Dit is het goede nieuws van deze week: schoenmaker Willem redt een bruiloft, Jorn bouwt aan een camperimperium en Blanks hoort bij de beste zangers

Dit is het goede nieuws van deze week. Fotomontage: Matthijs Mol/Jacob van Essen

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Deze roeiers brengen nationale titels naar Groningen

Met Gyas, De Hunze en Aegir is Groningen een echte stad van roeiers. Ja, er is meer op sportief gebied dan FC Groningen, Lycurgus of Donar. Tijdens het Nederlands kampioenschap op de Bosbaan in Amsterdam was het een paar dagen terug liefst drie keer raak voor sporters uit Groningen. Melvin Twellaar won de nationale titel in de skiff, Ymkje Clevering was de beste van de twee zonder en Anne Menke was in de skiff het snelst in de categorie meisjes onder 19 jaar. Wie durft het nu nog te hebben over tegen de stroom roeien?

Dankzij deze nieuwe waterpartij houden ze het in Coevorden droog

Meer ‘nat’ nieuws, maar dan wel van een geheel andere orde. Want in Coevorden wordt een ingreep gepleegd om de voeten juist droog te houden. Tussen de woonwijk Ossehaar en het Stieltjeskanaal wordt momenteel een noodwaterberging aangelegd. Kwelsloten worden gegraven – want als het water ons tot aan de lippen reikt wordt het letterlijk kwelwater! – en dijken worden opgeworpen.

De noodopvang voor overtollig regenwater wordt liefst 60 hectare groot. Er kan 430.000 kuub water in. Met deze ingreep hoeven de mensen in ganzenstad Coevorden niet bang te zijn voor toestanden zoals die zich vorig jaar in Zuid-Limburg, Wallonië en Duitsland voordeden. Zo beoogt dit natte nieuws dat er in de toekomst niet gedweild hoeft te worden (met de kraan open) .

Deze zanger uit Harkstede hoort bij de beste zangers

Je hoort het gemopper nog wel ‘ns. Het Nederlandse medialandschap in Hilversum en omstreken is een onneembare vesting voor artiesten uit de periferie. Nou ja, acteurs en zangers uit Noord-Nederland of noem ‘ns een dwarsstraat Limburg zouden hun eigen omgeving nooit als periferie aanduiden maar dit geheel terzijde.

Blanks, de in Harkstede opgegroeide zanger Simon de Wit, is het gelukt. Hij heeft een bres geslagen in het Hilversumse bastion. Nog maar enkele weken geleden gaf dj Giel Beelen (je haat hem of je houdt van hem) de ster van Blanks extra glans door te suggereren dat zijn laatste hit verdacht veel op een populair liedje van niemand minder dan Hans Teeuwen lijkt. En die sprong er op zijn wijze bovenop. Geen betere publiciteit dan vermeende ophef waar BN’ers zich tegenaan bemoeien.

En zie, ook Blanks spint er garen bij. Deze week werd bekend dat hij met sterren als Jaap Reesema, Ferdi Bolland, Nielson, Claudia de Breij, Sarita Lorena en Roxeanne Hazes meedoet aan het tv-programma ‘Beste zangers’. Da’s alweer een slinger aan de loopbaan. Rest de vraag of het programma de titel ‘Beste Zangers’ wel waarmaakt. Daar valt over te discussiëren maar die woordenstrijd doet hier niet ter zake .

De ijsberen in Emmen kleuren rond Koningsdag ineens oranje

In de week dat koning Willem-Alexander met zijn gezin heel gewoon deed door rond zijn verjaardag te overnachten in Hotel Van der Valk in Maastricht, kregen de ijsberen in

Wildlands Emmen een kleurtje. Van schaamte? Nee. De vaalwitte vacht van de Pooldieren kleurde, heel goed getimed op Koningsdag, oranje. Dierenmishandeling? Nee. Het verblijf van de ijsberen wordt zo nu en dan voorzien van houtsnippers waar de beesten lekker in kunnen rollen. Deze keer waren de houtsnippers oranje gekleurd waardoor het ineens leek dat deze dieren koningsgezind zijn. Niet schadelijk, als de beesten een duik in het water nemen, en dat doen ze geregeld, dan raken ze de oranje gloed vanzelf weer kwijt. Gelukkig maar .

Dankzij deze terminal die onderweg is naar de Eemshaven zitten we er straks ook warmpjes bij

Moeten we bang zijn voor een heel koude winter, nu de aanvoer van gas uit Rusland steeds onzekerder wordt? Het is een niet geheel ondenkbaar scenario. Er wordt echter al gewerkt aan mogelijke oplossingen. Vanuit Singapore zet binnenkort een drijvende terminal voor de aanlanding van lng (vloeibaar aardgas) koers naar de Eemshaven. Deze terminal kan ons op jaarbasis aan 4 tot 8 miljard kubieke meter extra aardgas helpen uit andere landen dan Rusland. Met een beetje geluk zijn we deze winter al minder afhankelijk van de nukken uit Rusland. Op energiegebied dan .

Jeremy Clarkson en co moeten wel onder de indruk zijnvan deze jonge camperbouwer

Als je ooit naar het autoprogramma Top Gear hebt gekeken, dan weet je dat Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond de oorlog hadden verklaard aan de caravan. De sleurhut waarmee vakantiegangers in de zomer de wegen in Europa verstoppen. Welnu, de drie Britten zullen ongetwijfeld respect hebben voor Jorn Hofman uit Groningen. Vanuit het niets (nou ja, niets...) bouwt hij een bedrijf op dat campers bouwt volgens en vernuftig systeem. En iets moois bouwen van een bus, dat is de heren Clarkson, May en Hammond nooit gelukt. Kijk hun gestuntel nog maar ‘ns na.

Recent betrok Hofman een ruimer bedrijfspand. Hij heeft al acht mensen aan het werk. En hij heeft nog meer mooie plannen. Meer campers op de weg, dat moet toch betekenen dat er minder caravans achter een auto gehangen worden. Dat moet de drie Britten als muziek in de oren klinken .

Schoenmaker Willem is de reddende engel voor het sprookjeshuwelijk van Nathalie en Bram

Nathalie Hoving uit Emmen had het helemaal uitgedokterd. Haar trouwdag zou en moest de mooiste dag van haar leven worden. Een jurk van Stella McCartney, koningsblauwe Italiaanse designerschoenen en het belangrijkste van allemaal haar man uit duizenden: Bram Misker.

Niets leek een sprookjeshuwelijk in de weg te staan totdat hond Appie zich kort voor de huwelijksvoltrekking op één van de designerschoenen stortte. De hond vrat het schoeisel op zoals alleen een hond dat kan doen. Oei, op verfomfaaid schoeisel kun je het huwelijksbootje niet in. Gelukkig was daar de reddende engel. Schoenmaker Willem Vording stond er vroeg voor op en maakte van de stukgebeten kikker ineens weer een prinses. Eind goed al goed. Ze leven hopelijk met hun hond nog lang en gelukkig .

Lees ook

Nieuws

menu