Dit is wat we vanavond van premier Rutte en minister De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen

Foto: ANP

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vrijdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten?

Het kabinet haalt Nederland van het slot. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames gaat sneller dan verwacht naar beneden, waardoor er ruimte is voor veel versoepelingen.

Mondkapjesplicht verdwijnt?

Heet hangijzer was de mondkapjesplicht. Die wordt per zaterdag 26 juni al afgeschaft, behalve in het openbaar vervoer en op het vliegveld. Dat heeft het OMT geadviseerd aan het kabinet.

De anderhalvemeterregel wordt leidend. Als die afstand bewaard kan worden, hoeft geen mondkapje meer te worden gedragen. Dat is de reden dat de mondkapjes in het ov voorlopig blijven. Het kabinet wacht nog op een advies van het Outbreak Management Team over de noodzaak van het dragen van een mondkapje in supermarkten.

Bezoekregeling wordt uitgebreid

Er geldt nu nog een advies om maximal 4 personen per dag te ontvangen. Dat aantal wordt vanaf 26 juni uitgebreid naar 8. Kinderen tot en met 12 jaar tellen overigens niet mee.

Horeca open tot middernacht

De openingstijden van de horeca worden verruimd. Waar café's en restaurants op dit moment nog om 22.00 uur moeten sluiten, mogen ze vanaf volgende week zaterdag openblijven tot middernacht. Het maximumaantal gasten in een restaurant gaat daarnaast naar 100. Ook theaters, musea en bioscopen mogen meer bezoekers toelaten.

Ook discotheken en nachtclubs kunnen vanaf 26 juni de deuren weer openen, maar bezoekers moeten hier wel over een negatieve coronatest beschikken.

Thuiswerken

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt gedeeltelijk. Als je bijvoorbeeld op kantoor anderhalve meter afstand kunt houden van collega's, kun je weer naar je werk gaan. Mocht de afstandsregel niet haalbaar zijn, is het advies om voorlopig nog thuis te blijven werken.

Basisregels blijven van kracht

De basisregels, zoals het houden van anderhalve meter afstand en thuisblijven bij gezondheidsklachten, blijven in eerste instantie tot minimaal half augustus van kracht. Dat heeft het OMT aan het kabinet geadviseerd.

De persconferentie van Rutte en De Jonge over de coronamaatregelen is vrijdagavond om 19.00 live te zien op dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu