Dit kunnen we verwachten van de persconferentie van Ernst Kuipers over corona en de maatregelen

Minister Ernst Kuipers tijdens zijn eerste coronapersconferentie. ANP

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid geeft vanavond (zonder Mark Rutte) om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Dit kunnen we verwachten.

De boodschap zal zijn dat Nederland verder van het coronaslot gaat. Volgens Kuipers vindt het Outbreak Management Team (OMT) verdere versoepelingen nu verantwoord. Bronnen in Den Haag rekenen op deze versoepelingen:

  • Openingstijden voor horeca en cultuur naar 01.00 uur ’s nachts vanaf vrijdag 18 februari;
  • Geen anderhalve meter of een vaste zitplaats op plekken waar het coronatoegangsbewijs (ctb) geldt;
  • De isolatieperiode inkorten van zeven naar vijf dagen, mits iemand minimaal 24 uur klachtenvrij is;
  • 1G (iedereen testen) toepassen bij grote evenementen (meer dan 500 personen) binnen waar geen afstand kan worden gehouden; en
  • Het thuiswerkadvies gefaseerd afbouwen.

 

Meer mensen zullen in isolatie moeten

Kuipers waarschuwt wel dat wij ons als maatschappij moeten voorbereiden op de gevolgen van deze versoepelingen. ,,Meer mensen zullen in isolatie moeten gaan, hetgeen leidt tot uitval van personeel in diverse sectoren.”

Van de coronapas en het testen voor toegang is UMCG-viroloog Bert Niesters geen fan meer in dit stadium. „Dat heeft geen zin met deze zo besmettelijke variant. Ik kan me nu negatief testen en vanavond positief zijn. Veel beter is het om vlak voordat je ergens naartoe gaat, een zelftest te doen.”

Persconferentie zonder Rutte

Dinsdagavond kondigt Kuipers aan welke maatregelen het kabinet officieel loslaat. Het wordt de eerste persconferentie van Kuipers zonder premier Mark Rutte. Haagse bronnen melden dat deze persconferentie een tussenstap is voor nog verdere versoepelingen, die eind februari in zullen gaan.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu