Dit is het goede nieuws van deze week: Miljoenenjacht levert Bertha uit Ubena tonnen op en Willem uit Coevorden is kampioen tractor rijden

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Willem uit Coevorden is wereldkampioen tractor rijden en zoon Rik is bijna net zo goed

Er zijn wereldkampioenschappen en er zijn wereldkampioenschappen. Huh?

Het WK voetbal, atletiek of wielrennen zijn immers slecht te vergelijken met – we noemen er maar een paar – het WK extreem strijken (op een berg bijvoorbeeld), het WK onderwaterrugby (het bestaat sinds 1980) of het WK teenworstelen. In 1976 in het noorden van Engeland verzonnen. Alan Nash heeft die titel al veertien maal veroverd!

Er is ook een wereldkampioenschap tractor rijden met oldtimers. Sinds afgelopen weekeinde is Willem Vossebeld (55) uit Coevorden daar de beste in. En omdat het talent kennelijk in de genen zit, legde zoon Rik beslag op de tweede plek. Hopelijk is de schoorsteenmantel in huize Vossebeld groot genoeg voor al die onderscheidingen.

Vader Vossebeld voltooide de opdrachten van het WK (een bergweg oprijden in een zo constant mogelijke snelheid) met een Allis Chalmers ED40 uit 1967. Dat ding heeft 40 jaar op zolder gestaan, vertelde de kersverse titelhouder. Rest de vraag: wat is dat voor een zolder ?

Koos Koops bouwt clubgebouw voor VAKO in Vries en scoort een eremedaille

Het voetbalseizoen is nog maar net uit de startblokken of VAKO (Vriezer Activiteit Kenmerkt Ons), de voetbalclub uit Vries heeft de eerste prijs al binnen. Of beter gezegd, oud-voorzitter Koos Koops heeft zijn onderscheiding te pakken. Bij de start van de voetbaljaargang 2022/2023 kwam burgemeester Marcel Thijsen naar de kantine om Koops de medaille van verdienste van de gemeente Tynaarlo op te spelden. Onder aanvoering van Koops werd een nieuw clubgebouw met kleedkamers, kantine en bestuurskamer gerealiseerd. Die zit alvast. Nu nog scoren op het veld .

Velocitas in Groningen heeft na vele jaren eindelijk de KNVB-beker in de prijzenkast

In 1934 legde voetbalclub Velocitas uit Groningen beslag op de KNVB-beker die toen nog de Holdert-beker heette. De voorloper van de dennenappel werd door de Groningers gewonnen in een bloedstollende finale tegen Feyenoord. Een sudden death was nodig voordat Velo de Rotterdammers met lege handen naar huis stuurden.

In de Tweede Wereldoorlog is de zwaar verzilverde beker op de KNVB-burelen in Zeist verdwenen of zoekgeraakt. Velo had dus geen enkel aandenken meer aan de bekerwinst, toch een hoogtepunt in de clubhistorie. Veel meer clubs die ooit die beker wonnen, zitten zonder tastbaar bewijs. Vandaar dat het initiatief werd genomen om een replica van de beker te maken voor alle clubs die de finale ooit hebben gewonnen.

Afgelopen zaterdag werd de beker uitgereikt aan vertegenwoordigers van Velocitas op de Wageningse Berg. De Groningers zijn er blij mee en geven de beker een ereplekje in hun clubhuis .

Heel tv-kijkend Nederland valt voor Bertha die de Postcode Loterij Miljoenenjacht wint

Het kan hard gaan. Zo ben je een 61-jarige woonbegeleider van jong dementerenden en jonge mensen met een aangeboren hersenletsel, en één televisie-uitzending later ben je een beroemde Nederlander. In ieder geval voor de duur van een week.

Bertha Bonder uit Ubbena stond afgelopen zondag naast Linda de Mol in het zogeheten gouden kofferspel van Postcode Loterij Miljoenenjacht. Bertha koos op goed geluk de koffers en op het juiste moment verkocht ze haar koffer aan de bank voor 488.000 euro.

Heel tv-kijkend Nederland viel voor de innemende persoonlijkheid van Bertha die uiterst bescheiden uitsprak dat ze de winst wilde gebruiken voor het aflossen van de studieschuld van haar dochter en een nieuwe keuken. Op Twitter vroegen mensen zich af of ze al een fanclub heeft en of niet een realityshow rond Bertha kan worden gemaakt.

Tijdens de uitzending met Linda de Mol had ze het ook over het kopen van een camper maar daags na de uitzending wist ze al beter. Die kun je beter huren. Wel het gemak en niet de onderhoudszorgen .

Bijna iedereen in Zweeloo koopt het boek over de eigen geschiedenis

Wordt er nog wel ‘ns een boek gelezen? Hebben mensen interesse in regionale historie? Het antwoord op beide vragen is ja.

Tenminste, als je het hebt over het boek over de geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo. Nog voor het boek goed en wel gepresenteerd wordt – op 7 oktober – is het al toe aan een tweede druk. De eerste 500 exemplaren zijn via voorinschrijving al verkocht.

Da’s een mooie opsteker voor het team dat vier jaar aan de publicatie heeft gewerkt. De gemeente Zweeloo mag dan opgegaan zijn in de gemeente Coevorden, de verhalen zijn nu voor altijd beschikbaar .

Lees ook

Nieuws

menu