Dit is het goede nieuws van deze week: van de terugkeer van een loslippige deejay tot het loonzakje van havenarbeiders

Arianne Hartono. Foto: Detlef Gottwald. Bewerking: DVHN

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappige nieuws uit Groningen en Drenthe.

Schiermonnikoog wandelt niet langer richting Groningen

Een twijfelgeval want is dit nu goed dan wel slecht nieuws. Schiermonnikoog - toch wel het meest Groningse Waddeneiland, terwijl het gewoon tot de provincie Friesland behoort - wandelt niet meer richting Groningen. Al jaren schrijven wetenschappers over de wandelende Waddeneilanden. Aan de westelijke kant verliezen de eiland grond en aan de oostelijke kant slibt er wat bij. In het geval van Schiermonnikoog is aan die beweging kennelijk een einde gekomen . Goed nieuws voor de Friezen want Schier blijft Fries. Goed nieuws voor de Groningers ook, want wat is er leuker dan een reisje naar het buitenland waarvoor je niet uren hoeft te reizen.

FC Emmen scoort in Den Bosch en Kjell Scherpen ‘scoort’ in Engeland

De bal rolt weer – in de eerste divisie en ook in het buitenland - en voor voetballiefhebbers is dat goed nieuws. De tribunes in ons land blijven nog even leeg en dat is voor de ware fan – en voor de penningmeesters van de clubs – wel even slikken. FC Emmen wist in Den Bosch tegen de plaatselijke FC dan wel niet de volle 90 minuten te overtuigen maar de mannen van trainer Dick Lukkien pakten wel de volle winst . In Engeland ondertussen debuteerde oud-FC Emmen keeper Kjell Scherpen met succes onder de lat bij Brighton & Hove Albion. Hij werd door de fans zelfs toegezongen. Dat kan geen toeval zijn . Nu maar hopen dat FC Emmen ook Helmond Sport weet te verslaan en dat Scherpen nog vaker wordt toegezongen.

Brenda maakt prijswinnende foto’s van onderwaterwereld

Brenda de Vries uit Ten Boer heeft de plek gevonden waar de kans op corona bijna nul is. Onder water. Een nadeel: je moet wel een zuurstoffles op je rug voor lief nemen.

Onder de waterspiegel treft ze een bijzondere wereld aan: kikkers, watersalamanders en libellelarven. En deelt die onderwaterwereld met mensen die het duikpak niet willen of kunnen aantrekken.

Ze maakt er foto’s van en dat doet ze heel goed. Ze won tweede prijs bij het kampioenschap onderwaterfotografie in de catergorie zoet water met een foto van paaiende zeelten. ,,Een hele schuwe vis die ook maar één dag per jaar paaigedrag vertoont. Je moet dus heel veel geluk hebben als je hem op die dag ook nog kunt benaderen.’’ Een gelukkie voor De Vries en voor hen die op de wal zijn gebleven .

Deze acts gaan via festival ESNS de wereld over

Eerst maar even het slechte nieuws. Je verwacht het niet in deze rubriek maar toch. Het festival Eurosonic/Noorderslag in Groningen kan vanwege welbekende omstandigheden weer geen doorgang vinden met publiek.

Het goede nieuws is dat je geen moeite hoeft te doen om een kaartje te bemachtigen. Het hele evenement, dat ondanks alles gewoon doorgaat, is online te volgen. En dat betekent dus dat getalenteerde acts niet alleen in de binnenstad van Gronignen te zien en te horen zijn, en ook niet alleen op (veel) Europese zenders… Nee al die acts krijgen via de streams dus wereldwijde exposure.

En laat met DOR, Rommy Gabay, Waterleaf, Alexander Moto, Fred Goverde, Steeby, Ioana Iorgu, Never Been to Berlin, Phole en Eliën nu een hoop lokaal talent aantreden. Deze maand Groningen, volgend jaar de wereld ? We gaan het zien en horen.

Omroep ZO!34 draait microfoon voor Gert-Jan weer open

Het overkomt iedereen wel eens. Beroepspraters zoals deejays spreken wel ‘ns sneller dan ze denken. En daar komt dan heibel van. Gert-Jan Lennips van de omroep ZO!34 in Emmen zei in zijn programma naar aanleiding van coronademonstraties in Amsterdam enkele nare dingen over het politieoptreden. „Mijn respect voor de politie is tot het nulpunt gedaald”, liet hij weten.

Da’s een mening en daar kun je best respect voor hebben. Maar bij de lokale omroep dachten ze er anders over. Lennips werd op non-actief gesteld. Er zal wel een politiefunctionaris in het bestuur van die omroep zitten…

Toen de kruitdampen eenmaal waren opgetrokken, volgde een verhelderend gesprek tussen omroep en Lennips. Beterschap werd beloofd en de deejay mag de zender weer op. Als hij maar kritisch blijft op politieoptredens en andere maatschappelijke ontwikkelingen .

Gebroeders Blaauw helpen Nederlands handbalteam uit de nood

Het drama van de een, is het geluk van de ander. Neem handballer Niko Blaauw. Op het laatste moment is hij toegevoegd aan de selectie van het Nederlands handbalteam dat meedoet aan het Europees kampioenschap. Door enkele coronagevallen in de selectie is Niko, de jongere broer van spelverdeler Erik Blaauw van JD Techniek Hurry-Up uit Zwartemeer opgeroepen door bondscoach Erlingur Richardson. Nu nog zien of de gebroeders Blaauw Oranje aan een podiumplaats helpen .

Het loonzakje van de havenarbeiders wordt iets zwaarder

Het nieuwe jaar begint heel prettig voor de werknemers in de Groninger zeehavens. Afgesproken is dat de salarissen omhoog gaan met 3 procent. Daar komt op 1 juli nog eens 2,5 procent bij en later dit jaar nog een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto . Ook zijn er afspraken gemaakt over vakantie-uren en eerder stoppen met werken. De droom van de arbeider, meer loon en eerder stoppen. Maar ja, werken in de haven is als werken in de tropen, die jaren tellen dubbel (maar worden zelden dubbel betaald).

Groningen boekt succes met eigen aanpak schuldhulpverlening

De gemeente Groningen probeert sinds 2018 mensen die in de schulden zitten en onder zogeheten bewindvoering zij gesteld te helpen met een eigen aanpak. En het werkt, zo slaat wethouder Isabelle Dirks, op de publicitaire trom . Zij kon ook wel ‘ns wat goed nieuws gebruiken na al het gedoe over de ondermaatse kerstpakketten (om maar één uitglijder’ te benoemen). Terwijl het aantal mensen dat met bewind geholpen moeten worden in vergelijkbare steden in Nederland oploopt, neemt het in Groningen sinds 2018 met 6,6 procent af. Goed gedaan Groningen en nu vooral opletten dat de wet van de remmende voorsprong niet van kracht wordt.

Noordelijke ziekenhuizen durven reguliere zorg te hervatten

Goed nieuws uit de ziekenhuizen in de noordelijke provincies. Hoewel de omikronvariant van het coronavirus zeer besmettelijke is gebleken en flink om zich heen grijpt, blijft het aantal coronapatiënten in de negen ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland afnemen. Donderdag telden deze ziekenhuizen zelfs nog maar 92 coronapatiënten. Ze durven het daarom aan de reguliere zorg steeds meer te hervatten.

Grand slam? Drent slam? Arianne Hartono haalt hoofdtoernooi Australian Open

Arianne Hartono uit Meppel heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. Dat deed ze door vrijdag in de derde (en laatste) partij van het kwalificatietoernooi af te rekenen met de Duitse Jule Niemeier. Dat Hartono hiermee een bijzondere prestatie leverde, blijkt wel uit het feit dat het voor het eerst sinds 1972 is dat een noordelijke tennisser het hoofdtoernooi van een grandslamtoernooi heeft gehaald.

Nieuws

menu