Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht dinsdag 14 december

Beelden uit het nieuws van dinsdag 14 december. Bewerking: DVHN

Marco Borsato, Hugo en Mark en de laatste persconferentie van het jaar, Mariah Carey over haar wereldhit, de criminelen van de cokemanege voor de rechter en blijkbaar is corona met de post te bestellen. Lees wat je vandaag (mogelijk) hebt gemist.

Een buisje bomvol coronavirus in de bus

‘Wil je zelf bepalen wanneer je besmet raakt? Met de coronakit kun je die keuze zelf maken!’ De wervende tekst stond op de website jaikwilcorona.nl. De site is inmiddels uit de lucht, maar de vraag is hoeveel van dit soort duistere deals nog steeds rondgaan.

Een student vertelt over een ‘besmettingsfeestje’. „Je krijgt een nummer door, of gaat mee naar iemand die in quarantaine zit. Eerst doet degene die corona heeft het mondkapje op. Die gaat er een kwartier in hoesten en daarna doe je hem zelf op. Flink doorademen en dan hoop je dat het bingo is.”

Twaalf jaar geëist voor coke in manege van Nijeveen

De organisatie achter de cokemanege in Nijeveen ( waar dagelijks 150 tot 200 kilo drugs gewassen kon worden ) communiceerde via versleutelde berichten op Encrochat. Dat justitie die vorig jaar wist te kraken, moet voor het OM in deze zaak gevoeld hebben als een snoepwinkel. Er werden foto’s van gestempelde blokken cocaïne gestuurd en gesteggeld over bedragen per kilo (26.250 euro).

Uit diezelfde Encrochat-berichten werd duidelijk hoe de drugsbende bij de Egberdinahoeve terecht kwamen. ‘Locatie is ver weg. Perfect. Vijf maal beter dan we in Colombia hadden.’

Met al die informatie achter de hand durft de officier vandaag in te zetten op een forse straf: ,,Als je je inlaat met dit soort criminaliteit, dan loop je de kans een substantieel deel van je leven tussen vier muren door te brengen.”

Meer nieuws uit Drenthe lees je hier. Bijvoorbeeld over de laatste dagen van het kleinste café van Nederland langs het Pieterpad in Sleen.

De meeste dromen zijn bedrog, maar deze niet

Voor het eerst doet een jonge vrouw aangifte bij de zedenpolitie tegen Marco Borsato. Op zogeheten juice channels op internet deden al veel verhalen de ronde over de zanger, die iedere beschuldiging ontkent. Maar begint nu toch een reële nachtmerrie?

De Telegraaf en deze krant kwamen al dit voorjaar in contact met de moeder van het vermeende slachtoffer, dat toen nog stelde geen aangifte te willen doen. Marco Borsato zegt in een eerste reactie het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Quarantainehotel in Nieuwe Pekela

Het voormalig verpleeghuis Clockstede in Nieuwe Pekela wordt een tijdelijke uitwijklocatie voor asielzoekers die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om maximaal 120 asielzoekers uit diverse plekken van de wereld, die verblijven in asielzoekerscentra in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

Meer nieuws uit Groningen is hier te vinden . Wist je bijvoorbeeld dat FC Groningen een speciale boom in de Euroborg heeft neergezet? Wie sorry wil zeggen of iemand de liefde wil verklaren mag die boodschap in de kerstboom hangen.

Twee Nedersaksen over Nedersaksen

Hendrik Jan Bökkers (jeweetwel, van die band ) en Albert Bartelds maken iedere twee weken de podcast ‘De Nedersaksen’. Onze cultuurverslaggever Joep van Ruiten luisterde naar de aflevering met Marlene Bakker en Bernard Gepken.

Ook lezen over de tournee van Willeke Alberti (en alle andere vormen van cultuur)? Klik hier voor onze cultuurpagina .

Sportnieuws: racen, voetballen en verkiezingen

Een sterk gewijzigd FC Emmen neemt het in de beker op tegen Excelsior Maassluis. Bij de opponent staat een ex-spits van Arsenal op het veld. Wat is het strijdplan van Dick Lukkien ? En de Formule 1 mag dan voorbij zijn, in het Forum Groningen is de nieuwe generatie coureurs al druk aan het oefenen.

De laatste sportnieuwtjes van vandaag: de voetbalster uit Hoogeveen Vivianne Miedema maakt opnieuw kans op een plek in het wereldelftal van het jaar . En even verderop in Coevorden maakt trainer Jan Wielink een droomtransfer. Hij verruilt derdeklasser Raptim voor eersteklasser Germanicus.

Voor al het laatste sportnieuws kijk je hier.

Wilbert is tegen de elektrische fiets

De vraag wat hij voor zijn verjaardag wilde, zette onze columnist duurzaamheid Wilbert van de Kamp aan het denken over spullen. En dan vooral hoeveel we er niet nodig hebben . ,,Een ander voorbeeld is de elektrische fiets. De meest mensen hebben ‘m niet per se nodig, het is ook gewoon een statussymbool. We fietsen namelijk niet verder, we zweten alleen wat minder.”

Meer economisch en financieel nieuws ? Onze redacteuren zitten erbovenop: lees hier over hoe de meeste bedrijven in Nederland uit het dal van de coronacrisis klimmen (maar het met Groningen nog niet zo goed gaat)

All I want for Christmas, is een interview met Mariah Carey

Ze schreef het naar eigen zeggen in amper een kwartiertje tijd, maar dat moeten de meest fortuinlijke vijftien minuten uit het leven van Mariah Carey zijn geweest. Deze dagen schalt haar kerstknaller ‘All I Want for Christmas’ wereldwijd weer honderden, nee, vele duizenden keren per dag uit de speakers. Het levert haar inmiddels een ongekend fortuin op...

Ons magazine Meer staat elke week bomvol artikelen over lifestyle, koken, kleding, entertainment en (je raadt het al) meer. Interesse? Klikklikklik hier

Coronanieuws: een persconferentie en de cijfers van vandaag

Premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge houden nu een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Kijk hier live mee. Wil je weten wat je kunt verwachten van de maatregelen? We hebben ze hier vast op een rij gezet.

Het aantal nieuwe besmettingen met corona daalt ondertussen gestaag. Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 282 nieuwe coronabesmettingen in Groningen en 309 in Drenthe.

Al het coronanieuws lezen? Je vindt het in ons dossier , waar ook dit verhaal over een groot misverstand met noodlottige gevolgen staat.

Verder in het nieuws

Tip van de redactie

Hans Bol uit Zuidhorn is populair. Hij begon op zijn 63e aan Tiktok en twee jaar later heeft hij meer dan 33.000 volgers. Zij kennen hem als @opavertelt. En opa vertelt veel. Heel veel.

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

Meest gelezen

menu