Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht donderdag 19 augustus

Het dagoverzicht van 19 augustus.

Bij de Groningse journalist Willem Groeneveld werden in de nacht van woensdag op donderdag molotovcocktails door het raam gegooid. Nederland verkleurt flink op de Europese coronakaart. En de basketballers van Donar hadden het slechter kunnen treffen bij de loting voor de kwalificatieronden van de FIBA Europe Cup. Bekijk hier wat je vandaag (mogelijk) hebt gemist.

Molotovcocktails door het raam gegooid bij journalist Willem Groeneveld uit Groningen

Bij journalist Willem Groeneveld, van stadsblog Sikkom, werden in de nacht van woensdag op donderdag molotovcocktails door het raam gegooid. De politie heeft beelden gedeeld van de aanslag.

Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, neemt de aanslag met molotovcocktails op de woning van de Groningse journalist Willem Groeneveld zeer hoog op: ,,Molotovcocktails door de ramen, dat kwalificeer ik als een poging tot moord”, zegt Bruning . ,,Dit had héél anders kunnen aflopen.”

Ook Evert van Dijk, hoofdredacteur van NDC Mediagroep waar ook Sikkom onder valt, noemt de aanslag op journalist Willem Groeneveld uit Groningen „zeer verontrustend” en spreekt van een poging tot moord.

Nederland is nu een stuk minder rood op de coronakaart van Europa

Nederland is donderdag flink verkleurd op de coronakaart van Europa. Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland zijn van rood naar oranje gegaan. Vorige week gebeurde dat al met Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland. Alleen de Flevopolder, Limburg en Noord- en Zuid-Holland staan nu nog op rood.

Meer nieuws over het coronavirus? Bekijk hier ons dossier.

Jongeman (18) uit Groningen luistert naar vader en niet naar politie: twee keer in 10 minuten gepakt

Een 18-jarige jongeman uit Groningen zal voortaan wel twee keer nadenken voor hij naar zijn vader luistert. Binnen tien minuten werd hij woensdagavond twee keer aangehouden voor rijden zonder rijbewijs.

Meer nieuws uit Groningen? Kijk hier .

Basketballers Donar loten gunstig voor kwalificatie FIBA Europe Cup

De basketballers van Donar hadden het slechter kunnen treffen bij loting voor de kwalificatieronden van de FIBA Europe Cup , die de Groningers waarschijnlijk in een eigen bubbel in Martiniplaza mogen spelen.

Het team van de nieuwe coach Matthew Otten, dat was vrijgesteld voor de kwartfinale, stuit in de halve finale op de winnaar van de wedstrijd tussen Swans Gmunden uit Oostenrijk en KK Kumanovo uit Noord-Macedonië.

Lees hier meer sportnieuws uit het Noorden.

Coronanieuws en cijfers: zo gaat het in jouw gemeente

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde over het afgelopen etmaal 63 nieuwe coronabesmettingen in Groningen en 47 in Drenthe.

Bekijk hier de cijfers in jouw gemeente.

Verder in het nieuws

  • De TT-locatie in Assen sluit als vaccinatiecentrum . GGD Drenthe heeft ‘met trots’ 200.000 prikken gezet in het vaccinatiecentrum, maar nu er minder ruimte nodig is worden vaccinaties vanaf 22 september bij De Bonte Wever gezet.
  • Verslaggever Eric Nederkoorn ging kijken naar de 21 plus voorstelling Kultur  van El Conde de Torrefiel. 'Live harde porno op Noorderzon Groningen. Is dit stoer?' vraagt hij zich in deze recensie af.
  • Op het Schelbospad in Gieten raakte donderdagmiddag een vrouw gewond toen haar paard schrok van een ander paard en een blaffende hond. Het paard trok een wagentje en viel met wagen en al om.
  • Nieuw onderzoek van de Universiteit van Oxford laat zien dat de effectiviteit van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca vermindert naarmate de tijd vordert. Wat betekent dat eigenlijk? Vijf vragen over het nieuwe onderzoek .

Tip van de redactie

De gloednieuwe cultuurpodcast 'Hooggeëerd publiek' is vanaf vandaag te beluisteren. Elke twee weken praten verslaggevers Kirsten van Santen en Joep van Ruiten je op donderdag bij over de leukste, spannendste en beste cultuurevenementen van Drenthe, Friesland, Groningen en daarbuiten.

Van Santen stuitte in Zeeland op een trend: op allerlei campings in het land kun je vanuit je tent zo een galerie binnenstappen. Ze vertelt erover in de eerste aflevering van de cultuurpodcast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Dagoverzicht
menu