Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht donderdag 14 april

Dagoverzicht donderdag 14 april 2022.

Hamburgerketens aan de ketting, Zweedse winterpret vanuit Airport Eelde, een zielige zwanenzang en Schoonebeek neemt afscheid van Klaas Bakker. Lees hier wat je (mogelijk) gemist hebt vandaag.

Nog meer Zweedse winterpret vanaf Groningen Airport Eelde

Wintersportliefhebbers kunnen komende winter vanaf Eelde naar een tweede wintersportbestemming in Zweden vliegen: Åre Östersund. Die bestemming komt naast de al bestaande winterverbinding met Scandinavian Mountains Airport in Zweden, op de grens met Noorwegen.

,,De krabbels moeten nog gezet worden, maar we zijn inderdaad bezig met nog een Scandinavische bestemming vanaf GAE ,” vertelt eigenaar Henk van der Kooi Jr. van reisorganisatie BBI Travel. ,,We hebben afgelopen seizoen ongeveer 1400 reizigers mogen vervoeren van en naar Zweden. Daar zijn we erg tevreden over.”

Meer (winter)sport lezen? Hier kom je aan je trekken .

Verboden hamburgerketens en leefstijlcoaches aan banden

Het Groningse CDA-kamerlid Anne Kuik diende donderdagochtend een motie in om gemeenten de mogelijkheid te geven nieuwe fastfoodketens tegen te houden . Wethouders van grotere gemeenten zeggen dat wel te willen, maar tot nu toe niet te mogen.

,,De volgende epidemie is gaande’’, zei Kuik. ,,Bewegingsarmoede is de vierde doodsoorzaak wereldwijd. Wij Nederlanders zijn kampioen in Europa in het zitten. Wanneer je makkelijker een hamburger kunt krijgen dan een stuk fruit, moeten gemeenten meer instrumenten krijgen.’’

Trek in meer economisch nieuws? Wij serveren het gewoon .

Een erehaag, krijttekeningen en bellen

Leerlingen, ouders en leerkrachten van openbare basisschool De Iemenhof in Schoonebeek vormden donderdagochtend een erehaag langs de straat bij hun school. Een laatste groet aan Klaas Bakker, de geliefde schooldirecteur die plotseling op 63-jarige leeftijd overleed.

Een meester en collega die altijd voor iedereen klaar stond en die niets te veel was. Dat was Klaas Bakker volgens de leerlingen en personeelsleden van De Iemenhof. Zijn plotselinge overlijden vorige week kwam aan als een mokerslag. De uitvaartdienst was donderdag in besloten kring. Daarvoor reed de stoet langs de school waar Bakker met zoveel plezier werkte.

Leerlingen hadden op straat met krijt passende tekeningen gemaakt en teksten geschreven. Meerdere kinderen maakten met bellenblaas belletjes.

Het laatste nieuws uit Drenthe? Lees het hier .

Zwanen vol kogelgaten en met de pootjes eraf getrokken aangetroffen in weiland Zuidlaren

Een medewerker van de Dierenambulance Noord-Drenthe schrok behoorlijk, afgelopen woensdag. Die vond na een melding twee dode zwanen in een weiland onder een hoogspanningsmast aan de Nieuwe Dijk in Zuidlaren. De dieren zijn op een lugubere manier om het leven gebracht.

De pootjes lagen ernaast en beide dieren hadden kogelgaten in het lijf. Medewerker Marianne van de Dierenambulance hoorde het verhaal van haar collega, die de dieren vond. „ Het was echt even schrikken voor onze collega . Je verwacht gewoon niet dat de pootjes er niet meer aan zitten en dat ze kogelgaten hebben.”

Binnenstad wordt weer bloemenzee

Tulpen, rozen, narcissen en gerbera’s: op Goede Vrijdag is de Bloemenjaarmarkt terug van weggeweest in de binnenstad van Groningen. Hoeveelste editie? Marktmeester Dirkjan Kooiman is de tel kwijt. ,,Dertig? Negenentwintig? Geen idee. Maar het is altijd gezellig.’’

Meer weten? Marktmeester Dirkjan Kooiman beantwoordt vragen over de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag

Het laatste nieuws uit Groningen lees je hier .

Noorderlingen in de race om PvdA-voorzitter Ploumen op te volgen

Na het vertrek van Lilianne Ploumen als PvdA-fractievoorzitter zijn noorderlingen Henk Nijboer en Attje Kuiken haar gedoodverfde opvolger.

De opvolger van Ploumen moet afkomstig zijn uit de 9-koppige Kamerfractie van de PvdA. De fractievoorzitter wordt tot de volgende verkiezingen ook de tijdelijke partijleider.

Waaraan moet zo iemand voldoen ? Voormalig PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken: ,,Hij of zij moet de boel bij elkaar houden. Dat betekent dat je veel waardering in de fractie moet genieten.’’

Verder in het nieuws

Aanrader van de redactie

De woordvoerder van de gemeente Groningen is nog steeds met stomheid geslagen. 550 vierkante meter aan nieuwe bestrating lag klaar op een terrein van de gemeente. Tenminste, tot de pallets er afgelopen maart opeens niet meer stonden.

„Er is natuurlijk wel eens eerder iets ontvreemd, maar nog nooit zoiets, en nog nooit van ons eigen terrein. Het is een uitzonderlijk verhaal.”

De gemeente heeft donderdag aangifte gedaan. Ook de politie buigt zich nu over de hamvraag : wie doet zoiets? En hoe?

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

menu