Dit is wat we nu weten over de Russische aanval op Oekraïne

.

. .

De ontwikkelingen gingen in de nacht van woensdag op donderdag razendsnel en voor velen totaal onverwacht. Dit is wat we nu weten over de Russische invasie, die begon tijdens de zitting van de Veiligheidsraad rond drie uur ’s nachts Nederlandse tijd in New York.
 • Bij die zitting poogden ambassadeurs van Westerse landen nog het pad der diplomatie meer leven in te blazen. Tot ieders verbazing verscheen tegelijkertijd de Russische president op televisie die om 3.52 uur Nederlandse tijd de oorlog aan Oekraïne verklaarde, iets waar de Amerikaanse minister van Buitelandse Zaken Antony Blinken al op had gezinspeeld.
 • Afgelopen nacht werd direct al het vliegverkeer in het Oekraïense luchtruim omgeleid. Ook de luchthavens in Dnipro, Kharkov en Zaporozja in het Westen van Oekraïne werden gesloten.
 • Tegelijkertijd werden de eerste explosies gemeld aan de grens met Oost-Oekraïne waar de ’separatisten’ actief zijn. Die hadden de avond ervoor beweerd dat onder andere Donetsk onder vuur lag van Oekraïense troepen en vroegen Moskou officieel om hulp om de ’agressie’ te keren.
 • Een halfuur na de toespraak van Poetin, waarin hij stelde dat zijn land niet langer kon leven met de „bedreigingen vanuit Oekraïne”, waren de eerste schoten bij het internationale vliegveld van Kiev te horen. Volgens een verslaggever van Reuters was in de hoofdstad ook artillerievuur te horen.
 • Het geweld nam razendsnel toe. Meldingen van explosies kwamen binnen vanuit de Russische provincie Belgorod en een regen van raketten daalde neer op diverse militaire installaties in het land. Vanuit Odessa kwam het bericht dat amfibische Russische troepen daar voet aan wal hadden gezet. Datzelfde zou zijn gebeurd in de Zee van Azov.
 • Daarop stelde Oekraïne een staat van beleg af. „Rusland is er op uit om ons te vernietigen”, aldus de Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens een staat van beleg, ook wel noodtoestand genoemd, gelden de ’normale’ wetten en regels tijdelijk niet meer.
 • De acties op de grond lijken het ministerie gelijk te geven. Vanaf vijf uur vannacht komt er een onafgebroken stroom van meldingen van explosie binnen uit haast het hele land. Zelfs in het westen van de Oekraïne, aan de andere kant van de rivier de Dnjepr en in gebieden die traditioneel nooit tot het Russische rijk hebben behoord en die bekend staan om hun nationalisme, worden explosies gehoord.
 • Meer dan veertig Oekraïense militairen en ongeveer tien burgers zijn gedood in de eerste uren van de Russische invasie. Dat zegt een belangrijke adviseur van de regering in Kiev. Enkele tientallen militairen zouden gewond zijn geraakt bij de eerste gevechten.
 • Kiev is aan het einde van de ochtend getroffen door nieuwe raketaanvallen, meldt persbureau Reuters. Ook Russische troepen en luchttoestellen als helikopters zijn getroffen, meldt het Oekraïense leger.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
 • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
 • Ma t/m za de krant online lezen
 • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's