Dit is het goede nieuws van deze week: jongeren duiken in de boeken, de voetjes gaan van de vloer, we wandelen naar ijsberen en hopen op een vrij festival

Dit is het goede nieuws van deze week. Foto: Corné Sparidaens

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Zwieren, zwaaien, met je hoofd in de wolken en de voetjes van de vloer

 

Dansen. Daar wordt toch iedereen blij van. De intimiteit en passie van dansen op latin-muziek, het zwervelen en zwieren van een wals, of gewoon lekker springen en stampen op 'klassiekers' in de kroeg.

Bij dansvereniging de The Blue Toes pakken ze het wat serieuzer aan. Onze verslaggever Machiel schreef een prachtig portret van een trainingssessie. Die is zonder meer het lezen waard. Laat je door de woorden bij de hand nemen en meevoeren met de expressie, beheersing en elegantie van de studenten die daar week in week uit de voetjes van de vloer gooien.

Op zoek naar ijsberen toevallig stranden in Groningen

 

Het is als een jongensboek. Alexandre uit Lyon is op avontuur. De paden op, de lanen in. Op wandeltocht naar het noordelijkste noorden van Noorwegen om daar met eigen ogen een ijsbeer te zien. Niet met het vliegtuig, niet met de auto, maar gewoon met de benewagen.

Maar een avontuur zou geen avontuur zijn zonder enige tegenslag. Want Alexandre strandde in Ten Boer. De schouderband van zijn rugtas knapte en zonder kon hij moeilijk verder. In Groningen werd hij heel goed opgevangen. Bovendien krijgt hij nu de kans om Groningen van top tot teen te ontdekken.

Zo slecht kwam de noodgedwongen pauze hem nog niet uit.

Gezinsuitbreiding bij de slechtvalken van de Gasunie

 

Wie kent de apenrots van de Gasunie niet. Natuurlijk wonen daar niet echt apen, maar het gebouw is wel een fijne plek voor een ander dier: de slechtvalk. Die nestelen namelijk gaar aan steile wanden van hoge rotsformaties. En met het Stadspark (en de Onlanden) letterlijk om de hoek is een jachtterein niet ver weg.

De nestkast die daar jaren geleden werd geplaatst wordt dan ook vaak gebruikt door slechtvalkgezinnen. En ook dit jaar is er weer sprake van gezinsuitbreiden. Kijk toch eens naar die schattige kuikentjes die uit het ei gekropen zijn. En er liggen nog twee eitjes, hopelijk komen die de komende dagen ook nog uit.

Nog voor de schaal binnen is. Dat is pas vertrouwen

 

Gelukkig is Nick niet bijgelovig. De supporter van FC Emmen liet alvast een kampioenstattoo zetten, terwijl de schaal natuurlijk nog niet binnen is. Maar de Klazienavener blaakt van het vertrouwen in de ploeg die al promotie naar de eredivisie wist af te dwingen.

Laten we duimen voor Nick dat zijn club vanavond de eerste plek pakt en van hem voor altijd de eerste fan met een kampioenstattoo maakt. De clubliefde en het vertrouwen in de goede afloop is in ieder geval inspirerend. Maar wat wil je ook, met zo'n fan van het eerste uur.

,,Weet je, deze club is mijn alles. Ik loop hier al van kinds af aan, bijna dertig jaar. Ik was er ook toen we met dertig man in de trein naar Maastricht gingen om daar met 6-0 klop te krijgen. Ook dat was een mooie tijd."

Prijzen voor dorpshuizen en rabarber

 

Zijn rabarberlikeur won een bronzen medaille bij een wereldwijde wedstrijd en sterrenrestaurants door heel Noord-Nederland hebben inmiddels een flesje in de kast staan. Inderdaad, Geerben Bleeker timmert aardig aan de weg met zijn nog jonge likeurbedrijf Reben. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben machtig benieuwd naar hoe een rabarberlikeur smaakt.

En een leuk weetje: de naam van de likeur, 'Rabarberique', is afgeleid van die van zijn moeder, Frederiqué. Een klein (en superlief) eerbetoon.

Geerben heeft de prijzen al binnen, maar er zijn nog een hoop anderen in de race voor roem. Dorpshuis Op de Welle in De Wilp is namelijk een van de vijf genomineerde organisaties voor De Nationale Vrijwilligersprijzen. En dat is niet niks, want er deden maar liefst 129 vrijwilligersorganisaties uit heel Nederland mee met de eerste ronde.

Gaan ze ook met de prijs van 15.000 euro aan de haal? We horen het in juni! Maar hoe dan ook verdienen alle vrijwillgers een 'petje af'. Chapeau!

Bevrijd het bevrijdingsfestival

 

5 mei is vrij. Maar het Bevrijdingsfestival in Groningen niet. En dat kan nog anders, zegt de band Waterleaf. Ze zijn bezig met een actie om aandacht te vragen voor de entreeprijs bij een festival dat al sinds jaar en dag gratis en open is voor iedereen.

Zelfs festivaldirecteur Ebel Jan van Dijk is het stiekem met de bandleden (en de honderden mensen die de petitie al ondertekenden) eens. Het festial zou gratis moeten zijn, maar dat is na corona gewoon heel lastig. Dus al die extra aandacht voor het Bevrijdingsfestival is daarom alleen maar goed. En wie weet keren wij toch nog samen het tij.

5 mei vrij!

Doe mij maar Perkamentus, hoor

 

Want jongeren kiezen nu massaal voor Engelstalige boeken. Maargoed, of je nou liever leest over Minerva Anderling of professor McGonagall. Het is zonder enige twijfel goed nieuws dat jongeren steeds vaker de boekwinkel opzoeken en met hun neus tussen de bladzijden verdwalen in mooie verhalen.

Het is overigens niet louter papier, want een belangrijke factor bij de revival van het jeugdboek is dat jongeren op TikTok elkaar boeken aanraden. BookTok dus. Altijd fijn om te horen over een positieve kant van sociale media.

Lees ook

Nieuws

menu