Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht donderdag 2 december

Beelden uit het nieuws van donderdag 2 december. Bewerking: DVHN

Willem Groeneveld, een avond bridgen in Delfzijl, illustrator Nienke Siegers en haar Gronings alfabet, de kinderen van Ruinerwold, een nieuwe West Side Story, drugsbaron 'Pablo Icecobar' en de kogel is door de kerk: Eurosonic Noorderslag is door corona weer alleen online. Een dag vol nieuws vandaag, lees hier wat je (mogelijk) hebt gemist.

Brandbomgooiers voor de rechter

De aanslag op Sikkom-verslaggever Willem Groeneveld en zijn partner zijn een vorm van gewelddadig extremisme, zegt de officier van justitie. En de twee verdachten maken deel uit van een kleine groep radicale complotdenkers.

De advocaten van de brandbomgooiers vinden een aanslag 'een te groot woord'. De rechtszaak ging vandaag van start. Willem was er zelf ook bij. Dit is hoe hij naar de zaak kijkt. Het nieuws over de aanslag op de journalist teruglezen kan hier.

Meer nieuws uit Groningen is hier te vinden . Zoals dit verhaal: de A van aaierbal, de B van buutse, de C van cement: illustrator Nienke Siegers maakte een poster met het Groningse alfabet.

Avondje bridge in Delfzijl: 40 coronabesmettingen

Bij een bridgeavond in Delfzijl zijn ook veel spelers besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat volgens de voorzitter om ongeveer twee derde van de zestig spelers die er die avond bij waren. Gisteren was er ook sprake van een corona-uitbraak in Groningen na een avond kaarten. Maar toen was het spel klaverjassen en de locatie was Stadskanaal.

Drugsbaron Pablo Icecobar in Drenthe

Icecobar  is de bijnaam van een onlangs aangehouden Mexicaan. Hij zou aan het roer staan van een drugsbende, die mogelijk ook betrokken is geweest bij het koken van  ice  (bijnaam van meth) in de villa in Willemsoord.

Meer nieuws uit Drenthe is hier te lezen: klik klik klik. Lees bijvoorbeeld waarom de negen kinderen van Gerrit Jan van D. (69) uit Ruinerwold opnieuw moeten getuigen bij de rechter.

ESNS, West Side Story van Spielberg en een filosofisch stripboek

Veel nieuws uit de culturele sector. Een deel is leuk, een deel wat minder. Festival Eurosonic Noorderslag gaat door corona toch weer online. Maar dat betekent niet dat het niks aan zal worden, weet festivalmanager Peter Sikkema. En ze zetten voor 2023 gewoon weer in op een bruisend festival in de binnenstad. ,,In godsnaam, dat hopen we wel, zonder naïef te willen zijn."

In heuglijker nieuws: West Side Story is opnieuw gefilmd. Door Steven Spielberg. En om meteen met de deur in huis te vallen: het is een meesterstuk. Wij keken vast naar de wereldwijde voorpremière.

Geluk wordt niet bepaald door materieel bezit of status, maar door het onafhankelijk zijn daarvan. Klinkt wijs? Het is een uitspraak van Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen. Barbara Stok uit Groningen maakte een graphic novel over de Griekse wijsgeer.

Ook lezen over theater en muziek (en alle andere vormen van cultuur)? Klik hier voor onze cultuurpagina . Met vandaag weer de column van Jean Pierre Rawie.

Thuiswerken, thuiswerken, thuiswerken

Een open deur, maar juist daarom zo waar: het gaat razendsnel met de ontwikkelingen op digitaal gebied. Want door de pandemie werken we bijna allemaal thuis (en dus digitaal). Toch geeft ruim 40 procent van de ondernemers in het Noorden aan niet bijster geïnteresseerd te zijn in digitalisering.

Onze economieredacteuren zitten bovenop het financiële en economische nieuws. Lees de verhalen hier.

Coronanieuws en cijfers: zo gaat het in jouw gemeente

Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 581 nieuwe coronabesmettingen in Groningen en 570 in Drenthe. Bovendien vielen 3 sterfgevallen te betreuren. Bekijk hier de cijfers in jouw gemeente .

Ineens gingen alle alarmbellen af: Zuid-Afrika meldde de ontdekking van B.1.1.529, een naar het zich laat aanzien gevaarlijke coronavariant. In DVHN Live stelden we alle vragen over de omikron-variant aan arts-microbioloog Afke Brandenburg van Izore. Kijk de aflevering hier terug.

Al het coronanieuws lezen, bijvoorbeeld over hoe het zit met de quarantaineregels voor het zorgpersoneel? Je vindt het in ons dossier .

Oh kom er eens kijken, wat ik van het Sinterklaasfeest weet

Het Sinterklaasweekend komt eraan, een mooie tijd om naast met strooigoed ook met feiten te smijten. Wist je bijvoorbeeld dat het traditionele schoen zetten al in de 15e eeuw werd gedaan? Wij zetten zes weetjes over het kinderfeest op een rij.

Ons magazine Meer staat elke week bomvol artikelen over lifestyle, koken, kleding, entertainment en (je raadt het al) meer. Interesse? Klikklikklik, hierzo

Verder in het nieuws

Tip van de redactie

In zijn woonplaats Emmen is afgelopen vrijdag Jan Kuper op 67-jarige leeftijd overleden. Hij was tussen 2003 en 2012 wethouder van de gemeente Emmen en in die rol was hij nauw betrokken bij de redding van zowel FC Emmen als het toenmalige Noorder Dierenpark | in memoriam

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

Meest gelezen

menu