Medewerkers van Holidu.nl – nota bene een site voor vakantiehuisjes - hebben hun tanden in dit klusje gezet. En zie. De stad Groningen eindigt in dat lijstje op een derde plaats. Bij olympische sporten toch goed voor brons.

De medailles van Suzanne Schulting en Gerard Kemkers bezorgen de stad deze ereplaats. Goirle, de geboorteplaats van Ireen Wüst haalde de eerste plek en Heerenveen eindigde op de tweede plaats. Over Sappemeer, de geboorteplaats van Marianne Timmer en goed voor drie maal olympisch goud, wordt met geen woord gerept. Vreemd. Wat gaan we nu eens onderzoeken… Of medewerkers van en verhuursite van vakantiehuisje nog wel met hun eigenlijke werk bezig zijn ?

Miljoenen voor ‘Gronings’ onderzoek naar hart- en vaatziekten

Nu we allemaal gewend zijn om thuis een testje op covid te doen, volgt er alweer een andere thuistest. Het is nog maar een onderzoek, maar toch. De NWO, de wetenschappelijke organisatie voor onderzoek investeert 4 miljoen euro om uit te zoeken of het via speciale thuistesten mogelijk is om in een vroeg stadium hart- ,vaat- en nierziekten en diabetes op te sporen. Het onderzoek komt uit de koker van UMCG-nefroloog Ron Gansevoort en cardioloog Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht. Liefst 160.000 mensen uit vier steden worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. De resultaten worden over een jaar of vijf verwacht.

Met die vier miljoen is de studie er trouwens nog niet. Er is bijna 9 miljoen voor nodig. Je kunt het geld maar een keer uitgeven, wil het cliché. Nou, dan liever aan de bestrijding van hart- ,vaat- en nierziekten en diabetes dan aan oorlogstuig .

Deze kinderen in Assen leren lezen uit de koffer

Kinderen willen best lezen, je moet ze alleen niet afschrikken met dikke pillen vol ingewikkelde taal en onnavolgbare verhaallijnen. Schrijver Bram Baptist uit Meeden stelde enkele weken al vast dat zijn boeken wel gelezen worden omdat ze niet te dik zijn.

In Assen lezen kinderen uit de hoogste groepen verhalen voor aan de kleuters uit de zogeheten boekenkoffer. Die kleuters krijgen iedere twee weken een nieuwe boekenkoffer, met daarin een prentenboek en spulletjes waarmee ze het verhaal kunnen naspelen. Zo leren ze spelenderwijs lezen. De ouders worden betrokken door de kinderen voor te lezen uit digitale prentenboeken. Met en beetje mazzel worden de boeken straks stukgelezen. De Driemaster heeft al succes met de boekenkoffer. De school kreeg de onderwijsprijs Drenthe. Op naar het winnen van de voorleescup !

Drents Museum in Assen blij met schets van Drentse Madonna

Nee, het is niet de Fallen Madonna with the big… u weet wel. Dat schilderij is verzonnen terugkerend fenomeen uit de onderhand antieke Britse televisiecomedy ‘Allo ‘Allo. Toch is bij het Drents Museum in Assen deze week figuurlijk de vlag uitgegaan bij de vondst en de aanschaf van een voorstudie van de Drentse Madonna, een werk van de Haagse School-kunstenaar Jozef Israëls. Het is niet meer dan een vluchtige schets van een vrouw met een kind op haar schoot. De voorstudie werd ontdekt bij een onderzoek. Het Asser museum wilde de schets graag toevoegen aan de collectie omdat het door Israëls voltooide werk van de Drentse Madonna al in 2018 aankocht. Het plaatje is daarmee compleet. En dat hebben de hoofddrolspelers in die Britse comedyserie nooit kunnen zeggen .

De honderd katten van Jittie gaan het museum in

Wil je succes op Facebook, Insta of andere social media? Plaats een kattenfilmpje! Velen gingen je al voor. Kunstenaar Jittie Wildeman uit Groningen weet het: ‘Katten spreken aan’. Maar filmpjes maakt ze niet.

Wel maakt ze portretten van allerlei dieren. Ze merkte dat het meest naar de kattenkoppies werd gekeken. Ze heeft de afgelopen jaren honderd etsen van bijna honderd verschillende katten gemaakt. Geen kattenpies zogezegd. Die etsen zijn in augustus allemaal te zien in Museum Møhlmann in Appingedam. Er is vast wel een bezoeker die er een filmpje van maakt. Miauw !

Deze jongeren uit de gemeente Aa en Hunze geven goede raad

De gemeente Aa en Hunze weet het: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En dus installeert de gemeente een jongerenraad. Dat werd tijd. De jongeren van pakweg een jaar of tien terug zijn al bijna dertig! Zo snel gaat dat.

Er zijn al acht jonge mensen gevonden die vanuit hun perspectief voorstellen gaan doen om de gemeente leefbaar te houden voor jong en oud. Er worden al balletjes opgeworpen over starterswoningen, hangplekken, duurzaamheid, diversiteit en beter openbaar vervoer. Dat klinkt al heel constructief. En nu maar hopen dat de volwassen gemeenteraad een beetje constructief met de jongeren omgaat .

Inge uit Roden brengt kleur in Heel Holland Bakt

Een nieuw seizoen van de populaire televisiereeks Heel Holland Bakt staat in de startblokken. Doet er nog iemand uit Groningen of Drenthe mee? Even kijken. Jawel, Inge (60 uit Roden is een van de deelnemers die haar baksels aan de kritische smaakpapillen van Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven en niet te vergeten André van Duin gaat presenteren. De omroep heeft de haar-, nagel- en wimperstyliste uit Noord-Drenthe vanwege haar werk neergezet als de Nederlandse Betty Boop. Daar valt makkelijk en goedkoop op te rijmen. Als dat maar niet voor haar creaties uit de oven geldt. Succes Betty, eh Inge .

Nieuw leven in dierenpark Wildlands in Emmen

Is het geen schatje? In Wildlands in Emmen werd donderdag een giraffejong geboren. Voor de pechvogels die niet in het park waren, heeft de webcam van het park de geboorte vastgelegd. Wildlands kan nu al voor de derde keer op beschuit met muisjes trakteren want binnen een jaar werden ook de giraffejongen Polepole en Mwezi geboren. Van dezelfde giraffevader. Een bezig baasje .

Nieuws

menu